Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 juni 2020)

Gepubliceerd op 19 juni 2020

Economie 

COVID-19: Winwinlening

Door de coronacrisis dreigt een groot aantal bedrijven in solvabiliteitsproblemen te geraken. Daarom hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het decreet over de Winwinlening wijzigt.

Door de Winwinleningen uit te breiden en te versoepelen, wordt de kapitaalstructuur van de kmo’s versterkt. Het maximum te ontlenen bedrag per onderneming wordt verhoogd van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het bedrag per kredietgever wordt opgetrokken van 50.000 euro naar 75.000 euro. Het wordt mogelijk om de looptijd te laten variëren tussen de 5 en 10 jaar. De looptijd van de voor de inwerkingtreding van het wijzigingsdecreet geregistreerde Winwinleningen, die aflopen in 2020, kunnen met maximaal twee jaar worden verlengd. Dit stelt ondernemingen in staat de terugbetaling meer te spreiden of uit te stellen.

Het fiscale voordeel van 2,5% wordt uitgebreid tot de totale looptijd van maximaal tien jaar. Het eenmalige fiscale voordeel bij definitief verlies wordt tijdelijk verhoogd van 30% naar 40%. Deze hogere waarborg geldt alleen voor alle nieuwe Winwinleningen die worden afgesloten tijdens de periode vanaf 15 maart 2020 tot en met 31 december 2021, voor de ganse looptijd van die leningen.

Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV en daarna bij de Raad van State.  

PDF iconwinwinlening_-_memorie_van_toelichting.pdf

PDF iconwinwinlening_-_nota_aan_de_vlaamse_regering.pdf

PDF iconwinwinlening_-_ontwerp_van_decreet.pdf

Decreet opheffing Syntra Vlaanderen en wijziging naam 'Hermesfonds' in ‘Fonds voor Innoveren en Ondernemen’

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap 'Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen' opheft, dat de taken en bevoegdheden regelt en dat de naam 'Hermesfonds' wijzigt in het ‘Fonds voor Innoveren en Ondernemen’. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 17 juni 2020.  

PDF iconsyntra_vlaanderen_-_ontwerp_van_decreet.pdf

Wetenschap 

Vlaams Beleidsplan AI – Luik opleidingen: De Vlaamse AI Academie

In uitvoering van het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie (AI) hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het algemene opzet, de taakstellingen en uitrol van een Vlaamse AI Academie voor het aanbod van opleidingen AI vanuit het hoger onderwijs. Het omvat de oprichting en uitrol van een Vlaamse overkoepelende Doctoraatschool AI en een gezamenlijke aanpak tussen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs van een aanbod Permanente Vorming rond AI.

De Vlaamse Regering richt meteen een stuurgroep Vlaamse AI Academie op met Bart De Moor als eerste voorzitter. Deze stuurgroep zal jaarlijks rapporteren aan de voogdijminister over de stand van zaken van de Vlaamse AI Academie met een eerste rapportering in december 2020.

De Vlaamse Regering keurt ook de budgetten voor dit project goed en kent meteen 795.000 euro subsidie toe aan de Vlaamse AI Academie.        

Innovatie 

-

 

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.