2000 euro voor handelaars bij hinder wegenwerken

Gepubliceerd op 27 december 2016

Openbare werken

Handelaars die ernstige hinder ondervinden van openbare werken in hun straat zullen vanaf deze zomer automatisch kunnen rekenen op een hinderpremie van 2000 euro. Daar bovenop kan er nog een extra vergoeding van 80 euro per dag komen als ze ook gedwongen worden hun zaak volledig te sluiten.

Dat besliste de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters. 

6de Staatshervorming

Wegenwerken zorgen vaak voor stevige hinder voor lokale handelaars en zelfstandigen. In die mate zelfs dat sommige zelfstandigen hun zaak moeten sluiten en te kampen hebben met ernstig inkomensverlies.

Sinds de 6de Staatshervorming werd de Vlaamse Regering bevoegd om een compensatieregeling uit te werken. 

Twee grote wijzigingen

In het Vlaams Parlement werd een decreet van de hand van Axel Ronse, Koen Van den Heuvel en Matthias De Clercq met een nieuwe regeling aangenomen. 

Die nieuwe  Vlaamse regeling bevat twee grote wijzigingen:

  • handelaars zijn niet langer verplicht om hun zaak volledig te sluiten om recht te hebben op een premie
  • én de premie zal voortaan ook automatisch toegekend worden aan de handelaars. 

NACE-1-handelaars

De Vlaamse hinderpremie valt uiteen in twee delen: een vast bedrag van 2000 euro en een premie van 80 euro per sluitingsdag. 

De vaste hinderpremie van 2000 euro wordt enkel gegeven aan de klassieke detailhandelaars (de zogenaamde NACE-1-handelaars) die in de werfzone gelegen zijn. Zij worden automatisch geselecteerd op basis van de gegevens over de werfzone en de registratie in de ondernemersdatabank. 

Als achteraf blijkt dat zij ook nog hun zaak moeten sluiten, kunnen ze daarvoor vanaf de 22ste sluitingsdag een tegemoetkoming van 80 euro per dag bovenop krijgen.  

Minister Muyters: 

“Door gebruik te maken van de databank waarin alle steden, gemeenten en nutsbedrijven vanaf 2017 verplicht hun openbare werken moeten aanmelden, kan de premie voortaan automatisch én voorafgaand aan de start van de werken toegekend worden."

"De getroffen zelfstandigen kunnen zich op die manier optimaal voorbereiden op de werken en maatregelen nemen om hun klanten toch nog te bereiken. En doordat we ook de sluitingsverplichting schrappen, stimuleren we hen om toch open te blijven.” 

NACE-2-groep

Zelfstandigen die buiten de werfzone liggen, of vrije beroepers en zelfstandigen die het minder van toevallige passanten moeten hebben (de NACE-2-groep), hebben enkel recht op de tegemoetkoming van 80 euro per dag, vanaf de 8ste sluitingsdag

 

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.