Stap 2: Keuze van de aanpak

Filter items

Op basis van de informatie verzameld bij de behoeftedefiniëring maakt de aankopende overheidsdienst een eerste inschatting van het innovatief karakter van de oplossing die men wil ontwikkelen of aankopen.

We maken onderscheid tussen:

  • innovatieve oplossingen die beschikbaar zijn op de markt maar die nog niet wijd verspreid zijn (PPI);
  • innovatieve oplossingen die nog validatie vereisen in de gebruiksomgeving of die beperkt aangepast moeten worden aan de gebruiksomgeving (PPI + test);
  • innovatieve oplossingen die nog onderzoek en ontwikkeling vereisen (PCP).

Het volgend schema geeft de verhoudingen weer tussen deze drie vormen van innovatieve overheidsopdrachten. Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten heeft als doel elke van deze vormen van innovatieve overheidsopdrachten te stimuleren.

 

Voor de aankoop van innovatieve oplossingen die kant en klaar beschikbaar zijn op de markt, heeft het Programma vooral een sensibiliserende opdracht en stelt het Programma informatie en advies ter beschikking aan de aankopers uit de publieke sector.  

Voor de precommerciële PCP-projecten en PPI+test-projecten voorziet het Programma een aanbod bestaande uit begeleiding en cofinanciering.

Voor de aankoop van innovatieve oplossingen (PPI en PPI+test) maakt men bij voorkeur gebruik van procedures die interactie met leveranciers mogelijk maken, zoals de mededingingsprocedure met onderhandeling en de concurrentiegerichte dialoog.

Voor de precommerciële projecten is  door de Europese Commissie een specifieke, gefaseerde procedure ontwikkeld.

De definitieve keuze tussen een precommercieel PCP-project dan wel een PPI-project, met of zonder testfase gebeurt nadat de initiële marktinformatie en de beschrijving van de behoefte zijn bevestigd.

Lees meer:

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.