Raad voor Concurrentievermogen

Raad van Ministers

De bevoegdheden van het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) hebben een belangrijke internationale component. De Europese Unie (EU) vormt daarbij de hoofdfocus. Politieke beslissingen worden genomen in de Raad van Ministers, waar de 28 lidstaten samenkomen. De Raad is opgedeeld in Raadsformaties naargelang het thema.

Voor het beleidsdomein EWI is de Raadsformatie Concurrentievermogen van belang. Hierbinnen onderscheiden we vier onderdelen: Interne Markt, Industrie, Onderzoek en Ruimtevaart. Om de werkzaamheden van nabij op te volgen, vaardigt EWI een beleidsmedewerker af naar de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU.
 
In de onderdelen industrie en onderzoek vertegenwoordigt een regionale minister België volgens een vooraf afgesproken beurtrol. In 2015 was Vlaams minister Muyters aan zet. In de eerste helft van 2015 trad hij op in het onderdeel industrie en in de tweede helft van 2015 in het onderdeel onderzoek.
 

Industrie

2015 was het eerste jaar van een nieuwe Europese Commissie onder leiding van voorzitter Jean-Claude Juncker.

In 2015 nam minister Muyters, ondersteund door het departement EWI, deel aan de Europese Groep op Hoog Niveau voor deze industrieën. Daar worden thema’s besproken die van belang zijn voor het concurrentievermogen van deze sectoren (energie- en klimaatbeleid, handel…).
 
In 2015 publiceerde de Commissie twee strategieën: de Strategie voor de Digitale Eengemaakte Markt en de Strategie voor de Interne Markt voor Goederen en Diensten. Over deze strategieën werd uitvoerig gepraat tijdens de bijeenkomsten van de Raad Concurrentievermogen.
 

Concurrentievermogen 

In 2015 namen de industrieministers ook meer hun rol waar van hoeders van het concurrentievermogen. Ze doen dat door ernaar te streven dat concurrentievermogen voldoende in rekening wordt genomen in de Europese besluiten. Dit gebeurt onder meer aan de hand van de zogenaamde Concurrentievermogen Check-Up.

Tijdens elke Raadsbijeenkomst worden enkele actuele indicatoren in verband met het concurrentievermogen besproken, waarop de ministers een korte discussie houden en aangeven welke voor hen de belangrijkste dossiers zijn om het concurrentievermogen van het Europese bedrijfsleven te versterken.
 

Resoluties 

De onderzoeksministers namen in 2015 resoluties (raadsconclusies) aan over verschillende thema’s, zoals het Stappenplan voor de Europese Onderzoeksruimte (ERA Roadmap), onderzoeksintegriteit en gendergelijkheid.

In navolging van deze conclusies zal Vlaanderen in 2016 een eigen stappenplan uitwerken met maatregelen die de Europese Onderzoeksruimte kunnen versterken.
 

Strategische investeringen

De onderzoeksministers wisselden ook tweemaal van gedachten over het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Dit fonds moet de investeringen in de EU stimuleren, onder meer in innovatieve projecten.

Om het fonds te spijzen, werd het budget verlaagd van het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020. Voor de onderzoeksministers is het nu vooral belangrijk dat het EFSI voldoende inzet op investeringen in onderzoeks- en innovatieprojecten.