Flanders Research Information Space (FRIS)

FRIS: meer oog voor Vlaams onderzoek

Onderzoek boomt in Vlaanderen en dit wil het Flanders Research Information Space (FRIS)-onderzoeksportaal in de kijker zetten. In 2015 steeg het aantal projecten en onderzoekers op de website tot boven 29.000 en sinds de start levert dit al meer dan 1.850.000 geïnteresseerde bezoekers op.

 

Uitbreiding van het FRIS-aanbod

Het plaatje is echter zeker nog niet volledig. Daarom wil FRIS zijn informatieaanbod verder uitbreiden met nieuwe databronnen: de strategische onderzoekscentra (SOC’s), andere wetenschappelijke instellingen en financieringsorganisaties. Zo werden met de SOC’s de analyses afgerond van de informatie die bij hun beschikbaar is en zullen in 2016 de eerste stappen worden ondernomen tot aanlevering aan FRIS. Tevens wil het FRIS-platform meer informatie aanbieden, zoals de gegevens over publicaties en onderzoek in de kunsten.

De universiteiten zetten in 2015 verdere stappen in het impulsfinancieringstraject. Hiermee gaan de instellingen de uitdaging aan om hun achterliggende systemen en informatiearchitectuur zodanig te herstructureren dat de informatie die zij op het FRIS-onderzoeksportaal aanbieden voldoende kwaliteitsvol is: correct, volledig en up-to-date. Volgens de planning zal tegen eind 2016 het volledige parcours doorlopen zijn.

Aan de kant van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) werden webdiensten opgeleverd die het voor de dataleveranciers achter de schermen mogelijk maken informatie in ‘real time’ uit te wisselen.

 

Op zoek naar een nieuw portaal

Meer en betere informatie wenst ook een meer klantvriendelijke vorm van presentatie aan de eindgebruiker. In dit kader schreef departement EWI eind 2015 een overheidsopdracht uit voor de bouw van een nieuwe FRIS-onderzoeksportaal. Het nieuwe FRIS-portaal wil een uniek venster bieden op onderzoek in Vlaanderen en zo de zichtbaarheid vergroten. Zo kan het een bron van inspiratie zijn voor de Vlaamse overheid voor rapportering, analyses en statistieken, om de beleidsvorming te verbeteren en beter in te zetten op trends. Het FRIS-portaal wil onderzoekers dichter bij elkaar brengen, interdisciplinair onderzoek stimuleren, networking tussen onderzoekers mogelijk maken en experten helpen vinden in bepaalde disciplines.

Ten slotte wil het departement EWI een brug slaan tussen de onderzoekswereld en de bedrijfswereld, waarbij de vertaling van het onderzoek naar de economie centraal komt te staan. In het bijzonder zou het FRIS-portaal een instrument moeten worden voor kmo’s, om sneller hun weg te vinden naar het onderzoek in Vlaanderen.

Meer informatie over het FRIS-programma vindt u in de infografiek.