België werkt internationale achterstand weg in O&O

Filter items
Nieuws
29 mei 2020

Vlaanderen

België hinkt niet langer achterop op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) en werkt de achterstand weg ten aanzien van de belangrijkste Europese handelspartners, Japan en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) over de investeringsintenties van de verschillende overheden tussen 2009 en 2019.

Uit de cijfers blijkt ook dat de Vlaamse overheid de belangrijkste openbare investeerder in onderzoek en ontwikkeling blijft, met bijna 60 procent van de totale budgettaire overheidskredieten in 2019. In 2009 was dat nog bijna 50 procent.

Het aandeel van de federale overheid bedraagt 18 procent. De aandelen van de andere regionale overheden blijven relatief gezien op hetzelfde niveau als in 2017.

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits (CD&V) stelt  dat O&O de komende jaren voor Vlaanderen belangrijk zal blijven.

"In 2020 investeren we ruim 2,4 miljard euro in O&O. We verhogen jaarlijks onze middelen voor O&O zodat tegen 2024 er jaarlijks 250 miljoen euro extra wordt geïnvesteerd", zegt ze.

Daarnaast komt er deze legislatuur nog 195 miljoen euro bij voor onderzoeksinfrastructuur.

"Het is onder andere met innovatie dat we de huidige crisis kunnen overwinnen", aldus Crevits.

De minister wijst erop dat steeds meer bedrijven, ook tijdens de huidige crisis door het coronavirus, een beroep doen op de innovatiesubsidies.

Tussen 16 maart en 27 april zijn zo 84 aanvragen ingediend voor onderzoek- en ontwikkelingsprojecten. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 49. Voor de kmo-groeisubsidie zijn er tussen 16 maart en 27 april dan weer 94 aanvragen ingediend, tegenover 53 in 2019.

Achterstand weggewerkt

Belspo analyseerde de budgettaire overheidskredieten voor O&O van alle overheden in ons land tussen 2009 en 2019. Het gaat daarbij om de intenties van die overheden om te investeren in onderzoek en ontwikkeling, en dus nog niet de daadwerkelijke uitgaven.

Uit de cijfers blijkt dat ons land de achterstand op de vier belangrijkste Europese handelspartners - Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk - plus de VS en Japan stilaan wegwerkt.

In 2018, het laatste jaar waarvoor de definitieve begrotingscijfers beschikbaar zijn bij Belspo, eindigde België (met 0,63 procent van het bbp) op dat vlak boven het Verenigd Koninkrijk (0,56 procent) en Frankrijk (0,59 procent).

"En dan houdt deze vergelijking nog geen rekening met de fiscale ondersteuning van het onderzoek dat in België zeer belangrijk is geworden", merkt Belspo nog op.

Stijging overheidskredieten

In totaal realiseerden alle Belgische overheden samen tussen 2009 en 2019 een stijging van budgettaire overheidskredieten voor O&O van 42,2 procent in lopende prijzen. In constante prijzen komt dat overeen met een toename van 21,5 procent.

"Dit is te wijten aan de exponentiële groei van de laatste jaren bij de Vlaamse overheid", legt Belspo uit. 

>> Bekijk hier de cijfers van BELSPO

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  REPowerEU-plan moet afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel verminderen en groene transitie bespoedigen

  23 mei 2022

  Het nieuwe REPowerEU-plan dat de Europese Commissie vorige week presenteerde mikt op strategische Europese onafhankelijkheid van Russisch gas en olie in 2027. Om dit te realiseren worden de ambities opgedreven: zo moet tegen 2030 het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix 45% bedragen (oorspronkelijk 40%) en doet men een bijkomende investering van 200 miljoen euro om onderzoek naar productie en gebruik van waterstof als schone energiebron te versnellen via Horizon Europe.

 • Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

  23 mei 2022

  Op 17 mei 2021 bracht de Europese Commissie een mededeling uit 'over een nieuwe aanpak voor een duurzame blauwe economie in de EU - De blauwe economie van de EU transformeren voor een duurzame toekomst'. Eén van de daarin aangekondigde initiatieven, inzake ondersteuning van deze aanpak, is zopas gelanceerd: het betreft de oprichting van een waarnemingspost (‘observatory’) voor de blauwe economie.

 • EU-nieuws deze week | 16 - 20 mei 2022

  20 mei 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Vlaamse Regering in Vlaams Parlement

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  20 mei 2022

  O.a. toekenning strategische transformatiesteun.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  19 mei 2022

  O.a. Brexit Adjustment Reserve, promoten van Vlaanderen als hoogtechnologische kennisregio en terugbetaling van voorschotten aan het muziekfestival Pukkelpop.