1 op 8 bedrijven in Vlaanderen slachtoffer van cyberaanval

Filter items
Nieuws
9 februari 2022

Bijna 1 op de 8 van de Vlaamse bedrijven werd het afgelopen jaar slachtoffer van een cyberaanval. Dat blijkt uit een eerste nulmeting die Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits liet uitvoeren om de maturiteit van cybersecurity in Vlaamse bedrijven in kaart te brengen.

Vooral grote bedrijven kennen het meest cyberaanvallen, maar de gevolgen blijken groter bij kleine ondernemingen die vaak minder beschermd zijn.

40% van de kleine kmo’s werd in 2021 geconfronteerd met onbruikbare ICT-systemen door cyberaanvallen.

Om ook hen beter te beschermen, maakt minister Crevits de ‘Cybersecurity verbetertrajecten’ van VLAIO  beter toegankelijk voor kleine bedrijven en de kmo-portefeuille aantrekkelijker zodat ondernemers zich beter kunnen wapenen.

Meer dan 5000 bedrijven bereikt met acties rond cyberveiligheid

Het Vlaamse beleid rond cybersecurity maakt sinds 2019 werk van sensibilisering, begeleiding en steun. Via acties als hacking-demo's, opleidingen of infosessies op de werkvloer werden sindsdien al meer dan 5.000 bedrijven bereikt via het Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO). 

Sinds 1 januari 2021 kunnen kmo’s die sterk afhankelijk zijn van IT-systemen een beroep doen op de subsidie ‘cybersecurity verbetertrajecten’. Tijdens zo’n traject krijgt een kmo advies en begeleiding van erkende cybersecurity-dienstverleners. Sinds de start zijn er al 60 projecten opgestart in Vlaanderen.

Om kleinere bedrijven in de toekomst beter te wapenen, kondigt minister Crevits twee nieuwe acties aan: een meer laagdrempelige toegang tot ‘cybersecurity verbetertrajecten’ en meer steunmogelijkheden voor cyberveiligheid binnen de kmo-portefeuille. Op die manier wil minister Crevits meer richting geven aan de beschikbare steunmaatregelen van VLAIO.

Meer laagdrempelige toegang tot begeleiding

Eerder lag de startkost van een verbetertraject op minimum 25.000 euro om in aanmerking te komen voor 45% steun via VLAIO. Om meer kleine ondernemingen te stimuleren lanceert minister Crevits een ‘lightversie’, een kleiner pakket aan begeleiding en advies waarbij verbetertraject zo’n €10 000 minder kost. Op die manier wil minister Crevits  kmo’s stimuleren hun eerste stappen te zetten in het beschermen van hun bedrijf voor cyberaanvallen.

Verhoogd steunpercentage kmo-portefeuille

Ook via de kmo-portefeuille kunnen ondernemingen investeren in cybersecurity. De kmo-portefeuille biedt financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van een onderneming verbeteren, zoals professionele infosessies over digitale aanvallen. Kleine ondernemingen genoten eerder 30% steun, een middelgrote onderneming 20%. Voor diensten inzake cybersecurity trekt minister Crevits het percentage nu op tot 45% voor kleinere ondernemingen en 35% voor middelgrote ondernemingen.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina te downloaden)

>> Het volledige CS-barometer rapport: www.vlaio.be/CSbarometer

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Paris Van Paesschen

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0476 86 30 22

Meer nieuws

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (27 januari 2023)

  27 januari 2023

  O.a. principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 225. Ranst – Oostmalsesteenweg

 • EU-nieuws deze week | week 2

  EU-nieuws deze week | 23 - 27 januari 2023

  27 januari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.