Beleidsrelevant Onderzoek stopt (nog niet helemaal)

Einde van een derde generatie

2015 was het slotjaar van de derde generatie van het programma Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek. De erkenningstermijn liep immers ten einde op 31 december 2015. Dit is slechts een formeel eindpunt. Een aantal steunpunten kregen een verlenging om onderzoek af te ronden en voor administratieve afhandeling.
 

Eigen initiatieven en onderzoeken vanaf 2016 

Het is bovendien niet enkel een eindpunt voor deze generatie maar ook voor het Steunpuntenprogramma op zich. De Vlaamse Regering besliste om vanaf 2016 het programma te decentraliseren. Zo is nu elk beleidsdomein geresponsabiliseerd voor het opzetten, financieren en opvolgen van eigen initiatieven voor beleidsrelevant onderzoek, al dan niet volgens de structuur van een steunpunt voor beleidsrelevant onderzoek.

Het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) adviseert de andere beleidsdomeinen nog bij het opzetten van hun eigen initiatieven, maar aangezien er is afgestapt van een programma-aanpak, staat het departement EWI niet langer in voor de coördinatie noch voor de financiering. 
 

Kennisnetwerk: de volgende uitdaging

Desondanks wil het departement EWI vermijden dat de opgebouwde kennis en ervaring van de voorbije 15 jaar (en zelfs langer) over beleidsrelevant onderzoek verloren zou gaan. Daarenboven zijn actoren binnen de andere beleidsdomeinen eveneens vragende partij om verder met elkaar te blijven afstemmen over beleidsonderzoek, zowel op organisatorisch - als op inhoudelijk vlak.

Daarom werden ondertussen de eerste stappen gezet om een kennisnetwerk rond beleidsonderzoek op te starten.  Dit zou bovendien niet beperkt blijven tot nieuwe initiatieven binnen het steunpuntenkader, maar zou alle initiatieven voor beleidsrelevant onderzoek binnen de Vlaamse overheid omvatten.

Het wordt een nieuwe uitdaging om dit op te zetten binnen de Vlaamse overheid.