Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (23 november 2018)

Gepubliceerd op 23 november 2018

Economie

Strategische transformatiesteun RenaSci Oostende Recycling nv in Gent

De Vlaamse Regering kent 1,25 miljoen euro strategische transformatiesteuntoe aan RenaSci Oostende Recycling nv in Gent. RenaSci Oostende Recycling is een Vlaamse onderneming die actief is in de circulaire economie. Het bedrijf is een dochtervennootschap van RenaSci Oostende Holding, een projectvennootschap die een 'waste-to-materials' afvalherwaarderingscentrale zal bouwen in Oostende. Het principe is dat al het binnenkomend afval geconverteerd wordt in bruikbare eindproducten. Zo wordt actief bijgedragen aan een duurzame oplossing voor de globale afvalproblematiek en de implementatie van de principes van de circulaire economie.

 

Wetenschap

Citizen science: uitbreiding selectie projecten

Citizen Science of burgerwetenschap komt erop neer dat wetenschappers beroep doen op vrijwillige burgers die zelf geen wetenschapper zijn om hen ondersteunende taken te laten uitvoeren. Burgers doen observaties, voeren metingen uit, verzamelen data en leveren ideeën aan wetenschappers. De eerste oproep voor Citizen Science projecten werd inmiddels gelanceerd en succesvol afgerond. Voor deze oproep werd 1 miljoen euro voorzien. Het succes van de oproep overtrof de verwachtingen: er werden maar liefst 50 projecten
ingediend. De selectie resulteerde in 13 projecten die 'zeer goed' scoorden. Met het beschikbare budget konden echter enkel de 7 hoogst scorende projecten uit deze categorie gesubsidieerd worden. De Vlaamse Regering beslist nu geen tweede oproep te lanceren maar een tweede reeks projecten te subsidiëren die na de eerste oproep zeer goed scoorden maar wegens onvoldoende budget niet konden toegewezen worden. In concreto betreft het zes projecten met een gezamenlijke extra budgettaire weerslag van zo'n 899.000 euro.

 

Raad van bestuur Technopolis nv en F.T.I. vzw: voordracht lid

De Vlaamse Regering draagt Liliane Moeremans, van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie, voor als lid van de raad van bestuur van Technopolis nv en van de raad van bestuur van F.T.I. vzw met het oog op benoeming door de algemene vergadering.

 

Innovatie

IMEC: subsidie project Mobili-Data

De Vlaamse Regering kent een subsidie van bijna 29 miljoen euro toe aan IMEC, en via IMEC aan AWV en MOW voor de uitvoering van het project Mobili-Data. De hoofddoelstelling van Mobili-Data is om in Vlaanderen de technologie van Coöperatieve Intelligente Transport Systemen of C-ITS op grote schaal uit te rollen. Het project kadert in de transitie die de Vlaamse Regering wil realiseren naar een duurzaam, veilig, intelligent en multimodaal mobiliteits- en logistiek systeem, dat het maatschappelijk en economisch functioneren van de samenleving ondersteunt. 

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
20 maart 2024

Europese octrooiaanvragen: Vlaanderen tiende Europese regio

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben vorig jaar ruim 2.500 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB), een lichte daling na het recordjaar 2022. Het aantal aanvragen vanuit Vlaanderen steeg daarentegen wel, van 1728 aanvragen in 2022 naar 1755 aanvragen in 2023 (+1,6%)

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.