4 miljoen euro voor regeneratieve geneeskunde

Filter items
Nieuws
31 oktober 2017

Regenerative medicine crossing borders

Vlaanderen en Nederland hebben beslist hun expertise op het vlak van regeneratieve geneeskunde te bundelen en samen een leidend onderzoekscentrum op te richten, “Regenerative medicine crossing borders”.

Op vraag van Vlaams minister voor Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters, kent de Vlaamse Regering in een eerste fase een budget van 4 miljoen euro toe voor de ontwikkeling van een biologisch kniegewricht en een biosynthetische nier.

Regeneratieve geneeskunde maakt het mogelijk om zieke of beschadigde weefsels en organen te herstellen. Hiermee zouden chronische aandoeningen - die veelal langdurige, intensieve en kostbare zorg vragen - in de toekomst genezen kunnen worden.

RegMed XB (REGenerative MEDicine crossing Borders) is de naam van het nieuwe Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverband rond regeneratieve geneeskunde. In RegMed XB werken Nederlandse en Vlaamse kennisinstellingen, universiteiten, academische ziekenhuizen en bedrijven samen aan nieuwe oplossingen voor patiënten met diabetes, nierziekten en artrose. RegMed XB versterkt en bundelt het onderzoek dat aan de deelnemende kennisinstellingen plaatsvindt en helpt het mee in de markt te zetten. 

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters

“Regeneratieve geneeskunde zal in de toekomst een belangrijk deel vormen van onze gezondheidszorg. Het zal in grote mate bijdragen aan duurzame zorg, omdat de ontwikkelde technologieën zorgen voor minder ingrijpende operaties, patiënten sneller zullen doen revalideren, orgaandonatie overbodig zullen maken of zware en dure therapieën als dialyse zullen vervangen.

"Vandaag investeer ik 4 miljoen euro in deze Vlaams-Nederlandse samenwerking omdat ik geloof in hun ambitie om binnen de tien jaar koploper te worden in regeneratieve geneeskunde in Europa, niet alleen op vlak van wetenschappelijk onderzoek, maar ook in het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor patiënten.”

 

regeneratieve geneeskunde

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Innovatieve overheidsopdrachten: maak kennis met de 18 nieuwe goedgekeurde projecten

  Innovatieve overheidsopdrachten: maak kennis met de 18 nieuwe goedgekeurde projecten

  19 februari 2018

  De tweede oproep van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) heeft 18 nieuwe projecten opgeleverd. Dit betekent dat we nu 30 projecten begeleiden voor meer innovatie in de Vlaamse publieke sector.

 • Europese Commissie zet verschillende opties uiteen voor een nieuwe en moderne langetermijnbegroting

  Europese Commissie zet verschillende opties uiteen voor een nieuwe en moderne langetermijnbegroting

  16 februari 2018

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaamse Regering wijzigt definitief subsidiebesluit incubatoren

  Vlaamse Regering wijzigt definitief subsidiebesluit incubatoren

  15 februari 2018

  De Vlaamse Regering wijzigt, na advies van de SERV en van de Raad van State, definitief het subsidiebesluit incubatoren. De focus wordt verlegd naar incubatoren waarbij grote investeringen in infrastructuur nodig zijn. En omdat de link met de kennisinstelling vaak te vaag was, worden de eisen qua medebeheer van de kennisinstellingen verstrengd.

 • Schriftelijke vragen 2018 - week 7

  Schriftelijke vragen 2018 - week 7

  15 februari 2018

  O.a. vragen over de Limburgse gemeenschapsmunt ‘LimbU’ en fraudetectiesysteem kmo-portefeuille (burn-out coaches).

 • Vlaams Gewest telt 3120 student-zelfstandigen

  Vlaams Gewest telt 3120 student-zelfstandigen

  11 februari 2018

  Sinds 1 januari 2017 is er een speciaal statuut voor studenten-ondernemers uit het hoger onderwijs. 3120 jongeren combineren sindsdien hun hogere studies met het ondernemerschap. Dat blijkt uit een schriftelijk antwoord van minister Muyters.