Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (21 oktober 2016)

Gepubliceerd op 21 oktober 2016

Economie

Goedkeuring Brownfieldconvenant 128. Lendelede – Nelca en 130. Aalter – Léon Bekaertlaan

Het Brownfielddecreet heeft tot doel investeerders en projectontwikkelaars aan te zetten tot deherontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In het kader van devijfde oproep hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de Brownfieldconvenanten128. Lendelede – Nelca en 130. Aalter – Léon Bekaertlaan.

Goedkeuring Brownfieldconvenant 143. Gent – Waterfront en 144. Gent – Elektrion

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In het kader van de zesde oproep hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan de Brownfieldconvenanten 143. Gent – Waterfront en 144. Gent – Elektrion. De Vlaamse Regering geeft het Agentschap Innoveren en Ondernemen de opdracht om op het gepaste tijdstip de inspraakvergadering naar aanleiding van de principiële goedkeuring aan te kondigen en te organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente.

Beëindiging brownfieldconvenant 28. Filature du Rabot - Gent

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling vanbraakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In dit  kader beslist de Vlaamse Regering totbeëindiging van het brownfieldconvenant 28. Filature du Rabot - Gent aangezien de doelstellingen zijngerealiseerd.

Uitbreiding van het projectgebied voor Brownfieldconvenant 126. Gosselin – Antwerpen

Het Brownfielddecreet heeft tot doel investeerders en projectontwikkelaars aan te zetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In het kader van de vijfde oproep hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de uitbreiding met 7 percelen van de voorlopige afbakening van het projectgebied voor Brownfieldconvenant 126. Gosselin – Antwerpen. De aangepaste voorlopige afbakening van het projectgebied wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad waarna belanghebbenden 30 dagen de tijd krijgen hiertegen bezwaar in te dienen.

Goedkeuring addendum 2 brownfieldconvenant 75. Antwerpen – Slachthuissite

Het Brownfielddecreet heeft tot doel investeerders en projectontwikkelaars aan te zetten tot deherontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In dit  kader hecht deVlaamse Regering haar goedkeuring aan het addendum 2 aan brownfieldconvenant 75. Antwerpen –Slachthuissite.

Toekenning ecologiepremie Umicore nv in Olen

De Vlaamse Regering kent een ecologiepremie toe van 750.000 euro aan Umicore nv in Olen. Umicore nvzal de premie gebruiken om over te schakelen op een meer duurzame productie van germanium.

Toekenning ecologiepremie Janssen Pharmaceutica in Beerse

De Vlaamse Regering kent een ecologiepremie van 2 miljoen euro toe aan Janssen Pharmaceutica nv. Metde steun zal het bedrijf een boring uitvoeren op de site in Beerse en Vosselaar, die het mogelijk moetmaken om een geothermische installatie te installeren.

Wijzigingsdecreet wet over de uitoefening en de organisatie van ambulante handel en kermisactiviteiten

In het kader van de zesde staatshervorming zijn de bevoegdheden rond ambulante handel en kermisactiviteiten overgedragen aan het Vlaams Gewest. Na advies van de SERV wijzigt de Vlaamse Regering nu opnieuw principieel een aantal artikels van de wet over de uitoefening en de organisatie van ambulante handel en kermisactiviteiten en een aantal bepalingen in het koninklijk besluit over de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten. De doelstelling van deze wijzigingen is de wetgeving op de ambulante activiteiten te actualiseren en af te stemmen op de gewijzigde en steeds evoluerende socio-economische realiteit en de noden van een modern beheer van handelsactiviteiten. Aangezien markt- en kermisactiviteiten een lokale aangelegenheid zijn, krijgen steden en gemeenten een grotere autonomie om het beleid beter en sneller te kunnen afstemmen op de lokale noden ter bevordering van het markt- en kermisgebeuren.  Over dit wijzigingsbesluit wordt nu advies ingewonnen van de Raad van State.

 

Wetenschap

Raad van bestuur FWO: vervanging leden

Bruno Blondé en Marlies Van Bael vervangen Alain Verschoren en Luc De Schepper in de raad van bestuurvan het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO).

 

Innovatie

Toekenning ecologiepremie Umicore nv in Olen

De Vlaamse Regering kent een ecologiepremie toe van 750.000 euro aan Umicore nv in Olen. Umicore nvzal de premie gebruiken om over te schakelen op een meer duurzame productie van germanium.

 

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.