Europees beleid circulaire economie

Europese Commissie zet in op circulaire economie

Na een eerdere poging lanceerde de Europese Commissie (EC) in december 2015 een nieuw beleidspakket rond circulaire economie. Dit pakket bevat wijzigingen in de Europese afvalregelgeving en een actieplan met allerlei maatregelen rond productie, consumptie, materiaalmanagement en investeringen om te komen tot een circulaire economie die gevoed wordt door secundaire grondstoffen.



Al in 2014 werd een beleidspakket uitgebracht rond hetzelfde thema door de vorige Europese Commissie, maar de huidige herwerkte dit en lanceerde het opnieuw. Enkele aanpassingen zijn doorgevoerd qua inhoud en vorm, maar de essentie blijft dezelfde: de EU moet haar troeven uitspelen om economische en ecologische voordelen te halen via een circulaire voortrekkersrol binnen de globale economie.

Een omvangrijke circulaire economie kan een oplossing bieden voor de schaarste aan allerhande grondstoffen en een nieuw economisch systeem vormen waarmee Europa met hoogtechnologische en andere innovatieve oplossingen het verschil kan maken met de rest van de wereld.
 

Circulaire economie in Vlaanderen

Op Vlaams niveau vinden we de circulaire economie terug als transversaal thema in Visie 2050, als hoofdthema van het Vlaams Materialenprogramma en als een van de vijf waardenketens binnen de nieuwe internationaliseringsstrategie van FIT.

Binnen het EWI-domein is het een belangrijk economisch principe met raakvlakken met de bio-economie, klimaatbeleid, maakindustrie en implementatie binnen de Europese programma’s zoals EFRO, COSME en Horizon 2020.

Het beleidspakket wordt besproken op de Raden Leefmilieu en Competitiviteit, met elk hun verschillende thematische accenten. Zo staat de hervorming van de afvalwetgeving op de agenda van de Raad Leefmilieu en worden de economische acties rond consumptie, productie en innovatie op de Raad Competitiviteit geagendeerd. Er zijn natuurlijk ook een groot aantal raakvlakken waarbij afstemming nodig is. Deze afstemming gebeurt op Belgisch niveau binnen het kader van het Coördinatiecomité Internationaal Milieubeleid (CCIM).