Aandeel van kmo’s met groeipotentieel stijgt (KMO-rapport)

Gepubliceerd op 18 maart 2016

Het KMO-rapport

Initiatiefnemers UNIZO en Graydon schetsen, samen met projectpartner UCM, voor de zevende keer een beeld van de financieel-economische gezondheid van de kmo’s in België over de periode van 2005 tot en met 2014.

Uit de analyse blijkt dat 12% van de kmo’s in Vlaanderen een groot risico op faling en een beperkt groeipotentieel hebben. Dit is het laagste cijfer van de voorbije 10 jaar. In 2005 zat nog 17,4% van de kmo’s binnen deze groep.

De cijfers tonen ook dat in Vlaanderen 73,6% van de kmo’s zich bevinden in de categorie met weinig risico op een faillissement en een ruim groeipotentieel. Het aandeel van de bedrijven binnen deze categorie is doorheen de jaren licht gestegen.

 Het kmo-rapport 2016

Vlaamse groeimaatregelen

De Vlaamse overheid ondersteunt de groei bij ondernemingen via verschillende maatregelen. Vanaf 1 april 2016 is er een nieuw subsidie-instrument: de kmo-groeisubsidie.

Met de kmo-groeisubsidie kunnen kmo’s gericht steun krijgen voor hun groeitrajecten door innovatie, internationalisering of transformatie. De financiële ondersteuning wordt geboden voor het verwerven van de benodigde kennis gericht op groei.

Voor het verwerven van die kennis kan de kmo vrij kiezen om met een externe dienstverlener samen te werken en bijgevolg advies aan te kopen, dan wel om kennis te verankeren in de onderneming door de aanwerving van een strategisch profiel.

Voor meer informatie: http://www.vlaio.be/themas/kmo-portefeuille.

Ook financiering is cruciaal bij ondernemerschap.

PMV financiert elk beloftevol ondernemersproject, van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. Financiering voor ondernemers kan verschillende vormen aannemen. Een lening, kapitaal, of een combinatie van beide, of een waarborg.

PMV wil dit samen met de ondernemer bepalen in functie van het financieringsdossier. U kunt PMV vinden op de Oude Graanmarkt 63 in Brussel of op het nummer: 02/229 52 30. Mailen kan op info@pmv.eu.

Sophie Callewaert
Adviseur
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.