Voorwoord

Filter items

Beste lezer,

Het is de ambitie van Vlaanderen om tot de meest vooruitstrevende en welvarende regio’s in de wereld te behoren. Het afgelopen werkjaar in 2015 was ook dit de grote drijfveer van alle activiteiten van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI).

Met zijn allen zetten wij ons vanuit het departement EWI in om ervoor te zorgen dat de tandwielen van het Vlaamse eco-innovatiesysteem vlot draaien. Want alleen door samen te werken en een slagkrachtig beleid te voeren, kunnen onderzoekers excelleren en ondernemingen en maatschappelijke organisaties  groeien. Cruciaal in 2015 was onze aandacht voor duurzaamheid, kenniscreatie en -valorisatie en een goede internationale reputatie op het vlak van economie, wetenschap en innovatie.

Wanneer u als lezer van dit Jaarverslag grasduint door de verschillende bijdragen, zal u merken dat 2015 gekenmerkt werd door samenwerken, verbeteren en vooruitgaan.

2015 was ook het jaar waarin de leiding van het departement EWI veranderde. In december ging Dirk Van Melkebeke met pensioen en mocht ondergetekende de fakkel over nemen. Langs deze weg wil ik, namens alle medewerkers van het departement, Dirk van harte bedanken voor zijn deskundige inzet gedurende vele jaren. Wij wensen Dirk het allerbeste en vele welverdiende pensioenjaren.

In 2015 groeide de economische bedrijvigheid met 1,4% van het bbp of 0,1 procentpunt meer dan in 2014. De matige groeicijfers van de jongste jaren doen economen de vraag stellen of de westerse economieën af te rekenen hebben met de ‘secular stagnation’-hypothese: een periode van langdurige stagnatie en lage reële rentevoeten. De pessimisten kruisen daarover de intellectuele degens met de optimisten. Maar over beiden zijn ze het eens: het tempo van de economische groei werd en wordt bepaald door het tempo van de technologische vooruitgang.

Laten we – overheid, kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties - er daarom alles aan doen dit tempo trachten te versnellen.

Dat was onze ambitie in 2015 en zal dat ook zijn in 2016. 

Johan Hanssens
Secretaris-generaal
Departement Economie, Wetenschap en Innovatie

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.