Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (09 december 2022)

Gepubliceerd op 09 december 2022

Economie 

Screeningmechanisme buitenlandse directe investeringen: samenwerkingsakkoord en instemmingsdecreet

​De Vlaamse Regering keurde op 30 november 2022 het samenwerkingsakkoord goed tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest, het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, de Vlaamse Gemeenschap, de Franstalige Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie over het invoeren van een mechanisme voor de screening van buitenlandse directe investeringen. Het samenwerkingsakkoord moet de overheden in staat stellen om enerzijds de nationale veiligheid en openbare orde en hun strategische belangen te vrijwaren, en anderzijds de mogelijkheid bieden om een beter overzicht van de inkomende buitenlandse investeringsstromen te bekomen. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de SERV, definitief het ontwerpdecreet goed dat met dit samenwerkingsakkoord instemt. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.. 

Verruiming overbruggingslening ondernemingen: wijzigingsbesluit

Na goedkeuring door de Europese Commissie wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit van 21 januari 2022 over het verlenen van een overbruggingslening voor ondernemingen. Het gaat om een verdere verruiming van de bestaande overbruggingslening, naar aanleiding van de huidige economische en energiecrisis, waardoor ook grote ondernemingen deze kunnen aanvragen, het maximaal te ontlenen bedrag wordt opgetrokken naar 2 miljoen euro en de maximale looptijd van de lening wordt verlengd tot vijf jaar.

Energiesteun aan ondernemingen die worden geconfronteerd met stijgende energie-uitgaven ten gevolge van de oorlog in Oekraïne

Na goedkeuring door de Europese Commissie beslist de Vlaamse Regering definitief om ondernemingen die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven als gevolg van de oorlog in Oekraïne financieel te ondersteunen, om de continuïteit van hun bedrijfsvoering te verzekeren en hen te vrijwaren van faillissement. Ze voorziet daarvoor een budget van 125 miljoen euro voor deze eerste steunperiode. Ondernemingen met een operationeel verlies tussen 1 oktober en 31 december 2022 komen in aanmerking voor steun indien zij in 2021 minstens 7500 euro aan energie-uitgaven hadden. Energie-intensieve ondernemingen, al dan niet actief in specifiek getroffen sectoren, komen in aanmerking voor verhoogde steun.

Addendum convenant Expertisecentrum O&O Monitoring (ECOOM): bijkomende opdracht onderzoeksvoorstel rond student-ondernemerschap in Vlaanderen

De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van addendum 3 goed bij de beheersovereenkomst met het Expertisecentrum O&O Monitoring (ECOOM). Het addendum geeft de bijkomende opdracht om het onderzoeksvoorstel rond studentondernemerschap in Vlaanderen uit te voeren. Met dit onderzoeksvoorstel zullen de onderzoekers de formulering van doelgerichte beleidsvoorstellen ondersteunen via twee onderzoekstrajecten. Een eerste is een kwalitatieve best practices-studie die focust op het ondersteunen van student-ondernemerschap. Het tweede zal in kaart brengen waarom, hoe en welke studenten hoger onderwijs een bedrijf starten of ermee stoppen, en wat daarbij de drijfveren zijn. Er zal hierbij ook vergeleken worden met internationale data. Hiervoor wordt 250.000 euro aan bijkomende middelen voorzien in het begrotingsjaar 2022.

Toekenning uitzondering voor Vlaamse Participatiemaatschappij nv op de verplichting tot aanstelling één derde onafhankelijke bestuurders

Gezien de beperkte omvang, het ontbreken van eigen personeel, het beperkte takenpakket en het beperkt aantal vergaderingen van de raad van bestuur van de naamloze vennootschap Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM nv), beslist de Vlaamse Regering een uitzondering toe te staan op de verplichting tot aanstelling van één derde onafhankelijke bestuurders.

1 miljoen euro strategische transformatiesteun aan Agricon nv in Ham

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun toe van 1 miljoen euro aan Agricon nv in Ham. Agricon nv is uitgegroeid van een trader in boomschorsproducten tot een toonaangevende producent en verdeler van een groot en divers gamma zoals boomschors, premixsubstraten, bodembedekkers, potgronden, siergrind, dierstrooisel en houtpellets als biobrandstof. Dankzij zelf ontwikkelde innovatieve machines biedt Agricon een alternatief voor het gebruik van turf uit veengebieden. Daarnaast kan het via nieuwe en innovatieve producten de CO2-uitstoot indirect drastisch verminderen. De onderneming spitst zich specifiek toe op een circulaire economie en een vermindering van de klimaatopwarming.

Ontwerp van beheerovereenkomst Participatiemaatschappij Vlaanderen nv (PMV) Standaard Instrumenten

Sinds de oprichting van de naamloze vennootschap Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV nv) worden er samenwerkingsovereenkomsten gesloten met de Vlaamse overheid. De samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de PMV-groep voorziet dat het Vlaams Gewest aan PMV beheeropdrachten kan geven, waarvoor de modaliteiten rond opdrachtbeschrijving, samenwerking en vergoeding telkens in een afzonderlijke beheersovereenkomst worden vastgelegd. De Vlaamse Regering keurt nu de nieuwe beheersovereenkomst over PMV Standaard Instrumenten goed. In de nieuwe beheersovereenkomst worden nieuwe afspraken vastgelegd voor de uitvoering van beheeropdrachten rond de Waarborgregeling, de Winwinlening, het Vriendenaandeel en de Eigen Leningen van PMV-Standaardleningen, samen de 'PMV Standaard Instrumenten.'.

vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen: subsidie werkjaar 2022-2023

De Vlaamse Regering kent 1,44 miljoen euro werkingssubsidie toe aan Vlajo vzw voor het werkjaar dat start op 1 september 2022 en eindigt op 31 augustus 2023. Vlajo is de structurele partner van VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen, voor de werking Ondernemend Onderwijs. Vlajo stimuleert ondernemingszin bij leerlingen en studenten en ondersteunt leerkrachten en docenten in deze opdracht. De vzw zal werken rond ‘Onderwijs voor een ondernemende generatie, van ondernemende klas naar ondernemende school’.

Plan Vlaamse Veerkracht: inhaalbeweging vernieuwing bedrijventerreinen

Om kwaliteitsvolle, klimaatvriendelijke en klimaatbestendige werklocaties te bekomen, is het nodig om de (her)ontwikkeling van bedrijventerreinen en brownfields te blijven subsidiëren. Een aantal bedrijventerreinen uit de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw en sites waarop activiteiten zijn stopgezet, voldoen immers niet meer als attractieve werklocaties. Voor de herinrichting van een terrein zelf zijn reguliere subsidies beschikbaar. Ook brownfieldconvenanten kunnen gebruikt worden om een geïntegreerde en interdepartementale aanpak te faciliteren. Ook relancemiddelen kunnen helpen bij de herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen en brownfields, in het bijzonder door de knelpunten weg te werken die buiten het reguliere steunkader vallen. In dit kader kent de Vlaamse Regering een subsidie toe van maximaal 375.153 euro aan de POM Antwerpen, voor de heraanleg van de Heemsdaalstraat in Hemiksem. Ze kent ook een subsidie toe van maximaal 1,86 miljoen euro aan de POM Antwerpen voor de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg Maasweg voor de kmo-zone Ter Straten in Ranst. Het gaat om verouderde bedrijventerreinen, waarvan de ontsluiting kan verbeterd worden. De relancemiddelen kunnen daarbij tot een ‘versnelde’ uitvoering van deze werken leiden.

 

Wetenschap 

Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO): subsidie actieplan project Einstein Telescoop

De Einsteintelescoop (ET) moet in 2035 wereldwijd de eerste zwaartekrachtgolfdetector van de derde generatie worden. Zwaartekrachtgolfdetectoren geven de wetenschap, naast het licht dat met klassieke telescopen wordt gemeten, een extra zintuig om de kosmos te bestuderen. De ET is een Europees project dat volgens de huidige planning in 2035 in gebruik wordt genomen, na een constructiefase in 2027-2034. De grootschalige Europese onderzoeksinfrastructuur zal gedurende een halve eeuw baanbrekend wetenschappelijk onderzoek verrichten. Momenteel loopt de voorbereidende fase, waarbij de meest geschikte locatie wordt gezocht. Vlaanderen moet in eerste instantie bepalen of het deel wil uitmaken van de kandidatuur van de Euregio Maas-Rijn. Daarvoor wordt in de loop van 2023 een dossier voorgelegd aan de Vlaamse Regering. Om de participatiekansen van Vlaanderen hoog te houden, is het belangrijk voldoende inbreng te hebben in de uitwerking van het bidbook van de partners. Daarom wordt een projectteam samengesteld in een samenwerkingsverband tussen het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Daarnaast komt een Stuurgroep met vertegenwoordigers uit de overheden, kennisinstellingen en bedrijfswereld, om samen te bouwen aan een ecosysteem rond de Einsteintelescoop, waarin wetenschap, industrie en overheid met elkaar verweven zijn. De Vlaamse Regering kent in dit kader een subsidie van 2 miljoen euro toe aan het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen in het begrotingsjaar 2022. Ze keurt ook de oprichting goed van de Stuurgroep Einsteintelescoop Vlaanderen.

Subsidies UC Leuven-Limburg (UCLL), Luca School of Arts en Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora)

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van in totaal 1,1 miljoen euro aan de Vlaamse hogescholen UC Leuven-Limburg (UCLL) en Luca School of Arts voor hun deelname aan Europese Universiteiten, respectievelijk E³UDRES² en FilmEU. De projectsubsidie ondersteunt de hogescholen om als volwaardige onderzoekspartners in hun Europees universiteitsnetwerk te functioneren. Ze kent tegelijk een subsidie toe voor 2023 van 2,88 miljoen euro aan de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) voor de versterking van de capaciteit tot internationalisering van onderzoek en innovatie bij de hogescholen van de Vlaamse Gemeenschap. Hiermee zet de Vlaamse overheid in op het structureel internationaal uitbouwen van het (praktijkgericht) onderzoek, de innovatie en de potentiële economische en maatschappelijke valorisatie bij de 13 hogescholen van de Vlaamse Gemeenschap, waarbij Vlhora een coördinerende rol zal opnemen. Het proefproject zal na 2023 geëvalueerd worden, zodat na een positieve evaluatie een recurrente financiering kan volgen.

Subsidie verderzetting programma voor Burgerwetenschap AI - amai! 3

De Vlaamse Regering beslist tot financiering van het derde werkjaar van het burgerwetenschapscommunicatie-programma ‘amai!’ rond Artificiële Intelligentie (AI) onder begeleiding van het Kenniscentrum Data & Maatschappij en Scivil. In dit programma zullen Vlamingen verder gesensibiliseerd worden over de basisbeginselen van AI en worden Vlamingen verder betrokken bij het bepalen van prioriteiten bij AI-innovatie en de voorwaarden waaronder deze innovaties kunnen gebeuren. Hiervoor wordt 499.000 euro voorzien.

Convenant Roger Van Overstraeten Society vzw 2023-2027

De Vlaamse Regering besliste in 2006 om de Roger Van Overstraeten Society vzw (RVO-Society) als structurele partner in te schakelen in het Wetenschapscommunicatiebeleid. RVO-Society is een netwerkorganisatie, opgericht om te fungeren als brug tussen innovatie en onderwijs en vorming. Ze vertaalt de vooruitgang van technologie en wetenschappen en de maatschappelijke relevantie ervan zowel in educatieve projecten voor het onderwijs en voor de vrije tijd als in initiatieven voor het grote publiek. Het huidige convenant tussen de Vlaamse overheid en vzw RVO-Society loopt af in december 2022. De Vlaamse Regering beslist nu de subsidiëring van de RVO-Society voor de uitvoering van haar missie op vlak van wetenschapscommunicatie de volgende 5 jaar verder te zetten. Deze missie bestaat erin jongeren en burgers te enthousiasmeren voor STEM, wetenschappen en techniek en om innovatieve kennis van onderzoeksinstellingen, in het bijzonder van imec, naar jongeren en burgers te vertalen. Ze keurt daarom het convenant 2023-2027 goed. Hierin wordt een jaarlijkse subsidie van 832.000 euro voorzien.

Convenant Vlaamse Volkssterrenwachten 2023-2027

Het huidige convenant tussen de Vlaamse overheid en de Vlaamse Volkssterrenwachten loopt af in december 2022. Gebaseerd op de conclusies en aanbevelingen van een externe evaluatie beslist de Vlaamse Regering de subsidiëring van de Volkssterrenwachten voor de uitvoering van hun missie op het vlak van wetenschapscommunicatie de volgende 5 jaar verder te zetten. Deze missie bestaat in het populariseren van sterrenkunde, weerkunde, ruimtevaart en aanverwante wetenschappen en technologie voor burgers en jongeren en zo bij te dragen aan het STEM-beleid van de Vlaamse overheid. De Vlaamse Regering keurt daarom convenant 2023-2027 goed. Hiervoor wordt jaarlijks 1,15 miljoen euro voorzien.

 

Innovatie 

Interuniversitair Micro-Electronica Centrum vzw (imec): subsidie deelname Europese consortium CitCom.ai

De Vlaamse Regering keurt de algemene opzet goed van de deelname van imec vzw aan het Europese CitCom.ai-consortium en voorziet hiervoor een subsidie van 1,76 miljoen euro voor de periode van januari 2023 tot december 2027. Het Europese Consortium CitCom.ai biedt een antwoord op de oproep voor een Testing & Experimentation Facility Smart Cities and Communities (TEF SCC) dat kadert in het Digital Europe Programma. Deze test- en experimenteerruimte is bedoeld om artificieel intelligente (AI-) systemen te testen in een realistische stadsomgeving om deze sneller naar de markt te kunnen brengen. In dit project zal imec als centraal knooppunt fungeren in het testen van AI- en datagedreven toepassingen in het domein van stedelijke mobiliteit en logistiek.

Instituut voor Landbouw, Visserij-, en Voedingsonderzoek (ILVO): subsidie deelname Europese consortium Testing and Experimentation Facility (TEF) for Agrifood

De Vlaamse Regering keurt de deelname van ILVO goed aan het Testing and Experimentation Facility (TEF) for Agrifood consortium en voorziet hiervoor een subsidie van 2 miljoen euro voor de periode van januari 2023 tot januari 2028. De test- en experimenteerruimte is bedoeld om artificieel intelligente (AI) systemen te testen in een realistische landbouwomgeving, om deze sneller naar de markt te kunnen brengen. In dit consortium zal ILVO fungeren als satelliet in het testen van AI- en datagedreven toepassingen in het domein van agrifood met een bijzondere focus op het gebruik van data in robotica-oplossingen voor het verwerken van voedselproducten.

Plan Vlaamse Veerkracht: operationalisering oprichting Vlaams Datanutsbedrijf

In het kader van de oprichting van het Vlaams Datanutsbedrijf hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Datanutsbedrijf. Ze neemt meteen meteen ook akte van de ontwerpstatuten van het Vlaams Datanutsbedrijf en van het financieel plan voor de oprichting van het Vlaams Datanutsbedrijf. Ze duidt de leidend ambtenaar van het agentschap Digitaal Vlaanderen aan als vertegenwoordiger van het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap in de Algemene vergadering van het Vlaams Datanutsbedrijf en machtigt hem om de rekening te openen op naam van het Vlaams Datanutsbedrijf en om de uitgaande verrichtingen te ondertekenen. De leden van de Raad van Bestuur worden bezoldigd overeenkomstig de regeling opgenomen in de ontwerpstatuten. De Vlaamse Regering keurt de oproep tot kandidaatstelling goed voor leden van het adviescomité bij het Vlaams Datanutsbedrijf en hun presentiegeld. Het Vlaams Datanutsbedrijf wil het vertrouwen van de burger in het delen van data vergroten, door in te zetten op veiligheid, controle en privacy. Tegelijk pompt het zuurstof in de Vlaamse economie door data beter vindbaar, bruikbaar en uitwisselbaar te maken, en door bruggen te bouwen tussen burgers, bedrijven en verenigingen.

Plan Vlaamse Veerkracht: steun voor infrastructuur Terranova Hydrogen in Evergem-Zelzate

In het kader van de uitrol van de 'Vlaamse waterstofvisie, Europese koploper via duurzame innovatie' kent de Vlaamse Regering 4,33 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Terranova Hydrogen nv in Evergem-Zelzate. Terranova Hydrogen nv is een nieuw opgerichte vennootschap door Terranova nv, Luminus nv en Nippon Gases Belgium nv (producent van industriële en medische gassen). Het investeringsproject van Terranova Hydrogen omvat de bouw en integratie van een 2,5 MWe elektrolyse-eenheid, met inbegrip van een compressie- en vulstation en een leidingnetwerk. Deze elektrolyser zal groene stroom aanwenden voor de productie van groene waterstof. Terranova Hydrogen zal deze groene waterstof toeleveren vanuit de Terranova-site in de North Sea Port bij Gent (Evergem-Zelzate). De elektrolyse-eenheid zal worden aangesloten op 3 stroombronnen: het zonnepark op de site, één windturbine op de site en vier windturbines van Luminus elders. Door deze diversifiëring van de energiebronnen kan de benuttingsgraad van de elektrolyse-eenheid aanzienlijk worden verhoogd. Nippon Gases Belgium nv wil hiermee overschakelen op groene waterstof en zal deze commercialiseren in diverse sectoren, o.a. chemie en micro-electronica.

Plan Vlaamse Veerkracht: steun voor infrastructuur Aertssen Group in Stabroek

In het kader van de 'Vlaamse waterstofvisie, Europese koploper via duurzame innovatie', kent de Vlaamse Regering 2,7 miljoen strategische ecologiesteun toe aan Aertssen Group nv voor het gebruik van waterstoftechnologie in nog te bouwen graafkranen. Aertssen Group nv is een Vlaams familiebedrijf met internationale activiteiten in bouw, projectontwikkeling, logistiek, groene energie en verhuur van zware machines. Met dit project wil Aertssen Group investeren in tien nieuwe nog om te bouwen graafkranen met dual fuel motoren en in tien bijhorende waterstof-vulstations. De ombouw van de graafkranen zal een verhouding diesel/waterstof van 70%/30% mogelijk maken. De waterstof-vulstations zullen specifiek ontworpen worden om aan de vereisten van een bouwwerf (mobiliteit, robuustheid, autonomie, gebruiksvriendelijkheid) te voldoen. Waterstoftechnologie wordt dankzij haar laag gewicht en hoog specifiek vermogen beschouwd als een veelbelovende oplossing in de duurzaamheidstransitie van graafmachines.

Plan Vlaamse Veerkracht: steun aan waterstofproject BelgHyCo-HD van Etablissementen Franz Colruyt in Halle

In het kader van de 'Vlaamse waterstofvisie, Europese koploper via duurzame innovatie', kent de Vlaamse Regering 5,46 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Etablissementen Franz Colruyt in Halle voor het waterstofproject BelgHyCo-HD. Dit project zal de ontwikkeling en vroege inzet van de eerste zware voertuigen op waterstof op de Belgische wegen mogelijk maken. Doel is om twee multifunctionele waterstoftankstations (HRS) op te richten en te exploiteren met een focus op heavy-duty en met een productie tot 1200 kg/dag. De tankstations komen in de buurt van de haven van Antwerpen en een logistieke hub van Colruyt Group. Innovatieve elementen in het project hebben betrekking op koeling, compressie, opslagvaten, dispenser, controle en operationele protocollen.

 

Europa 

Samenwerkingsovereenkomst 2023-2027 vzw Vlaams-Europees verbindingsagentschap (VLEVA)

De Vlaamse Regering keurt de samenwerkingsovereenkomst 2023-2027 met vzw Vlaams-Europees verbindingsagentschap (VLEVA) goed. Vzw VLEVA werd opgericht in 2006 om te functioneren als brug tussen Europa en de Vlaamse lokale overheden, het middenveld en de Vlaamse overheid. De samenwerkingsovereenkomst draagt daartoe bij, met de volgende doelstellingen: de proactieve opvolging van de Europese agenda; de uitbouw van een gedragen Vlaams-Europees beleid; het stimuleren van de Europese betrokkenheid van het Vlaamse middenveld en lokale overheden en van de interactie tussen de EU, de Vlaamse overheid, lokale overheden en het Vlaamse middenveld.

Herverdeling provisioneel krediet EU-voorzitterschap

In de begroting 2022 werd een provisie van een half miljoen euro voorzien voor personeelskosten in het kader van de voorbereidingen van het EU-voorzitterschap in 2024. Van deze provisie werd reeds 70% herverdeeld. De Vlaamse Regering keurt nu een besluit goed dat de resterende 30% herverdeelt vanuit de centrale provisie naar de relevante basisallocaties van de betrokken entiteiten.

>> Bekijk hier alle beslissingen en bijhorende documenten van de beslissingen van de Vlaamse Regering van 9 december

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.