Vanguard high level overleg

Vanguard Initiative in 2016

Sinds de succesvolle politieke vergadering van het Vanguard Initiative (VI) in februari dit jaar, werden verschillende stappen vooruit gezet. Zo vond er een succesvol matchmaking event plaats, met meer dan 400 deelnemers uit 30 regio’s en evolueerden de eerste democases naar concrete projecten met een business plan.

De dialoog met de Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Commissie werd verder versterkt, met als focus de mix van financiële instrumenten die nodig is voor het financiering van interregionaal geconnecteerde demonstratieprojecten.  

Nieuw high level overlegmoment, 7-8 november

Op korte termijn staat er dus een samenkomst van de ‘high level’ beleidsmakers van de 30 Vanguard regio’s op de agenda en dit om verder te bouwen op de belangrijke mijlpalen die reeds werden bereikt in 2016. Daarnaast zal er een interactieve werksessie plaatsvinden om een duidelijke toekomstvisie uit te stippelen die gepaard gaat met concrete acties. Dit event staat gepland op 7 en 8 november.

Tijdens dit tweedaags event zal er een vergadering met het Europees Parlement plaatsvinden en een werksessie tussen een delegatie van financiële experten van het Vanguard Initiative, de  Europese Commissie en de EIB. De verschillende lopende democases dienen als basis om relevante financieringsinstrumenten te bespreken.

www.s3vanguardinitiative.eu

Tweets by VI_Brussels

5 thematische pilootprojecten

Tijdens de eerste politieke vergadering van het Vanguard Initiative in januari 2014, georganiseerd door Vlaanderen, verwelkomden de politieke vertegenwoordigers het voorstel van de Europese Commissie om thematische ‘Slimme Specialisatie Platformen’ te ontwikkelen. Deze platformen zouden industrie-gedreven clusters in EU-regio’s ondersteunen bij hun onderlinge samenwerking die gebaseerd is op de eigen regionale sterkten (slimme specialisatie).

Vijf thematische piloot projecten (in 3D-printing, geavanceerde productietechnologieën voor energie, nanotechnologie, efficiënte en duurzame productie en bio-economie) werden ontwikkeld binnen het initiatief. Concreet wordt er onderzocht welke ondersteuningsmechanismen een slim specialisatieplatform kan aanleveren om de ontwikkeling van zo’n netwerk van industrie-gedreven clusters te stimuleren.

Er wordt getracht de marktopname van vernieuwende technologieën en de transformatie van de industrie te versnellen door een methode te hanteren van learn – connect – demonstrate - commercialise. Deze piloot projecten zijn testcases in een afgebakend domein om lessen te trekken die vervolgens veralgemeend kunnen worden naar elk ander domein. 

Barbara Cattoor
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren
Wanneer?
-
Waar?