AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2022

Gepubliceerd op 16 mei 2023

De adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven is (nog steeds) eerder beperkt. Zo heeft 75% van de Vlaamse bedrijven op dit ogenblik nog geen enkele AI-technologie gebruikt. De meerderheid daarvan heeft hiertoe ook geen plannen.

Daarnaast blijft het gebruik van AI-technologieën vooral een zaak van grote en middelgrote bedrijven.

Dat blijkt uit onze tweede AI-Barometer waarmee we de adoptie van, het gebruik van en de expertise in artificiële intelligentie bij Vlaamse bedrijven anno 2022 in kaart brengen.

Belangrijkste conclusies op een rijtje

  • De inzet van AI-technologie heeft een significante positieve impact op de competitiviteit van de Vlaamse bedrijven. Dit slaat zowel op nieuwe of aanzienlijk verbeterde goederen of diensten die op de markt gebracht worden, als op de verhoging van de kwaliteit van de ondernemingsprocessen. De toepassing van AI leidt ook tot een kostenreductie. Bij microbedrijven leidde de inzet van AI-technologie dan weer opvallend vaak tot het op de markt brengen van nieuwe of aanzienlijk verbeterde goederen of diensten.
  • Desondanks blijft de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven toch eerder beperkt (25,5% van de respondenten). Het gebruik van AI-technologieën situeert zich vooral bij grote (meer dan 249 werknemers) en middelgrote (50-249 werknemers) bedrijven.
  • De grootste hinderpaal voor de implementatie van AI-technologie blijkt het gebrek aan kennis te zijn. Bedrijven die AI aanwenden kunnen onvoldoende personeel met de geschikte AI-vaardigheden aanwerven. De andere bedrijven ontberen de kennis om de voordelen van AI in te schatten en zien daarom het nut niet in om AI te gebruiken binnen de onderneming.
  • De inzet van AI-technologie heeft vooralsnog een eerder beperkte maar wel positieve impact op de tewerkstelling. Bij slechts 1,9% van de bedrijven die AI-technologie gebruiken leidde de inzet ervan tot een daling van de tewerkstelling; bij 7,8% leidde het dan weer tot een stijging.
Simon Verschaeren
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
29 februari 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (29 februari 2024)

O.a. vraag om uitleg over de impact van artificiële intelligentie op productiviteit en ongelijkheid, de Europese Net-Zero Industry Act en over onderzoek naar de aanwezigheid van witte waterstof.
08 februari 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (8 februari 2024)

Vraag om uitleg over de hervorming van de kmo-portefeuille, de ontwikkeling van AI-toepassingen via amai! en de initiatieven met betrekking tot de circulaire economie tijdens het Belgische EU-voorzitterschap.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.