Industriële Biotechnologie: Europees onderzoeksnetwerk

ERA-IB2, het Europees onderzoeksnetwerk in Industriële Biotechnologie

Ook afgelopen jaar trok het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) mee aan de kar van ERA-IB-2, de Europese onderzoeksruimte inzake Industriële Biotechnologie (IB).

Dit pan-Europees netwerk van 19 beheerders en financierders van nationale en regionale onderzoeks- en innovatieprogramma’s (O&I) werkt nauw samen om een geïntegreerde Europese kennis-gebaseerde bio-economie uit te werken.

Niet alleen Europa, maar ook Vlaanderen zet in op IB als één van de sleuteltechnologieën, om alternatieven voor het gebruik van de traditionele fossiele brandstoffen te bekomen en dus biogebaseerde materialen, chemicaliën, energie te kunnen produceren.
 

Gemeenschappelijke oproepen

Cover ERA-IB Via gemeenschappelijke oproepen bundelen de consortiumleden de krachten om fragmentatie van financiering in O&I tegen te gaan. Deze grensoverschrijdende samenwerking leidde tot een efficiëntere kennis- en technologieoverdracht, enerzijds tussen landen en regio’s en anderzijds tussen verscheidene industriële en academische actoren.

ERA-IB-2 lanceerde zeven oproepen, wat tot nu toe leidde tot 49 gefinancierde projecten, voor een totaalbedrag van 67,8 miljoen euro voor de eerste vijf oproepen.

De projectresultaten van de eerste twee oproepen zijn ondertussen bekend en terug te vinden in een Call Brochure.

De projectresultaten van de 3e oproep worden in 2016 gepubliceerd.

De vierde, vijfde en zesde oproep werden gelanceerd in samenwerking met het zelfstandig netwerk EuroTransBio. De zevende en tevens laatste oproep binnen het kader van ERA-IB-2, was een samenwerking tussen ERA-IB-2, ERASynBio and ERA-MBT. De projecten van de vierde en vijfde oproep zijn momenteel in volle uitvoering. De projecten van oproepen 6 en 7 zullen in 2016 en 2017 van start gaan.
 

Wat na ERA-IB-2?

In 2015 hebben de leden van ERA-IB-2 samen met de partners van de ERA-netten ERASynBio en ERASysAPP alle voorbereidingen getroffen om een ERA-NET Cofund project over biotechnologieën uit te werken. Zij hebben een Cofund voorstel ingediend voor de H2020 NMBP ERA-NET-2016 oproep (Nanotechnologies, Advanced materials, Biotechnology, Advanced manufacturing and processing). H2020 is het grote Europees Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie, het financiële instrument voor de verdere ontwikkeling van de Europese Onderzoeksruimte. De oproep liep af op 21 januari 2016.