Beslissingen Vlaamse Regering deze week | 5 februari 2021

Gepubliceerd op 05 februari 2021

Economie 

COVID-19: Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen

Door de aangescherpte maatregelen van het Overlegcomité sinds 28 oktober 2020 om in de tweede golf de verspreiding van het coronavirus verder in te perken, dreigen Vlaamse ondernemingen, begin 2021 nog altijd geconfronteerd te worden met een omzetverlies. Om de continuïteit van deze ondernemingen te vrijwaren dringen zich ook voor januari en februari 2021 ondersteuningsmaatregelen op. De Vlaamse Regering beslist daarom om het Vlaams Beschermingsmechanisme ook op te zetten in de eerste twee maanden van 2021, voor ondernemingen die geconfronteerd worden met omzetdalingen van minstens 60% in deze maanden of die binnen deze periode gesloten moeten blijven. Ze keurt daarvoor, na aanmelding bij de Europese Commissie, definitief het besluit goed.  

Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV): vervanging lid

De Vlaamse Regering vervangt Saartje Degelin door Bart Beliën als effectief lid van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).

Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 196. Denderleeuw - Wildebeek

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Dit decreet ontwikkelde een systematiek waarbij de actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten dat recht geeft op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten beschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering principieel het Brownfieldconvenant 196. Denderleeuw - Wildebeek goed. Het project is een reconversieproject waarbij de actoren een onderbenut verwaarloosd en vervuild terrein zullen converteren naar een bedrijventerrein met KMO-units waarin groene elementen verweven worden, met verbindingen voor traag verkeer, met meer ruimte voor de aanwezige Wildebeek en met goed uitgewerkte buffers ter hoogte van de overgang naar het agrarisch gebied en de aangrenzende woongebieden. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal het voorziene inspraakmoment organiseren en aankondigen, in samenwerking met de betrokken gemeente.

vzw Team Bedrijfstrajecten: subsidie werkjaar 2021

De Vlaamse Regering kent 5,2 miljoen euro subsidie toe aan de vzw Team Bedrijfstrajecten voor het werkjaar 2021, in uitvoering van het vijfjarig convenant tussen het Vlaams Gewest en de vzw Team Bedrijfstrajecten. Het team ondersteunt en adviseert bedrijven in het waarmaken van innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie.

 

Wetenschap 

-

 

Innovatie 

-

 

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.