Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 januari 2024)

Gepubliceerd op 19 januari 2024

>> Bekijk hier alle beslissingen en documenten van de Vlaamse Regering van 19 januari 2024 

Economie

vzw Team Bedrijfstrajecten: subsidie werkjaar 2024

De Vlaamse Regering kent 6,29 miljoen euro subsidie toe aan de vzw Team Bedrijfstrajecten voor het werkjaar 2024, in uitvoering van het vijfjarig convenant tussen het Vlaams Gewest en de vzw Team Bedrijfstrajecten. Het team ondersteunt en adviseert bedrijven in het waarmaken van innovatieve plannen, groeiambities en/of bedrijfstransformatie.

927.000 euro strategische transformatiesteun aan Aurubis Beerse nv in Beerse

De Vlaamse Regering kent 927.000 euro strategische transformatiesteun toe aan Aurubis Beerse nv in Beerse. Aurubis Beerse maakt deel uit van de Aurubis Groep, wereldwijd één van de grootste aanbieders van non-ferrometalen en de grootste koperrecycler ter wereld. Bij Aurubis Beerse worden koperkathodes geproduceerd. Tijdens deze elektroraffinage van koper wordt een sediment gevormd dat bezinkt op de bodem van de elektroraffinagecel. Dit zogenaamde anodeslib bevat een aantal waardevolle elementen zoals Cu, Ag, Au en Sn (koper, zilver, goud, tin). Momenteel worden deze metalen slechts beperkt gevaloriseerd en terug in de waardeketen gebracht. Met dit project wil Aurubis Beerse het Cu-Ni-anodeslib van Aurubis Beerse en Aurubis Lünen valoriseren en recycleren. De focus van het project ligt op de recuperatie van tin dat moet worden gescheiden van de andere non-ferrometalen en edele metalen in het anodeslib.

Ontwerpdecreet over de ondersteuning van sociale economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ondernemingen en organisaties kunnen via sociaal ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie van de Vlaamse Regering om de arbeidsmarkt en de economie te verduurzamen. Vlaanderen wil ondernemingen en organisaties blijven ondersteunen bij het zoeken naar antwoorden op deze uitdagingen, met bijzondere aandacht voor menselijk kapitaal en om hen te mobiliseren om samen stappen vooruit te zetten naar een duurzame economie in een duurzame samenleving. Vlaanderen zal daarom uiteenlopende ondersteuningsinstrumenten (onder andere financiële ondersteuning, adviesverlening en infokanalen op maat van startende, groeiende en gevestigde ondernemingen en organisaties) aanbieden, geënt op de specifieke noden van de doelgroepen en complementair met het bestaande ondersteuningsaanbod. In dit kader hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat moet zorgen voor een aangepast ondersteuningskader om ondernemingen en organisaties bij deze transities zo goed mogelijk te blijven ondersteunen. Dit ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

 

Wetenschap

Omkadering jonge onderzoekers: wijzigingsbesluit

In de eerste helft van 2023 vond de vijfjaarlijkse evaluatie van de omkadering van jonge onderzoekers plaats. Op basis van deze positieve evaluatie en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de omkadering van jonge onderzoekers. Zo wordt onder meer het minimumbudget verhoogd met 6 miljoen euro, wordt er verplicht aandacht besteed aan het welzijn van de jonge onderzoekers inclusief de aanpak van grensoverschrijdend gedrag, is er een beperking van de mogelijkheden van effectieve financiering van mobiliteit tot korte mobiliteit, en worden de evaluatiebepalingen van het programma aangepast.

 

Innovatie

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.