334 bedrijven besparen evenveel energie als 150.000 gezinnen verbruiken

Gepubliceerd op 08 maart 2018

Energiebeleidsovereenkomst

De 334 bedrijven die in 2015 met de Vlaamse overheid een energiebeleidsovereenkomst (EBO) hebben afgesloten, zullen in 2018 hun primair energieverbruik met 3,6% hebben verminderd t.o.v. 2014.

Een energiebesparing die overeen komt met de isolatie van 500.000 daken of met het totale jaarlijkse energieverbruik van 150.000 gezinnen. Dat blijkt uit het meest recente jaarverslag van de EBO’s.

Begin 2015 sloot de Vlaamse overheid energiebeleidsovereenkomsten af met meer dan 300 energie-intensieve bedrijven. Deze bedrijven vertegenwoordigen ongeveer 80% van het primair energieverbruik van de Vlaamse industrie en behoren tot volgende 7 sectoren:

  • Chemie & Kunststoffen
  • Raffinaderijen & Staal
  • Papier, Papier- en kartonverwerkers & Drukkerijen
  • Voeding & Mengvoeders
  • Non-ferro & Metaalverwerking
  • Textiel & Hout
  • Keramische sector, Minerale niet-metaalproducten & Glas

De aan de EBO’s deelnemende bedrijven engageren zich om maatregelen te nemen die zorgen voor een efficiënter energieverbruik, zoals het inzetten van warmtekrachtkoppeling of het uitbouwen van een warmtenet. Bij de start wordt een energieaudit uitgevoerd, waaruit dan een energieplan vloeit.

In ruil legt de Vlaamse overheid geen bijkomende administratieve lasten of nieuwe regelgeving op en biedt ze de nodige ondersteuning.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters:

“Vandaag lezen we in het meest recente EBO-rapport dat dankzij deze energiebesparende maatregelen bij de grote verbruikers, in 2016 ongeveer 515.000 ton minder CO2 uitgestoten werd. Dat komt overeen met maar liefst 4 miljard niet-gereden kilometers met de wagen.”

 

334 bedrijven besparen evenveel energie als 150.000 gezinnen verbruiken. Goed voor 60% van de energiereductie die Europa van Vlaanderen vraagt. Het succes van de energiebeleidsovereenkomsten met @Departement_EWI en @VLAIO_be pic.twitter.com/ieXelhk6Ui

— Philippe Muyters (@philippemuyters) 8 maart 2018

 

Europa

Tegen 2018 zullen de maatregelen die voortvloeien uit de EBO’s ervoor zorgen dat de deelnemende bedrijven hun primair energieverbruik met 3,6 % hebben verminderd ten opzichte van 2014.

Een energiebesparing die bovendien ook belangrijk is om de continuïteit en de groeikansen van de ondernemingen te vrijwaren en die goed is voor meer dan 60% van de door Europa opgelegde energiereductie voor Vlaanderen.

Minister Muyters:

“Hiermee zijn de nieuwe energiebeleidsovereenkomsten met succes van start gegaan. De sectorbedrijven tonen hun engagement met meer dan 2.500 energie-efficiënte maatregelen en nemen zo mee hun verantwoordelijkheid in het behalen van de Vlaamse CO2- en energiedoelstellingen."

(function () { var e = document.createElement('script'); e.type = 'text/javascript'; e.async = true; e.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https' : 'http') + '://btn.createsend1.com/js/sb.min.js?v=3'; e.className = 'createsend-script'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(e, s); })();
Lut Bollen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.