Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 oktober 2020)

Gepubliceerd op 02 oktober 2020

Economie  

COVID-19: verlenging handelshuurlening

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de handelshuurlening voor huurders die verplicht moeten sluiten ten gevolge van de maatregelen rond het coronavirus. Het besluit steunt ondernemingen door een systeem van overbruggingskrediet voor huurlasten in combinatie met een gedeeltelijke kwijtschelding van de huur door de verhuurder, middels een vrijwillige overeenkomst tussen huurder en verhuurder. De aanvraag voor een tussenkomst van de Vlaamse overheid was mogelijk tot en met 30 september2020. Het coronavirus heeft echter nog altijd een grote socio-economische impact. Het is dan ook wenselijk om de getroffen handelaars langer de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van de steunmaatregel. De wijziging beoogt om de aanvraag tot ondersteuning van ondernemingen, die door liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronamaatregelen moeilijkheden hebben om de handelshuur te betalen, met twee maanden te verlengen.  

Bekrachtiging en afkondiging decreet COVID-19-Winwinlening

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het decreet over de Winwinlening wijzigt, wat betreft de COVID-19-Winwinlening. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 30 september 2020 .  

Raad van Bestuur Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM): vervanging lid

De Vlaamse Regering keurt de hersamenstelling goed van de Raad van Bestuur van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM). Frieda Brepoels vervangt Rita Moors die haar ontslag als bestuurder heeft aangeboden.  

Goedkeuring addendum 1 aan brownfieldconvenant 98. Hemiksem-Scheldestroom

Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten om braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde 'brownfields', te herontwikkelen. Het decreet zorgt voor een systematiek waarbij de betrokken actoren een brownfieldconvenant kunnen sluiten met de Vlaamse Regering, dat recht geeft op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het project en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen kunnen enkel via een addendum aan het convenant en na ondertekening door alle betrokken partijen. De Vlaamse Regering keurt nu het Addendum 1 goed aan het Brownfieldconvenant 98. Hemiksem-Scheldestroom. Het gaat om een aanpassing met in- en uittredende actoren, een wijziging van de omschrijving van het brownfieldproject, en de verlenging van de uitvoeringstermijn tot 31 december 2040.

Wetenschap 

-

Innovatie

-

Andere 

Vervolledigen van ‘Vizier 2030 – een 2030-doelstellingenkader voor Vlaanderen’

Vizier 2030 is het 2030-doelstellingkader voor Vlaanderen. Het werd samen met een indicatorenset door de Vlaamse Regering Bourgeois goedgekeurd op 5 april 2019. Hiermee wordt invulling gegeven aan de oproep van de Verenigde Naties om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) uit de mondiale 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling te vertalen naar eigen doelstellingen en beleid. Sinds de goedkeuring van Vizier 2030 deden zich een aantal beleidsontwikkelingen voor die een bijsturing van Vizier 2030 en de indicatorenset noodzakelijk maakt. Zo werden het Woonbeleidsplan, het Vlaams Energie- en Klimaatplan en het Luchtbeleidsplan goedgekeurd. Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en de Mobiliteitsvisie 2040 zullen na hun goedkeuring geïntegreerd worden. Naast aanpassingen naar aanleiding van de integratie van de 2030-doelstellingen uit de Vlaamse langetermijnbeleidsplannen werd de oorspronkelijke indicatorenset vervolledigd en op punt gesteld. Vizier 2030 bestaat nu uit 53 doelstellingen en 111 indicatoren. De Vlaamse Regering keurt deze herwerkte versie van Vizier nu goed.  

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.