Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (21 oktober 2022)

Gepubliceerd op 24 oktober 2022

>> Bekijk hier alle beslissingen en bijhorende documenten

Economie 

Generieke waarborgregeling voor ondernemingen: uitvoeringsbesluit

​Na advies van de SERV en van de Raad van State, keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet over de generieke waarborgregeling voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Het decreet creëert een nieuw kader voor de generieke waarborgregeling voor ondernemingen, met behoud van de essentie van de bestaande Waarborgregeling. De herziening van het kader beoogt zowel een rationalisering als een verfijning en verduidelijking van de bestaande regelgeving en bundelt diverse besluiten van de Vlaamse Regering en ministeriële besluiten.

1 miljoen strategische ecologiesteun aan Aurubis Olen nv in Olen

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Aurubis Olen nv in Olen. Aurubis recycleert in Olen secundaire grondstoffen (metaalschroot) voor de productie van zuivere metalen, vooral koper. Daarnaast probeert Aurubis ook de andere aanwezige metalen zoveel mogelijk te recupereren. De ecologiesteun is bedoeld voor een project om nikkel ter plaatse in Olen te herwinnen, in plaats van in Duitsland. Dit zorgt voor een sterke reductie van het zwaar transportverkeer, een zero waste strategie met nadruk op het hergebruik van alle waterstromen en van de gebruikte proceszuren, een hergebruik van energetische stromen en de valorisatie van nikkel uit het koperschroot.

Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 103. Balen - Zinkstraat

Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars ertoe aanzetten braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields, te herontwikkelen. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant afsluiten, dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering principieel het ontwerp van brownfieldconvenant 103. Balen - Zinkstraat goed. Bedoeling is het bedrijventerrein Balen-Zinkstraat economisch te intensifiëren, te verduurzamen en het bestaande vervoersnetwerk te verbeteren. Er is ook al bodemsanering lopende voor verontreiniging in het projectgebied. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal het voorziene inspraakmoment organiseren en aankondigen, in samenwerking met de betrokken gemeente.

 

Wetenschap 

Samenwerkingsakkoord 2023-2037 Belnet

De Vlaamse Regering keurt de nieuwe samenwerkingsovereenkomst goed tussen BELNET en de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest. BELNET is de federale instelling die de onderwijs- en onderzoeksinstellingen voorziet van toegang tot het internet en de wereldwijde onderzoeks- en onderwijsnetwerken. Door een nieuwe tariefstructuur en het wegvallen van bepaalde kortingen, zouden een aantal kennisinstellingen in het nieuwe model meer moeten betalen. Om ervoor te zorgen dat hun factuur niet stijgt in vergelijking met de huidige overeenkomst, kent de Vlaamse Regering hen een extra korting toe. De Vlaamse Regering beslist daarom 1,5 miljoen euro te betalen aan BELNET en vast te leggen ten laste van het Fonds voor Innoveren en Ondernemen.

 

Innovatie 

Plan Vlaamse Veerkracht: subsidie ArcelorMittal Belgium voor project 'Eerste Industriële Ontplooiing RecHycle'

In het kader van het project 47, Waterstofonderzoek, uit het Relanceplan Vlaamse Veerkracht, kent de Vlaamse Regering vanuit de Relanceprovisie een subsidie van 8,9 miljoen euro toe aan ArcelorMittal Belgium voor de ondersteuning van het project 'Eerste Industriële Ontplooiing RecHycle'. Het project moet de directe injectie van waterstofrijk cokesovengas (COG) en in latere instantie ook groene waterstof in de hoogoven mogelijk maken ter vervanging van fossiele brandstoffen. Het project kadert binnen een breder CO2-reductieprogramma van ArcelorMittal om koolstofneutraal te werken tegen 2050. ArcelorMittal investeert zelf 43 miljoen euro in aanpassingen aan de hoogoven, de warmwals en het gasleidingnetwerk.

 

Dit kan je ook interesseren

26 april 2024

EU-nieuws deze week | 22 - 26 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.