Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (16 november 2018)

Gepubliceerd op 16 november 2018

Economie

Ondersteuning Vlaamse bedrijven bij de gevolgen van brexit: Brexit Actieplan

Op 23 juni 2016 heeft de bevolking van het Verenigd Koninkrijk bij referendum besloten om de Europese Unie te verlaten. De Vlaamse Regering wil de belangen van Vlaamse burgers en bedrijven in dit dossier maximaal verdedigen gezien de impact die de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft op Vlaanderen.

De regering wil de Vlaamse bedrijven bijstaan in hun voorbereiding op de brexit zodat zij zo goed mogelijk gewapend zijn tegen de gevolgen, ongeacht het scenario.

Om de weerbaarheid van het Vlaams economisch weefsel tegen de gevolgen van brexit te verhogen, lanceert de Vlaamse Regering daarom een 'Brexit Actieplan'.

In het actieplan wordt een viervoudige aanpak voorgesteld:

  • een proactieve Vlaamse standpuntbepaling in het kader van de brexit-onderhandelingen;
  • een pleidooi voor compenserende mechanismen in het kader van de onderhandelingen voor een nieuw Meerjarig Financieel kader van de EU 2021-2027;
  • de integrale ondersteuning van bedrijven;
  • en de ontwikkeling van een proactieve investeringsstrategie naar buitenlandse investeerders.

De Vlaamse Regering beslist de tijdelijke extra zes VTE die nodig zijn om het Actieplan uit te voeren, te neutraliseren in het kader van de personeelsbesparing en dit tot einde 2020.

Ze geeft iedere overheidsdienst de opdracht een inventaris op te stellen van alle maatregelen die genomen werden of nog moeten genomen worden om zich voor te bereiden op de gevolgen van Brexit. Iedere overheidsdienst moet het Departement Buitenlandse Zaken hierover informeren zodat de goede communicatie met het Europees en federaal niveau verzekerd is.

Investeringen in maatregelen ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer: verhoging maximumsubsidiebedrag

Op 22 september 2017 besliste de Vlaamse Regering tot regeling van subsidies aan ondernemingen voor uitgaven ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer. Het besluit voorzag in een gereglementeerde subsidie voor ondernemingen om de omschakeling naar een veiliger en meer ecologisch transport te ondersteunen.

Om er voor te zorgen dat het budget niet ontspoorde, werd het jaarlijks maximaal uit te keren subsidiebudget vastgelegd op 36,3 miljoen euro. Hierbij wordt rekening gehouden met de beperkte financiële draagkracht van de kleine ondernemingen.

Uit maandelijkse monitoring blijkt dat het maximale subsidiebedrag niet volledig zal worden benut. Daarom wordt geopteerd het maximaal te subsidiëren bedrag per voertuig te verhogen van 3000 euro naar 5000 euro.

De subsidieaanvragers die steun hebben ontvangen op basis van een subsidieaanvraag die werd ingediend in de periode tussen 20 november 2017 en de inwerkingtreding van dit besluit hebben, gelet op het gelijkheidsbeginsel, recht op de verhoging van deze steun tot een maximum van 5000 euro per voertuig. Het maximumsubsidiebedrag per onderneming wordt vastgelegd op 100.000 euro per 3 jaar.

De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel haar besluit van 22 september met als doel het maximumsubsidiebedrag te verhogen. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

[[{"fid":"7413","view_mode":"default","attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"},"fields":{"format":"default"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default"}},"link_text":"besluit_van_de_vlaamse_regering_-_investeringen_in_maatregelen_ter_bevordering_van_ecologisch_en_veilig_goederenvervoer_-_verhoging_maximumsubsidiebedrag.pdf"}]]

[[{"fid":"7414","view_mode":"default","attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"},"fields":{"format":"default"},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default"}},"link_text":"nota_aan_de_vlaamse_regering_-_investeringen_in_maatregelen_ter_bevordering_van_ecologisch_en_veilig_goederenvervoer_-_verhoging_maximumsubsidiebedrag.pdf"}]]

Toekenning strategische transformatiesteun aan Unilin bvba in Wielsbeke

De Vlaamse Regering kent 605.000 euro strategische transformatiesteun toe aan Unilin bvba in Wielsbeke. De groep Unilin maakt deel uit van het Amerikaanse bedrijf Mohawk Industries Inc., wereldwijd leider in de sector van de vloerbedekking, en biedt een volledige waaier producten aan: van getuft en geweven kamerbreed tapijt tot keramische tegels, laminaat, hout, natuursteen, vinyl en karpetten. Unilin wenst een nieuwe innovatiesprong te maken en een vernieuwend type laminaat op de markt te brengen, dat niet enkel zal zorgen voor een technologische en concurrentiële voorsprong, maar ook voor een product dat de concurrentie kan aangaan met echt parket.

 

Wetenschap

-

 

Innovatie

-

 

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.