Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (16 december 2022)

Gepubliceerd op 16 december 2022

>> Bekijk hier alle beslissingen en bijhorende documenten van de beslissingen van de Vlaamse Regering van 16 december

Economie 

2 miljoen euro strategische transformatiesteun aan Covestro nv in Antwerpen

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 2 miljoen euro toe aan Covestro nv in Antwerpen. Covestro is actief in de productie van hoogtechnologische polymeermaterialen en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor producten die in vele domeinen van het dagelijks leven worden toegepast: in de transportsector, textielindustrie, meubel- en houtverwerkende industrie, chemiesector en bouwsector. Met dit transformatieproject wil Covestro haar productie van aniline op de site in Antwerpen opschalen van 250.000 ton per jaar naar 435.000 ton per jaar. Gekoppeld aan de investeringen plant Covestro twee uitgebreide opleidingsprogramma’s om de huidige en nieuwe werknemers de nodige technische vaardigheden en expertise bij te brengen.

888.000 euro strategische ecologiesteun aan Covestro nv in Antwerpen

De Vlaamse Regering kent 888.000 euro strategische ecologiesteun toe aan Covestro nv in Antwerpen. Covestro nv is actief in de productie van hoogtechnologische polymeermaterialen. De steun kadert in een project waarbij Covestro haar productie van aniline op de site in Antwerpen wil opschalen van 250.000 ton/jaar naar 435.000 ton/jaar. Aniline is een belangrijk uitgangsmateriaal voor tal van chemische producten zoals methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI), wat op zijn beurt een voorproduct is van polyurethaan hardschuim (een thermisch isolatiemateriaal). De wereldwijde vraag naar polyurethaan hardschuim stijgt, waardoor ook de vraag naar aniline toeneemt. Met het project zullen een aantal procesinnovaties en -optimalisaties worden uitgerold die de ecologische voetafdruk van de productie-eenheden voor nitrobenzeen en aniline reduceren en tegelijkertijd de (kosten)performantie van de nieuwe productie-eenheden verhogen.

2 miljoen euro strategische transformatiesteun aan ZF Wind Power Antwerpen nv in Lommel

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 2 miljoen euro toe aan ZF Wind Power Antwerpen nv in Lommel. ZF Wind Power is een wereldwijd gevestigde ontwerper, fabrikant en leverancier van geavanceerde tandwielkasten voor windturbines met vermogens van 3 MW tot 15 MW, zowel voor de on- als off-shore windmarkt. De firma wil haar productgamma transformeren van ontwerp en productie van tandwielkasten naar ontwerp, validatie en productie van volledige aandrijflijnen voor windturbines. In dit kader plant ze de bouw van een nieuw prototype- en validatiecenter voor aandrijflijnen van windturbines, met een investering van 43 miljoen euro gespreid over de periode 2022-2024.

vzw Unizo, Onderwijs & Ondernemen: subsidie werkjaar 2022-2023

De Vlaamse Regering kent een werkingssubsidie van 440.000 euro toe aan Unizo Onderwijs & Ondernemen (voorheen Stichting Onderwijs & Ondernemen) voor het werkjaar van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023, voor haar werking Onderwijs & Ondernemen. Unizo Onderwijs & Ondernemen is de structurele partner van VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen voor de werking Ondernemend Onderwijs, en stimuleert op een duurzame manier ondernemerschapscompetenties en ondernemingszin binnen het onderwijs.

Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 233. Zaventem – J. Trekkerstraat

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het project en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu principieel het ontwerp van Brownfieldconvenant 233. Zaventem – J. Trekkerstraat goed. Het gaat om de reconversie van de site met leegstaand kantoorgebouw, bijgebouw en woning aan de hoek van de Julien Trekkerstraat en Leuvensesteenweg 290-302 in Sint-Stevens-Woluwe tot een nieuw duurzaam, kwalitatief gemengd gebouw voor economische activiteit en bedrijvigheid. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal samen met de betrokken gemeente het voorziene inspraakmoment organiseren en aankondigen.

 

Wetenschap 

-

 

Innovatie 

Addendum bij Convenant 2019-2023 met VITO: Wijkrenovatietool ‘Digital Twin’

De Vlaamse Regering keurt Addendum 5 goed bij het Convenant tussen het Vlaams Gewest en VITO 2019-2023. Het Addendum wijst een bijzondere opdracht toe aan VITO om het project 'Wijkrenovatietool Digital Twin' uit te voeren en te coördineren. Het project maakt deel uit van de ondersteuning aan de lokale besturen die het Lokaal Energie- en Klimaatpact hebben ondertekend. Om de Wijkrenovatietool verder te ontwikkelen moet er een dataplatform worden opgezet, de Digital Twin, waarin de meest recente en accurate gegevens over iedere woning in Vlaanderen worden bijgehouden, alsook de bron en het tijdstip van eventuele updates. De Wijkrenovatietool zal ter beschikking worden gesteld van lokale besturen en hun partners, en zal de meest accurate en betrouwbare databronnen combineren met de best beschikbare instrumenten en analyses om collectieve renovatietrajecten datagestuurd te concretiseren en op te volgen. De Vlaamse ministers bevoegd voor Economie, Wetenschappelijk onderzoek en innovatie; voor Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen en voor Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme zullen dit Addendum 5 ondertekenen en zorgen voor de verdere uitvoering ervan. VITO krijgt 1,95 miljoen euro voor de uitvoering van het project.

Raad van bestuur Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek: vervanging lid

De Vlaamse Regering draagt Jan Delcour voor als bestuurder in de raad van bestuur van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Hij vervangt Kurt Deketelaere, aan wie eervol ontslag wordt verleend.

Vervolg op Hermes investeringsdossier ‘100 Gigabit readiness plan 2019-2026 voor de Vlaamse onderzoeksnetwerken'

In 2019 keurde de Vlaamse Regering het Hermes investeringsdossier ‘100 Gigabit readiness plan 2019-2026’ goed. Het gaat over de verdere uitbouw van het Vlaams Onderzoeksnetwerk (VON), om de Vlaamse kennisinstellingen klaar te maken voor een toekomst met steeds stijgende behoefte aan snelle en betrouwbare bandbreedte. De totale kost van dit plan werd indertijd ingeschat op 12,4 miljoen euro inclusief btw. Toen kon enkel worden vastgelegd binnen de einddata van de toenmalige raamcontracten van het agentschap Wegen en Verkeer, waarbinnen de nodige werken en bestellingen voor het project konden uitgevoerd worden. Ondertussen werden de opdrachten voor kabelwerken en het optisch transportnetwerk opnieuw in de markt gezet en zijn de gunningsprocedures afgerond, waardoor een vervolgtraject mogelijk wordt. De Vlaamse Regering hecht daarom nu haar goedkeuring aan het vervolg op het Hermes investeringsdossier ‘100 Gigabit readiness plan 2019-2026 voor de Vlaamse onderzoeksnetwerken’, en aan de vastlegging van een bedrag van 3,5 miljoen euro voor ‘Uitbreiding en onderhoud van het optische transportnetwerk van de Vlaamse overheid’ ten gunste van Swarco Belgium en een bedrag van 2 miljoen euro voor ‘Kabelwerken en herstellingen aan het Teletransmissienet van het Vlaams Gewest’ ten gunste van Jacops nv.

Plan Vlaamse Veerkracht: 1 miljoen strategische ecologiesteun aan Covestro nv in Antwerpen

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Covestro nv in Antwerpen. Covestro is actief in de productie van hoogtechnologische polymeermaterialen en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor producten in de transportsector, textielindustrie, meubel- en houtverwerkende industrie, chemiesector en bouwsector. Covestro wil zijn zoutwaterstromen zuiveren en recycleren door ze (voor) te behandelen met HCL en actieve kool en door decarbonatatie.

Plan Vlaamse Veerkracht: 907.000 euro strategische ecologiesteun Inovyn Manufacturing Belgium nv in Antwerpen

De Vlaamse Regering kent 907.000 euro strategische ecologiesteun toe aan Inovyn Manufacturing Belgium nv in Antwerpen voor een samenwerking met Covestro rond het zuiveren en recyleren van zoutwaterstromen. In het project wordt de zoute waterstroom van Covestro niet langer geloosd, maar nuttig hergebruikt door Inovyn. Dit gebeurt via een voorbehandeling van de zoute waterstroom op de site van Covestro, waarna het water via een pijpleiding van 6 km naar de site van Inovyn getransporteerd wordt. Bij Inovyn wordt het water verder gezuiverd en ingezet in het productieproces. Hierdoor bespaart Inovyn zowel zout (60.000 ton/jaar) als leidingwater (600.000 m³/jaar) en reduceert ze haar CO2-uitstoot met 12.500 ton.

Plan Vlaamse Veerkracht: steun project 'HyTrucks' van l'Air Liquide Belge nv

L’Air Liquide Belge is onderdeel van de Franse multinational Air Liquide sa. De moederholding is marktleider op het gebied van gassen voor de industrie en de gezondheidszorg. In het kader van de energietransitie van industrie en mobiliteit in Europa introduceert L’Air Liquide duurzame oplossingen voor waterstof over de volledige keten. De Vlaamse Regering kent l’Air Liquide een strategische ecologiesteun toe van 12 miljoen euro voor de bouw van vier waterstoftankstations, gekaderd in het ruimere initiatief ‘HyTrucks’. Dat initiatief wil waterstof produceren en er zwaar transport (vrachtwagens) mee bevoorraden.

Plan Vlaamse Veerkracht: steun project 'RecHycle-DRP' van ArcelorMittal Belgium

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 42,5 miljoen euro aan ArcelorMittal Belgium voor de ondersteuning van het project RecHycle-DRP. Het RecHycle-DRP (Direct Reduction of Iron – Plant) project is het vervolg op het eerder ingediende project waarbij de directe injectie van waterstofrijk cokesovengas en groene waterstof in de hoogoven wordt mogelijk gemaakt. Het huidige project, het hybride hoogoven – DRI concept, kadert in het ruimer geheel van een roadmap naar klimaatneutrale werking van de plant. Het totale project wil de halve staalproductie in Gent overschakelen van de hoogoven-route naar de nieuwe op waterstof gebaseerde route, waarmee de CO2-emissies verlagen met 3,2 miljoen ton per jaar tegen 2030 en met 3,86 miljoen ton per jaar tegen 2041.

Plan Vlaamse Veerkracht: subsidie projecten City of Things 2022

In april 2022 werd de vijfde oproep in het kader van City of Things gelanceerd. Er werden 17 projectaanvragen ingediend bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). De Vlaamse Regering kent nu, op basis van de rangschikking van de jury en de gemotiveerde projectfiches, steun toe voor een totaal bedrag van 9,15 miljoen euro aan Vlaamse steden en gemeenten (Gent, Kortrijk, Mechelen, Antwerpen, Zaventem, Roeselare, Mechelen, Oostkamp, Brugge, Antwerpen, Puurs-Sint-Amands en Genk) voor de uitvoering van de 12 geselecteerde projecten.

Plan Vlaamse Veerkracht: herverdeling relancemiddelen ‘digitaal transformatieprogramma voor de Vlaamse Mediasector’

Voor de uitrol van het ‘digitaal transformatieprogramma voor de Vlaamse Mediasector’ werd binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht (projecten VV133 en VV134) een totaalbudget voorzien van 35 miljoen euro. De verwachte besteding is 8,2 miljoen euro. Voor de relancemaatregel ‘Investeren in kernversterking via projectoproepen’ (VV102) werd 25 miljoen euro voorzien binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Hiervan is al voor 6 miljoen euro afgestaan aan Toerisme Vlaanderen en aan Landbouw en Visserij. Hierdoor ontstaat een tekort op VV102. De Vlaamse Regering beslist daarom tot herverdeling van de relancemiddelen op VV134, voor een bedrag van 1,77 miljoen euro, naar VV102.

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.