Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (08 december 2023)

Gepubliceerd op 08 december 2023

>> Bekijk hier alle beslissingen en documenten van de Vlaamse Regering van 8 december 2023

Economie

Kleinhandelsvergunning: wijzigingsbesluit

Het wijzigingsdecreet integraal handelsvestigingsbeleid (IHB) wijzigt de definities van een kleinhandelsbedrijf en een handelsgeheel en voegt nieuwe categorieën van kleinhandelsactiviteiten toe. Er worden voorwaarden opgenomen over de samenstelling van het Comité voor Kleinhandel, en het toepassingsgebied van de vergunningsplicht en de handhavingsbevoegdheden van de lokale besturen worden uitgebreid. Reeds verleende omgevingsvergunningen voor kleinhandelsactiviteiten worden van rechtswege herleid naar de nieuwe categorieën vanaf de datum van inwerkingtreding van artikel 4 van het wijzigingsdecreet IHB. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat de datum van inwerkingtreding van de artikelen 4 en 6 van het wijzigingsdecreet IHB vastlegt, en bekrachtigt de aangepaste aanvraagformulieren W1 (kleinhandelsactiviteiten) en E1ter (mobiliteitstoets detailhandel) voor de omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten. Daarnaast worden enkele louter technische en terminologische aanpassingen doorgevoerd naar aanleiding van wijzigingen in de regelgeving rond publiciteitsinrichtingen, de watertoets en de omzendbrief rond inplanting van windturbines. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

1 miljoen euro strategische ecologiesteun aan Pacapime in Halle

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Pacapime in Halle. Pacapime nv produceert golfkarton. De klanten van Pacapime zijn voornamelijk bedrijven in de voedingsindustrie (verpakkingen van o.a. lage open dozen van fruit) en de maakindustrie (o.a. Unilin en Fuji Oil). Het voorgestelde project betreft de aankoop en exploitatie van een thermisch energieopslagsysteem (HeatCube) van het Noorse bedrijf Kyoto. Dit is een systeem dat gesmolten zout gebruikt als medium voor de opslag van thermische energie. Het zout wordt elektrisch opgewarmd en biedt door de warmtevasthoudende eigenschappen een efficiënte manier om traditionele boilers op fossiele brandstoffen te vervangen.

 

Wetenschap

Benoeming bestuurder Technopolis nv en waarnemer in bestuursorgaan Flanders Technology International vzw (FTI vzw)

Na eervol ontslag wegens pensionering van Liliane Moeremans als ambtenaar van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie op 1 december 2023 en bijgevolg als bestuurder in de Bestuursorganen van Technopolis nv en Flanders Technology International vzw wordt voorgesteld haar bestuursmandaat niet verder te verlengen. De Vlaamse Regering keurt daarom nu de voordracht goed van Philip Van Avermaet en Kris Maison met het oog op hun benoeming als lid van respectievelijk de Algemene Vergadering van Technopolis nv en als waarnemer in het Bestuursorgaan van FTI vzw.

Raad van bestuur Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO): vervanging leden

De Vlaamse Regering benoemt Tom Vander Beken en Christine Durinx als lid van de raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO). Ze vervangen Willy Verstraete en Jo Bury, aan wie eervol ontslag wordt verleend.

 

Innovatie

Overdracht personeelsleden van Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) naar Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed dat de overdracht regelt van personeelsleden van het Departement EWI (Economie, Wetenschap en Innovatie) naar het VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen). Deze transfer kadert in de verderzetting van het programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) als regulier innovatie-instrument bij VLAIO. Het gaat om personeelsleden van EWI die actief zijn binnen het PIO-kernteam van adviseurs met inbegrip van de N-projectleider. De overdrachten treden in werking op 1 januari 2024.Het PIO stimuleert de publieke sector in Vlaanderen om zijn koopkracht en zijn overheidsopdrachten meer strategisch in te zetten voor innovatie.

Regeling cofinanciering Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO)

Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) stimuleert de publieke sector in Vlaanderen om zijn koopkracht en zijn overheidsopdrachten meer strategisch in te zetten voor innovatie. Het PIO heeft nu nog een tijdelijk karakter, maar zal vanaf 1 januari 2024 ingebed worden als regulier beleidsinstrument voor innovatie binnen het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). De Vlaamse Regering keurt nu principieel het besluit goed dat de cofinanciering regelt van VLAIO aan overheidsopdrachten gericht op onderzoek-, ontwikkeling- en innovatieactiviteiten voor en door de publieke sector in Vlaanderen vanaf 2024. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van het Beslissingscomité van het Fonds Innoveren en Ondernemen, en daarna van de Raad van State.

Convenant Flanders Make 2023-2027

Het Strategisch Onderzoekscentrum Flanders Make steunt de Vlaamse (maak)industrie in haar digitale transitie naar Industrie 4.0/5.0 en speelt daarbij in op de grote markttrends zoals geconnecteerde productiesystemen en duurzame productie die de mens centraal stelt. Op die manier wil Flanders Make zowel de verankering in Vlaanderen als de internationale concurrentiepositie van de Vlaamse (maak)industrie versterken. Concreet stimuleert Flanders Make open product- en productie-innovatie bij (maak)bedrijven in Vlaanderen via hoogkwalitatief onderzoek en het aanbieden van innovatie op maat en van hoogwaardige onderzoeks-, test- en validatie-infrastructuur. De Vlaamse Regering keurt nu het ontwerp van convenant 2023-2027 tussen het Vlaamse Gewest en de vzw Flanders Make goed, en beslist tot de herverdeling van middelen vanuit een provisioneel krediet voor het begrotingsjaar 2023 in het kader van een jaarlijkse subsidie voor de vzw Flanders Make. Daarnaast kent ze aan de vzw een eenmalige subsidie van 3 miljoen euro toe voor de oprichting van de Flanders Make Academy en een eenmalige subsidie van 5 miljoen euro voor de uitbouw van de onderzoekslijn 'Expansion to include factory level (warehouse/order picking) in flexible assembly'.

Herfinanciering SolidLab Vlaanderen voor werkjaren 2024 en 2025

Het SolidLab Vlaanderen- programma doet onderzoek naar Solid-technologie in al zijn aspecten: maatschappelijk, technologisch en applicatiegericht. Het wil daarbij onder meer een antwoord bieden op de nadelige effecten van het huidige omgaan met data: weinig controle van burgers over de data die ze produceren, opslaan van data in datasilo's en het gebrek aan data bij kleinere spelers. Dit gebeurt door een unieke Vlaamse datatech-expertise, gevoed via universitaire onderzoeksgroepen, Imec, athumi (het Vlaams Datanutsbedrijf) en Digitaal Vlaanderen. De Vlaamse Regering keurt nu de activiteiten van SolidLab Vlaanderen goed voor werkjaar 3 en 4, van februari 2024 tot februari 2026, en beslist SolidLab verder te financieren in deze periode. Ze herverdeelt daarvoor een provisioneel krediet van 7 miljoen euro voor het begrotingsjaar 2023.

2 miljoen euro strategische transformatiesteun aan Janssen Pharmaceutica nv in Beerse

De Vlaamse Regering kent in het kader van Strategische Transformatiesteun 2 miljoen euro opleidingssteun toe aan Janssen Pharmaceutica nv in Beerse. Janssen wil in samenwerking met Legend Biotech Belgium bv een specifieke vorm van celtherapie op de markt brengen die een geheel nieuwe benadering biedt om kankercellen te bestrijden. Het is een complexe en sterk gepersonaliseerde technologie waarbij de eigen T-cellen van een patiënt uit het bloed geïsoleerd worden en opnieuw worden geprogrammeerd om kankercellen aan te pakken en uit te roeien. De behandelingsprocedure zorgt voor een unieke logistieke keten die verschilt van de traditionele farmaceutische supply chain.

Subsidie twee projecten binnen EFRO-oproep rond onderzoeks- en innovatiecapaciteit (GTI West-Vlaanderen)

In maart 2023 werd binnen het Programma EFRO Vlaanderen 2021-2027 een projectoproep gelanceerd binnen Beleidsdoelstelling 1 ‘Een competitiever en slimmer Europa door de bevordering van innovatieve en slimme economische transformatie en regionale ICT connectiviteit’. Deze oproep werd gelanceerd binnen de GTI West-Vlaanderen (Geïntegreerde Territoriale Investering). Dit leidde tot een definitieve steuntoekenning aan 10 projectvoorstellen. Bij twee projecten oversteeg het gevraagde steunbedrag 500.000 euro. Dit betekent dat deze steunaanvragen voorgelegd moeten worden aan de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering kent daarom aan POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) West-Vlaanderen een cofinanciering van 765.000 euro toe voor de uitvoering van het EFRO-project 1865: 'Test@Sea' en een cofinanciering van 520.000 euro voor de uitvoering van het EFRO-project 1871: 'Vertiports'. Test@Sea, een projectconsortium bestaande uit POM West-Vlaanderen, VLIZ, Sirris, VUB, UGent en De Blauwe Cluster, schept voor de offshore energiesector de mogelijkheid om te kunnen blijven innoveren, ter versterking van de sector, door een antwoord te bieden op de groeiende vraag naar fit-for-purpose test- en demonstratie-infrastructuur op zee. Vertiports moet innovaties in dronetransport mogelijk maken, door in te zetten op drie grote pijlers: het bestuderen en faciliteren van logistieke luchtbruggen voor onbemand luchtverkeer; het opstellen van de nodige protocollen voor luchtdrones en het verder uitbouwen van de Drone Port West-Vlaanderen en de dronecommunitywerking rond onbemande lucht-, water- en landsystemen. Het partnerschap voor dit project bestaat uit POM West-Vlaanderen, VIVES, KU Leuven, HOWEST en UGent.

Subsidie voorbereidende studie investeringsproject H2BE in Rodenhuize

De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro subsidie toe aan Engie Electrabel nv als steun aan het project H2BE in Rodenhuize. Het betreft een voorbereidende studie ter ontwikkeling van een productiefaciliteit van koolstofarme waterstof op de site van Engie in Rodenhuize in het havengebied van Gent (H2BE). Het concept is om waterstof te produceren met aardgas en stoom, en de geproduceerde CO2 af te vangen en op te slaan onder de bodem van de Noorse Zee. Het doel is om tegen eind 2028 de productie op te starten en op te schalen tot een vermogen van 1 GW.

Dit kan je ook interesseren

06 mei 2024

Europese open wetenschapscloud (EOSC) en nationaal/regionaal open wetenschapsbeleid

Op 16 april 2024 vond in het Academiepaleis in Brussel het eerste Belgische open science tripartite evenement plaats. Het doel van het evenement was om de Belgische en Europese Open Science gemeenschap samen te brengen en best practices uit te wisselen op het gebied van Open Science en Open Data.
05 mei 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 mei 2024)

O.a. benoeming leden van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), voordracht bestuurders Raad van bestuur Flanders Make vzw, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en steun aan vijf investeringsprojecten REPowerEU-walstroom.
05 mei 2024

Conferentie 'Europe united against old and new pandemics': een cruciale stap in de paraatheid voor pandemieën

Terwijl de wereld blijft worstelen met de uitdagingen van pandemieën, zowel oude als nieuwe, neemt het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie een proactieve houding aan. Als gastheer van de conferentie 'Europe united against old and new pandemics' creëert België een platform voor internationale experts en beleidsmakers om samen te komen en strategieën uit te stippelen voor een betere voorbereiding en respons op pandemieën.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.