Overheidsopdrachten voor innovatie

De Vlaamse overheid: innovatieve consument én investeerder

Als grote consument en investeerder kan de Vlaamse overheid haar aankoopmacht gebruiken om meer in te zetten op innovatie. Op die manier kan ze een dubbel doel nastreven:

  • de optimalisering van haar eigen werking en publieke dienstverlening als beheersdoel,
  • én de stimulering van innovatie en economische spillovers in Vlaanderen als beleidsdoel.
     

Innovatie stimuleren 

Vanuit die optiek startte het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) in 2015 het beleidsdomeinoverschrijdende initiatief "overheidsopdrachten voor innovatie" op. Doel van dit initiatief is te komen tot een evenwichtig en risicoberekend innovatieproces, waarbij de Vlaamse overheid via haar aankoopmacht innovatieve producten en diensten aankoopt en tegelijk innovatie stimuleert.

De overheid neemt daarbij voor bedrijven een pioniersrol op als "launching customer", "early adopter" of "first buyer" van innovatie.
 

Korte termijn

Op korte termijn (en eigenlijk is dat een continu gegeven) wordt gewerkt aan draagvlakverhoging, mentaliteitswijziging bij de aankopers en hun management en administratieve en procedurele aanpassingen in de richting van (meer) innovatieve aankopen. Een belangrijk initiatief op dit vlak was het startevenement op 3 juli 2015 in het Vlaams Parlement.
 

Lange(re) termijn

Op lange(re) termijn worden thematische meet & greets gepland, waar aankopers en innovatieve marktspelers elkaar beter kunnen leren kennen en initiatieven richting concrete aankopen van innovatie kunnen nemen. Ook wordt ingezet op de begeleiding en (financiële) ondersteuning van aankopers.
 

Charter overheidsopdrachten voor innovatie

Een concreet engagement dat aan het managementniveau van de Vlaamse overheid wordt gevraagd, is te streven naar de besteding van minimaal 3% van de beschikbare aankoopbudgetten aan innovatie.

Dat gaat niet alleen over het aankopen van innovatieve producten maar kan ook gaan over aankoop van producten die via innovatieve processen tot stand zijn gekomen, innovatie van de organisatie zelf,  toepassing van innovatieve methodes in het aankoopproces of hantering van innovatieve contractvormen en -clausules. In de context van "overheidsopdrachten voor innovatie" gebruiken we hiervoor de term "3%-norm".

De leidinggevenden van de deelnemende entiteiten van de Vlaamse overheid en door de Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport engageerden zich formeel via de ondertekening van het Charter overheidsopdrachten voor innovatie op het startevenement op 3 juli 2015. Het charter kan u hier downloaden.