Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 april 2018)

Gepubliceerd op 20 april 2018

Economie

Wijziging hinderpremie

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over het toekennen van een hinderpremie aan kleine ondernemingen die ernstig hinder ondervinden van openbare werken in het Vlaamse Gewest. Door deze wijziging zullen ondernemingen die hinder ondervinden van openbare werken die gestart zijn vóór 1 juli 2017, en die dus niet in aanmerking komen voor de hinderpremie, toch een aanvraag kunnen indienen voor de rentetoelage of inkomenscompensatievergoeding, zolang de werken duren. Dat moet de continuïteit verzekeren waardoor ook na 31 december 2017 ondernemingen aanvragen voor de rentetoelage of inkomenscompensatievergoeding kunnen indienen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

 

Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant Ooigem-Unilin

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanztten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte gronden, de zogenaamde 'brownfields'. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten die rechten doet ontstaan op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Op 3 april 2015 werd de 6de oproep voor brownfieldconvenanten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van brownfieldconvenant 148. Ooigem - Unilin. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal de voorziene inspraakvergadering organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente. 

 
Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant Edegem- Agfa Gevaert

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanztten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte gronden, de zogenaamde 'brownfields'. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten die rechten doet ontstaan op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Op 3 april 2015 werd de 6de oproep voor brownfieldconvenanten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het brownfieldconvenant 146. Edegem - Agfa Gevaert 4. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal de voorziene inspraakvergadering organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente. 

 
Goedkeuring addendum 3 aan brownfieldconvenant 29. Izegem - Dacar

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanztten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte gronden, de zogenaamde 'brownfields'. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten die rechten doet ontstaan op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Het brownfieldconvenant voorziet ook een mogelijkheid om de convenant te wijzigen door middel van een addendum aan de convenant. De Vlaamse Regering keurt nu Addendum 3 goed aan het Brownfieldconvenant 29. Izegem - Dacar. Hierdoor wordt de convenantsduur verlengd met 4 jaar, tot en met 6 juni 2022. 

 
Goedkeuring addendum 4 aan brownfieldconvenant 72. Roeselare - Immo Verbrugge

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanztten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte gronden, de zogenaamde 'brownfields'. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten die rechten doet ontstaan op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Het brownfieldconvenant voorziet ook een mogelijkheid om de convenant te wijzigen door middel van een addendum aan de convenant. De Vlaamse Regering keurt nu Addendum 4 goed aan het Brownfieldconvenant 72. Roeselare - Immo Verbrugge. Hierdoor treedt Brocap nv toe tot het convenant in de rol van Actor. 

 
Goedkeuring addendum 1 aan brownfieldconvenant 82. Aalst - Boon

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanztten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte gronden, de zogenaamde 'brownfields'. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten die rechten doet ontstaan op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Het brownfieldconvenant voorziet ook een mogelijkheid om de convenant te wijzigen door middel van een addendum aan de convenant. De Vlaamse Regering keurt nu Addendum 1 goed aan het Brownfieldconvenant 82. Aalst - Boon. 

 
Beëindiging brownfieldconvenant 111. Deerlijk - Europalsite

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanztten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte gronden, de zogenaamde 'brownfields'. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten die rechten doet ontstaan op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Na het behalen van de doelstellingen, wordt het Brownfieldconvenant beëindigd. In dit kader gaat de Vlaamse Regering akkoord met de beëindiging van brownfieldconvenant 111. Deerlijk - Europalsite, omdat de in het brownfieldconvenant opgenomen doelstellingen behaald zijn. 

 

Toekenning strategische transformatiesteun aan H. Essers Finance Company

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 3 miljoen euro toe aan H. Essers Finance Company in Genk. H. Essers is actief in logistieke dienstverlening, onder te verdelen in transport van goederen, magazijnbehandeling van goederen en bewerking van goederen (Value Added Services). Met het transformatieproejct wil H. Essers nieuwe economische activiteiten uitbouwen om zich te ontplooien in de strategische chemienichemarkt tot de enige chemie-specifieke logistieke partner met trimodale hub in Europa.

 

Wetenschap

Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten: benoeming leden

De Vlaamse Regering benoemt de leden van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

 

Innovatie

EFRO Vlaanderen 2014-2020 Project 'Blue Accelerator'

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de cofinanciering van het EFRO-project 1040 - 'Blue Accelerator' aan POM West-Vlaanderen in het kader van het programma EFRO Vlaanderen 2014-2020. Blue Accelerator wil een living lab creëren met Oostende als uitvalsbasis, waar het mogelijk zal zijn te testen in real life zeecondities, in het kader van Blue Energy: offshore windenergie en golf- en getijdenenergie. De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport zal het besluit ondertekenen over de toekenning van een Hermessubsidie voor een bedrag van 735.400 euro voor POM West-Vlaanderen. 

 

VITO: voordracht lid

De Vlaamse Regering beslist het mandaat van Henri Martens als bestuurder van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) te verlengen tot de jaarlijkse algemene vergadering van 29 april 2022.

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.