280 miljoen euro extra voor onderzoek en ontwikkeling

Filter items
Nieuws
24 september 2018

Bijkomende middelen

De Vlaamse Regering trekt in 2019 280 miljoen euro extra uit voor onderzoek en ontwikkeling. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois maandag gezegd in zijn Septemberverklaring.

De bijkomende middelen gaan o.a. naar topwetenschappelijk onderzoek bij het FWO-Vlaanderen, industriële onderzoeksfondsen, kmo’s, speerpuntclusters en de oprichting van een nieuw technologiefonds met als naam Flanders Future Techfund.

 

Uit de Septemberverklaring

"Voor onderzoek en ontwikkeling trekken we 280 miljoen euro extra uit. Daarmee maken we onze belofte waar om het budget in deze regeerperiode met 500 miljoen euro op te trekken, komen we tegen 2020 dicht in de buurt van de 3 procentnorm en blijft Vlaanderen, want dat zijn we al, een Europese innovatieleider. We scoren beter dan 120 percent van het Europees gemiddelde. (Applaus bij de meerderheid)

De bijkomende middelen gaan onder meer naar projecten van excellente onderzoekers bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, naar het Industrieel Onderzoeksfonds om excellent onderzoek aan de universiteiten te vertalen in nieuwe bedrijfstoepassingen en naar doctoraatsonderzoek bij Vlaamse ondernemingen. Voorts kunnen onze speerpuntclusters en de kwalitatieve onderzoeksprojecten die kmo’s indienen, eveneens op extra steun rekenen.

Dames en heren, vandaag investeren in onderzoek en ontwikkeling, is investeren in de jobs van morgen. (Applaus bij de meerderheid)

Daarnaast richten we het Flanders Future Techfund op, een nieuw fonds om de toptechnologie van onze Vlaamse strategische onderzoekscentra en onze speerpuntclusters sneller naar de markt te laten doorstromen. Zo zorgen we ervoor dat het potentieel van onze Vlaamse technologie zo breed mogelijk wordt benut en leggen we de basis voor een nieuwe generatie Vlaamse wereldspelers in het digitale tijdperk. Het fonds krijgt een startkapitaal van 75 miljoen euro, dat op termijn met 300 miljoen euro kan aangroeien."

>> Volledig tekstverslag

Videoverslag (vanaf 52:00)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  Krijgt jouw evenement het EU-voorzitterschapslabel?

  1 februari 2023

  Op 1 januari 2024 neemt België het Voorzitterschap op van de Raad van de Europese Unie. Een aantal publieksgerichte initiatieven of events kunnen het EU-voorzitterschapslabel toegekend krijgen en zo in de kijker worden geplaatst tijdens het voorzitterschap.

 • Europees partnerschap over duurzame blauwe economie gestart

  30 januari 2023

  Als derde in het rijtje van de partnerschappen met cofinanciering in Horizon Europe cluster 6, en na Biodiversa+ en Water4All, is nu het ‘Sustainable Blue Economy’ partnerschap (SBEP) vorige week in Rome van start gegaan.

 • Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  Vlaanderen versoepelt energiesteun om bedrijven door crisis te loodsen

  27 januari 2023

  Bedrijven die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de Oekraïnecrisis konden reeds energiesteun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Jo Brouns dit pakket uitgebreid voor het eerste kwartaal van 2023.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (27 januari 2023)

  27 januari 2023

  O.a. principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 225. Ranst – Oostmalsesteenweg

 • EU-nieuws deze week | week 2

  EU-nieuws deze week | 23 - 27 januari 2023

  27 januari 2023

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.