Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 juli 2016)

Gepubliceerd op 16 juli 2016

Economie

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het tijdelijke project 'schoolbank op de werkplek' rond duaal leren in de leertijd. Ze keurt meteen ook principieel het voorontwerp van decreet goed dat dit besluit bekrachtigt. Hierover wordt nog advies ingewonnen van de VlOR, de SERV en van de Raad van Bestuur van Syntra Vlaanderen, daarna van de Raad van State.

De Vlaamse Regering kent 880.000 euro strategische transformatiesteun toe aan Reynaers Aluminium nv in Duffel.

In het kader van de zesde staatshervorming zijn de bevoegdheden rond ambulante handel en
kermisactiviteiten overgedragen aan het Vlaams Gewest. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel een aantal artikels van de wet over de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten en een aantal bepalingen in het koninklijk besluit over de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten. De doelstelling van deze wijzigingen is de wetgeving op de ambulante activiteiten te actualiseren en af te stemmen op de gewijzigde en steeds evoluerende socio-economische realiteit en de noden van een modern beheer van handelsactiviteiten. Aangezien markt- en kermisactiviteiten een lokale aangelegenheid zijn, krijgen steden en gemeenten een grotere autonomie om het beleid beter en sneller te kunnen afstemmen op de lokale noden ter bevordering van het markt- en kermisgebeuren.  Over dit wijzigingsbesluit wordt nu advies ingewonnen van de SERV.

De subsidiëring van bedrijventerreinen vormt het steunverleningsinstrument voor de (her)aanleg van bedrijventerreinen, voor het zogenaamde 'voortraject' (beleidsmatig voorbereidend studiewerk) en voor het beheer van bedrijventerreinen. De Vlaamse Regering wijzigt nu, na advies van de Raad van State, definitief een aantal artikels van haar subsidiebesluit voor bedrijventerreinen. De wijziging voert enkele maatregelen in om de subsidieregeling budgettair beheersbaar te houden en te vereenvoudigen. Zo zal de BTW niet langer subsidiabel zijn, wordt voor de aanleg van riolering en wegen het steunniveau verminderd, en wordt voor technisch studiewerk geen subsidie meer voorzien.

De Vlaamse Regering kent 1,1 miljoen euro strategische transformatiesteun toe aan Lites nv in Vilvoorde.

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten om braakliggende en onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields, te herontwikkelen. Daarbij is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een convenant kunnen afsluiten, om incentives en faciliterende maatregelen te krijgen. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een uitvoeringsbesluit bij het Brownfielddecreet goed. Bedoeling is het gewijzigde Brownfielddecreet verder te verfijnen, door de generieke voorwaarden voor aanvraagdossiers te verankeren, de totstandkomingsprocedure van brownfieldconvenanten te vereenvoudigen en de rollen van de betrokken actoren te verduidelijken. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV, de MiNa-raad en daarna van de Raad van State. 

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten om braakliggende en onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields, te herontwikkelen. Daarbij is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een convenant kunnen afsluiten, om incentives en faciliterende maatregelen te krijgen. De Brownfieldcel evalueert het Bronwfieldconvenant en maakt om de twee jaar een evaluatierapport op. Op basis van dit evaluatierapport, en na adviezen van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State, hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet tot wijziging van het Brownfielddecreet. Het wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.  

Na adviezen van de SERV en van de VRWI beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel tot oprichting van de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO), die administratief wordt ingebed in het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI). Over dit oprichtingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op 24 februari 2015 diende het Vlaamse Gewest een voorstel in voor de afbakening van een ‘Zone in moeilijkheden’. In dit voorstel werd de beslissing van de Vlaamse Regering van 28 november 2014 om een steunzone rond Turnhout en Genk af te bakenen, uitgevoerd door te voorzien in een concrete afbakening van deze steunzones en een verantwoording waarin wordt beschreven op welke wijze de afbakening van de steunzones zal bijdragen aan de reconversie van de door de collectief ontslag getroffen regio's. Nu stemt de Vlaamse Regering in met het voorstel om de huidige afbakening binnen de steunzones Genk en Turnhout uit te breiden aan de hand van volgende bijkomende principes: gebieden ingenomen door businesscenters en incubatoren, en gebieden met een brownfieldproject. Dit voorstel wordt ingediend bij de federale minister bevoegd voor Financiën.

Het Biotech Fonds Vlaanderen (BFV) werd in 1994 op initiatief van de Vlaamse overheid opgericht ter stimulering van de biotech sector in Vlaanderen. Na afloop van de laatste investeringsperiode van BFV op 31 december 2015, beslist de Vlaamse Regering om het operationele beheer van BFV over te dragen aan de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV). Deze beslissing kadert in de strategie van de Vlaamse overheid om de investeringen in de biotechsector te coördineren vanuit PMV en op die manier de impact ervan te verhogen. PMV zal de middelen van BFV inzetten voor directe investeringen in bedrijven actief in de levenswetenschappen in Vlaanderen. De Vlaamse Regering beslist bovendien een buitengewone algemene vergadering van PMV te houden om het kapitaal van PMV te verhogen, middels een inbreng in natura van alle aandelen BFV in PMV.

Om groei, transformatie en innovatie in de bedrijfswereld te stimuleren, keurt de Vlaamse Regering vier Hermes-investeringsdossiers goed. Het gaat over de investering in vier infrastructuren voor onderzoek en ontwikkeling; de cofinanciering van onderzoeksinfrastructuur van het interuniversitair Centrum voor protontherapie in Vlaanderen/België; steun aan KULeuven, UGent, UAntwerpen, VUB en UHasselt in het kader van het vervolgproject Innovatiestages en een bijkomende toelage voor de SOC Flanders Make vzw.

Het plan van aanpak voor de transitieprioriteit circulaire economie voorziet de doorgroei van het Vlaams Materialenprogramma (VMP) naar een VMP 2.0 dat de transitie circulaire economie uit de Visie 2050 vorm kan geven. De OVAM vormt de motor van het transitieproces. Volgens het plan van aanpak zullen de huidige pijlers van het VMP geïntegreerd worden tot één operationeel team, dat uitvoering geeft aan de transitie naar een circulaire economie. Dit veronderstelt de inkanteling van Plan C, een van de pijlers, binnen de OVAM. De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de aanduiding van Jiska Verhulst als transitiemanager voor de transitieprioriteit circulaire economie. Ze keurt daarvoor principieel het voorontwerp van decreet goed tot overname van de personeelsleden van de vzw Plan C door de OVAM. Ze keurt tegelijk de toename van het aantal personeelsleden op het personeelsplan van OVAM met 5 VTE goed en de toename van het personeelsbudget met 346.000 euro. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de MiNa-raad en daarna van de Raad van State. 

Wetenschap

De Vlaamse Regering gaat principieel akkoord met de realisatie van een vervangende nieuwbouw voor het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Oostende op de huidige ILVO-site, ter vervanging van de huidige gebouwen aan de Wandelaarkaai (VLIZ) en de Ankerstraat (ILVO). De Vlaamse ministers bevoegd voor het VLIZ en voor het ILVO zullen alle voorbereidende stappen nemen voor de realisatie van de nieuwbouw, met inbegrip van het door PMV laten opstarten en laten voeren van een overheidsopdracht van het type design and build. De gunning van de overheidsopdracht door PMV zal voorafgegaan worden door een nieuwe beslissing van de Vlaamse Regering.

De Vlaamse Regering beslist enkele nieuwe UNESCO-projecten te financieren die de wetenschappelijk-technologische capaciteitsopbouw in landen in ontwikkeling stimuleren. Met de middelen van het Vlaams-UNESCO Trustfonds ter ondersteuning van de activiteiten van de UNESCO op het domein van de wetenschappen (Flanders UNESCO Science Trustfund - FUST) worden de projecten 'AFRICA' (Needs Assessment for Climate Services for Improved Water Resources to Management in vulnerable regions to Southern Africa, Case study: Malawi, Zambia and Mozambique), 'SPINCAM 3' (Integrated Approach to coastal and marine ecosystems for sustainable blue growth in the Southeast Pacific) en een uitbreiding van het bestaande project ‘Water Security’ gefinancierd. Ook het project 'CLIMWAR' (Enhancing climate services for Improved Water Resource Management in Vulnerable Regions to Climate Change: Case studies from Africa and Latin America and the Caribbean) wordt gefinancierd, op voorwaarde dat het zijn projectvoorstel nog verduidelijkt.

Het Europees Universitair Instituut (EUI) in Firenze is een internationaal instituut dat opleiding verschaft en onderzoek verricht in de maatschappij- en menswetenschappen: geschiedenis, rechten, economie, politieke en sociale wetenschappen. Nadat de federale overheid in 2014 aangaf de financiering voor nieuwe beurzen stop te zetten, ligt de vraag voor of de gemeenschappen de financiering van de doctoraatsbeurzen op zich nemen. In dit kader belast de Vlaamse Regering het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) met de bijzondere opdracht te voorzien in maximaal twee EUI-doctoraatsbeurzen binnen de voorziene middelen. Ze keurt meteen een addendum goed bij bij de samenwerkingsovereenkomst Vlaamse Overheid en FWO (2012 – 2016).

Na adviezen van de SERV en van de VRWI beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel tot oprichting van de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO), die administratief wordt ingebed in het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI). Over dit oprichtingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Om groei, transformatie en innovatie in de bedrijfswereld te stimuleren, keurt de Vlaamse Regering vier Hermes-investeringsdossiers goed. Het gaat over de investering in vier infrastructuren voor onderzoek en ontwikkeling; de cofinanciering van onderzoeksinfrastructuur van het interuniversitair Centrum voor protontherapie in Vlaanderen/België; steun aan KULeuven, UGent, UAntwerpen, VUB en UHasselt in het kader van het vervolgproject Innovatiestages en een bijkomende toelage voor de SOC Flanders Make vzw.

Innovatie

De Vlaamse Regering gaat principieel akkoord met de realisatie van een vervangende nieuwbouw voor het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Oostende op de huidige ILVO-site, ter vervanging van de huidige gebouwen aan de Wandelaarkaai (VLIZ) en de Ankerstraat (ILVO). De Vlaamse ministers bevoegd voor het VLIZ en voor het ILVO zullen alle voorbereidende stappen nemen voor de realisatie van de nieuwbouw, met inbegrip van het door PMV laten opstarten en laten voeren van een overheidsopdracht van het type design and build. De gunning van de overheidsopdracht door PMV zal voorafgegaan worden door een nieuwe beslissing van de Vlaamse Regering.

De Vlaamse Regering beslist enkele nieuwe UNESCO-projecten te financieren die de wetenschappelijk-technologische capaciteitsopbouw in landen in ontwikkeling stimuleren. Met de middelen van het Vlaams-UNESCO Trustfonds ter ondersteuning van de activiteiten van de UNESCO op het domein van de wetenschappen (Flanders UNESCO Science Trustfund - FUST) worden de projecten 'AFRICA' (Needs Assessment for Climate Services for Improved Water Resources to Management in vulnerable regions to Southern Africa, Case study: Malawi, Zambia and Mozambique), 'SPINCAM 3' (Integrated Approach to coastal and marine ecosystems for sustainable blue growth in the Southeast Pacific) en een uitbreiding van het bestaande project ‘Water Security’ gefinancierd. Ook het project 'CLIMWAR' (Enhancing climate services for Improved Water Resource Management in Vulnerable Regions to Climate Change: Case studies from Africa and Latin America and the Caribbean) wordt gefinancierd, op voorwaarde dat het zijn projectvoorstel nog verduidelijkt.

Het Europees Universitair Instituut (EUI) in Firenze is een internationaal instituut dat opleiding verschaft en onderzoek verricht in de maatschappij- en menswetenschappen: geschiedenis, rechten, economie, politieke en sociale wetenschappen. Nadat de federale overheid in 2014 aangaf de financiering voor nieuwe beurzen stop te zetten, ligt de vraag voor of de gemeenschappen de financiering van de doctoraatsbeurzen op zich nemen. In dit kader belast de Vlaamse Regering het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) met de bijzondere opdracht te voorzien in maximaal twee EUI-doctoraatsbeurzen binnen de voorziene middelen. Ze keurt meteen een addendum goed bij bij de samenwerkingsovereenkomst Vlaamse Overheid en FWO (2012 – 2016).

Na adviezen van de SERV en van de VRWI beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel tot oprichting van de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO), die administratief wordt ingebed in het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI). Over dit oprichtingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Het Biotech Fonds Vlaanderen (BFV) werd in 1994 op initiatief van de Vlaamse overheid opgericht ter stimulering van de biotech sector in Vlaanderen. Na afloop van de laatste investeringsperiode van BFV op 31 december 2015, beslist de Vlaamse Regering om het operationele beheer van BFV over te dragen aan de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV). Deze beslissing kadert in de strategie van de Vlaamse overheid om de investeringen in de biotechsector te coördineren vanuit PMV en op die manier de impact ervan te verhogen. PMV zal de middelen van BFV inzetten voor directe investeringen in bedrijven actief in de levenswetenschappen in Vlaanderen. De Vlaamse Regering beslist bovendien een buitengewone algemene vergadering van PMV te houden om het kapitaal van PMV te verhogen, middels een inbreng in natura van alle aandelen BFV in PMV.

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.