Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 mei 2020)

Gepubliceerd op 15 mei 2020

Economie 

COVID-19: Kapitaalsverhoging voor programma achtergestelde leningen

Door de uitbraak van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende veiligheidsmaatregelen komen heel wat Vlaamse kmo's in financiële ademnood. Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) creëert daarvoor een financiële buffer op middellange termijn met achtergestelde leningen op 3 jaar. Dit als aanvulling op overbruggingskredieten op heel korte termijn vanuit het federale niveau. De focus ligt op start-up bedrijven en scale-ups, naast mature bedrijven die tijdelijk in moeilijkheden komen door de coronacrisis. Om dit mogelijk te maken, keurt de Vlaamse Regering een kapitaalsverhoging van 250 miljoen euro goed bij PMV nv, voor de financiering van het programma van achtergestelde leningen.   

Wetenschap 

Raad van bestuur Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO): benoeming onafhankelijke leden

Op voordracht van de raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO) benoemt de Vlaamse Regering Ann Meulemans, Annie Van de Vel, Leon Dhaene en Jos Van Sas als onafhankelijke leden in de raad van bestuur van het FWO.  

Gebruiksrecht onderzoeksschip Simon Stevin als onrechtstreekse subsidiëring

Het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin werd op 13 september 2012 gedoopt waarna het in de vaart genomen werd voor onderzoekstaken. Het schip is ondergebracht in de Vlaamse Vloot bij de Dienst Afzonderlijk Beheer Vloot, en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ vzw) is verantwoordelijk voor de coördinatie van de oceanografische campagnes en onderzoeksopdrachten. De vaartijd van de Simon Stevin wordt momenteel door de Vlaamse overheid gratis ter beschikking gesteld aan eindgebruikers. Nu het schip enkele jaren in de vaart is, dringt een duidelijker juridisch kader voor het ter beschikking stellen van vaartijd aan de eindgebruikers zich op. Een dergelijk kader kan tevens duidelijk maken wie voor deze vorm van onrechtstreekse subsidie in aanmerking komt, en dat eventuele opdrachten ter ondersteuning van commerciële activiteiten niet in dit kader thuishoren (vermijding van ongeoorloofde staatssteun). Daarom hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan haar besluit met de regels voor de toewijzing van het gebruiksrecht op de scheepstijd van het onderzoeksschip Simon Stevin als een onrechtstreekse subsidiëring. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.  

Innovatie

Flanders Make vzw: vervanging en benoeming regeringsafgevaardigden

De Vlaamse Regering verleent eervol ontslag aan Carine Smolders en Eric Sleeckx en benoemt Wim Verrelst en Andy Pieters als regeringsafgevaardigden bij Flanders Make vzw, respectievelijk voor de minister bevoegd voor wetenschappelijk onderzoek en de minister bevoegd voor budgettair beleid.     

 

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.