Indiener: Waterbouwkundig Laboratorium

De uitdaging

In-situ reometer De ontwikkeling van een in-situ reometer zou toelaten om de bevaarbaarheid van de Vlaamse havens nauwkeuriger te kunnen inschatten. Bij uitbreiding zou dit instrument ook tot een efficiënter gebruik van baggerwerken kunnen leiden.

De Vlaamse overheid investeert sinds jaren in de toegankelijkheid van haar havens. Ze laat de bevaarbaarheid in en naar de havens continu monitoren en – indien nodig – wordt overtollig slib weggebaggerd. De methode die de overheid tot nog toe gebruikt om de bevaarbaarheid te monitoren, is complex en tijdrovend, en niet altijd even accuraat. De methode meet de densiteit in de sliblagen en deze densiteit is slechts een benadering voor de doorvaarbaarheid van het slib.

Een ‘in-situ reometer’ zou toelaten om de bevaarbaarheid van de Vlaamse havens nauwkeuriger te kunnen inschatten. Bij uitbreiding zou dit instrument ook tot een efficiënter gebruik van baggerwerken kunnen leiden (lees: minimaliseren van de baggerkosten), niet alleen in Vlaanderen, maar ook elders.

Een reometer laat toe om de reologie of de stromingseigenschappen van materialen te bestuderen. Dit is een meerwaarde ten opzichte van de huidige methode die louter de densiteit meet om de doorvaarbaarheid in kaart te brengen.

In-situ staat voor ‘op het terrein’. Het gaat met andere woorden dus om een reometer die ter plaatse, in het water ondergedompeld, de metingen uitvoert. Dit verschilt van de huidige methodologie, waarbij stalen worden genomen die in een labo naar reologie worden geanalyseerd.

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

 

Contact

Waterbouwkundig Laboratorium - Styn Claeys, stijn.claeys@mow.vlaanderen.be, T +32 490 66 05 59

PIO - An Schrijvers, an.schrijvers@ewi.vlaanderen.be, T +32 2 553 39 72