Reorganisatie van onze dienstverlening

Waarheen met de managementondersteunende dienstverlening?

De Vlaamse overheid denkt intensief na over de rol en de plaats van de managementondersteunende dienstverlening in een veranderende maatschappelijke en financiële context. Waar worden personeelsadministratie, boekhouding, facilitair management, IT en andere idealiter gepositioneerd? Moeten we (blijven) werken met veeleer kleine dienstencentra die elk één of meer departementen en agentschappen ondersteunen, of is het zinvol om naar een schaalvergroting toe te werken?
 

Tijd voor verandering? 

Traditioneel nam de afdeling Managementondersteunende Diensten (MOD) EWI/WSE (een 45-tal personeelsleden) een tussenpositie in: zij behoorde functioneel tot het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) maar leverde ook heel wat diensten aan partners als het Agentschap Ondernemen, het Departement WSE, het VSAWSE, de VRWI e.a. - samen initieel goed voor een kleine 600 personeelsleden. Door uitbreiding van de dienstverlening naar IWT, de Plantentuin van Meise en Syntra Vlaanderen bedraagt het aantal ondersteunde personeelsleden intussen een 1050-tal dossiers.
 

Zoektocht naar schaalvergroting en efficiëntiewinsten

In het licht van de eerste beweging naar schaalvergroting die vanaf 2012 op gang kwam, werd gewerkt aan een fusie van deze afdeling met de MOD van het beleidsdomein RWO. Zo zou de scope groeien tot een dozijn entiteiten met een 2.000-tal personeelsleden. Uiteindelijk beslistte de nieuwe Vlaamse Regering evenwel om centrale dienstverleners voor de ganse Vlaamse overheid in het leven te roepen voor boekhouding, personeelsadministratie en logistiek.
 

Reorganisatie

In het najaar van 2015 werd de MOD EWI/WSE opgeheven. De nieuwe afdeling Algemene Zaken en Ondersteuning (AZO) behartigt enerzijds de traditionele MOD-taken tijdens de transitie naar de centrale spelers, en staat anderzijds in voor opdrachten die niet worden gecentraliseerd (bepaalde boekhoud- en facilitaire taken, hr-ondersteuning, IT,...). Daarnaast zal AZO ook een rol spelen op het vlak van archivering en preventiebeleid.

Een aansturingscomité waarin de leidend ambtenaren van de departementen EWI en WSE en deze van het Agentschap Innoveren & Ondernemen en het Agentschap Plantentuin Meise zetelen, garandeert een vlotte coördinatie van de diensten van AZO.