Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

Gepubliceerd op 19 april 2024

>> Bekijk hier alle beslissingen en documenten van de Vlaamse Regering van 19 april 2024

Economie 

Toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen

Na adviesvraag aan de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-uitgaven in het Vlaamse Gewest. Het nieuwe besluit vervangt de drie bestaande besluiten voor de Ecologiepremie+, Strategische Ecologiesteun en GREEN, en uniformiseert zo de bestaande regelgeving voor ecologiesteun, terwijl het tegelijkertijd onduidelijkheden tussen steunmaatregelen wegwerkt. Het nieuwe besluit komt ook tegemoet aan de nieuwe voorwaarden en mogelijkheden van de vernieuwde groepsvrijstellingsverordening.

Raad van bestuur van Limburgse Reconversiemaatschappij nv (LRM): voordracht onafhankelijke bestuurder

De Vlaamse Regering draagt Piet Pauwels voor als onafhankelijke bestuurder in de raad van bestuur van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM).

Toekenning van strategische ecologiesteun aan Etablissementen Franz Colruyt nv in Halle

De Vlaamse Regering kent zo'n 963.000 euro strategische ecologiesteun toe aan Etablissementen Franz Colruyt nv in Halle. Etablissementen Franz Colruyt nv wenst in het kader van haar zero emission transport roadmap te investeren in een eerste Megawatt snellaadsysteem voor zware vrachtwagens en die te implementeren op haar site in Halle, Dassenveld. Met zo’n laadsysteemmodule kan een vrachtwagen op 45 minuten geladen worden. De laadtechnologie is cruciaal voor de goede werking van de tweeploegendienst van Colruyt. De laadinfrastructuur zal maximaal gebruik maken van energie uit duurzame bronnen zoals wind-, water- en zonne-energie. Daarnaast wordt elektriciteit van het openbare net afgenomen in periodes dat er onvoldoende eigen lokale hernieuwbare elektriciteitsproductie is. Deze netstroom wordt via DATS24 als 100% groene stroom ingekocht via het groenestroomcertificatenplan.

Wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar uitvoeringsbesluit bij het decreet met een generieke waarborgregeling voor ondernemingen en haar uitvoeringsbesluit bij het decreet met een waarborgregeling voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Op 13 december 2023 heeft de Europese Commissie een nieuwe algemene de-minimisverordening goedgekeurd met een toepassingstermijn van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2030. Eén van de belangrijkste wijzigingen is het optrekken van het bruto-subsidie-equivalent van 200.000 euro naar 300.000 euro voor een periode van 3 jaar per één onderneming. De verhoging van het plafond weerspiegelt de inflatie sinds de inwerkingtreding van de Europese Verordening nr. 1407/2013 en de verwachte ontwikkelingen tijdens de geldigheidsduur van deze verordening. De huidige verhoging van het plafond van het bruto-subsidie-equivalent van 200.000 euro naar 300.000 euro biedt dus de mogelijkheid om ook de waarborgbedragen op te trekken: tot 5 jaar verhoging van 1,5 miljoen euro naar 2,25 miljoen euro; tot 10 jaar verhoging van 750.000 euro naar 1.125.000 euro. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de SERV en daarna van de Raad van State.

Wijziging uitvoeringsbesluit bij decreet over ad-hocwaarborgen voor ondernemingen en voor financieringsfondsen en kredietportefeuilles

Na adviezen van de SERV en van de Raad van State wijzigde de Vlaamse Regering eind maart definitief haar decreet met ad-hocwaarborgen voor ondernemingen en waarborgen voor financieringsfondsen en kredietportefeuilles. Het gaat om een actualisering, een verduidelijking en verfijning van het decreet. Zo worden een aantal waarborgregimes opgeheven die niet meer worden toegepast en een aantal punctuele ingrepen gedaan in de specifieke regeling over kredietportefeuilles. Er worden ook een aantal definities geactualiseerd en een aantal andere beperkende of onduidelijke decretale voorschriften aangepast. Het ontwerp van wijzigingsdecreet werd ingediend bij het Vlaams Parlement. In dit kader wijzigt de Vlaamse Regering nu principieel haar uitvoeringsbesluit bij dit decreet. Dit wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV en daarna aan de Raad van State.

Toekenning van strategische transformatiesteun aan Ciner Glass Belgium nv in Lommel

De Vlaamse Regering kent 5 miljoen euro strategische transformatiesteun toe aan Ciner Glass Belgium nv in Lommel, waarvan 2 miljoen euro onder de vorm van directe steun en 3 miljoen euro als terugvorderbaar voorschot. De West-Europese markt kent een zeer groot marktpotentieel voor verpakkingsglas. Als tweede grootste producent van verpakkingsglas in Turkije heeft Ciner Glass besloten van deze opportuniteit gebruik te maken en haar glasactiviteiten naar deze regio uit te breiden. Lommel (Kristalpark III) werd als locatie gekozen. Deze overweging is strategisch: vanuit Lommel is de onderneming immers perfect gepositioneerd om belangrijke klanten te bedienen. Daarnaast beschikt de omgeving over heel wat zandgroeven, die kunnen instaan voor de lokale productie van de belangrijkste primaire grondstof voor het vervaardigen van glas.

Goedkeuring Addendum aan Brownfieldconvenant 57. Ninove – Burchtdam

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen zijn mogelijk via een addendum aan het convenant, na ondertekening door alle betrokken partijen. De Vlaamse Regering keurt nu een addendum goed aan het Brownfieldconvenant 57. Ninove – Burchtdam, waarmee het convenant met 10 jaar wordt verlengd.

Goedkeuring Addendum 2 aan Brownfieldconvenant 119. Oudenaarde – site Alvey

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen zijn mogelijk via een addendum aan het convenant, na ondertekening door alle betrokken partijen. De Vlaamse Regering keurt nu een addendum 2 goed aan het Brownfieldconvenant 119. Oudenaarde – site Alvey, waarmee het convenant met 10 jaar wordt verlengd tot 26 januari 2035. Het brownfieldproject beoogt de herontwikkeling van de voormalige bedrijfssite van Alvey nv, gelegen langs de Ankerstraat in Eine (Oudenaarde).

Goedkeuring Addendum aan Brownfieldconvenant 43. Comet Site Mechelen

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen zijn mogelijk via een addendum aan het convenant, na ondertekening door alle betrokken partijen. De Vlaamse Regering keurt nu een addendum 2 goed aan het Brownfieldconvenant 43. Comet Site Mechelen. Bedoeling is om het ambitieniveau voor fase 3 bij te stellen en het voorgestelde totale programma met ± 2.500 m² bruto vloeroppervlakte te verhogen zonder dat het aantal wooneenheden toeneemt. Het project betreft de reconversie van een leegstaande, vervuilde, verouderde industriële site naar een duurzame woonwijk. De site van +/- 3,8 ha is gelegen aan de Koningin Astridlaan - Auwegemvaart - Lemmenstraat in Mechelen.

 

Wetenschap 

Samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen

In de eerste helft van 2023 vond de vijfjaarlijkse evaluatie van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) plaats. Hierin werd zowel naar de reeds behaalde resultaten als naar de mogelijke toekomstplannen voor het FWO gekeken. De Vlaamse Regering keurt nu de samenwerkingsovereenkomst met het FWO voor de periode 2024-2028 goed. De overeenkomst is enerzijds een continuering van de huidige werking maar geeft anderzijds ook een aantal specifieke vernieuwingen en/of aandachtspunten voor de nieuwe periode weer. Hierbij werd steeds rekening gehouden met de bevindingen uit het evaluatierapport. Eveneens in navolging van de evaluatie wordt het aspirantenmandaat strategisch basisonderzoek met een maatschappelijke finaliteit geactiveerd. Voor de beoordeling van dit type aanvragen wordt voorzien dat een deel van de experten uit de socialprofitsector en/of uit de overheid komen, net zoals bij de economische finaliteit een deel van de experten uit het bedrijfsleven komt. Hiervoor wijzigt de Vlaamse Regering principieel haar besluit dat de toekenning van doctoraatsbeurzen voor projecten strategisch basisonderzoek regelt. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van het FWO en daarna van de Raad van State. Ter uitvoering van deze samenwerkingsovereenkomst worden de middelen van het FWO verhoogd met 6 miljoen euro via een herverdelingsbesluit.

 

Innovatie

Raad van bestuur FINLAB nv: voordracht lid

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het voorstel om het mandaat van Johan Hanssen, secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, als lid van de raad van bestuur van FINLAB nv te verlengen, met het oog op benoeming door de algemene vergadering. De naamloze vennootschap FINLAB werd in 1983 opgericht met het oog op de bouw en financiering van gebouwen van het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum (Imec vzw).

 

Dit kan je ook interesseren

02 mei 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (2 mei 2024)

Vraag om uitleg over de ontslagen bij het verdeelcentrum van Decathlon in Willebroek.
30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.
30 april 2024

AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De AI-barometer van 2023 leert ons dat de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven vooral door toedoen van general language modellen zoals ChatGPT toegenomen is. Zo gebruikt ongeveer een derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier minstens één AI-technologie.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.