Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (23 oktober 2020)

Gepubliceerd op 24 oktober 2020

Economie 

COVID-19: nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen

De Vlaamse Regering keurt een besluit goed in het kader van het Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen, met vervolgmaatregelen naar aanleiding van de nieuwe verstrengde maatregelen van het Overlegcomité van 6 en 16 oktober 2020, om de verdere verspreiding van Covid-19 in te perken. Door deze maatregelen dreigen ondernemingen opnieuw geconfronteerd te worden met omzetverlies in het laatste kwartaal van 2020 en dringen bijkomende ondersteuningsmaatregelen zich op. Tegelijkertijd zet de Vlaamse Regering de sluitingspremies in het kader van de corona hinderpremie stop, zodat ondernemingen die sinds het begin van de coronacrisis moesten gesloten blijven verdere ondersteuning kunnen krijgen van het Vlaams Beschermingsmechanisme.

632.000 euro strategische transformatiesteun aan Heraeus Electro-Nite International nv in Houthalen-Helchteren

De Vlaamse Regering kent 632.000 euro strategische transformatiesteun toe aan Heraeus Electro-Nite International nv in Houthalen-Helchteren. Deze bedrijvengroep is de internationale marktleider op het gebied van meettechnologie in vloeibare metalen voor de staalindustrie. Het doel om de staalindustrie duurzamer, veiliger en meer geautomatiseerd te maken, dient als leidraad bij de ontwikkeling van nieuwe producten. In deze transformatie brengt Heraeus Electro-Nite International een paradigmaverschuiving teweeg, zowel in de meettechnologie voor de metaalindustrie als in de eigen productiemethodes.

Goedkeuring Addendum aan brownfieldconvenant 97. Mechelen – Ragheno Site

​Het brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten om braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde 'brownfields', te herontwikkelen. Het decreet zorgt voor een systematiek waarbij de betrokken actoren een brownfieldconvenant kunnen sluiten met de Vlaamse Regering, dat recht geeft op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het project en de rechten en plichten tussen partijen. Wijzigingen kunnen enkel via een addendum aan het convenant en na ondertekening door alle betrokken partijen. De Vlaamse Regering keurt nu het Addendum 1 goed aan het Brownfieldconvenant 97. Mechelen – Ragheno Site. Health Invest nv en Mechelen Ragheno Site nv treden toe als Actor, en de duur van het Brownfieldconvenant wordt verlengd met een termijn van zes jaar, tot en met 31 januari 2030.

 

Wetenschap

Snelle SARS-COV-2 test: herverdeling provisioneel krediet en toekenning subsidie

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 2 miljoen euro aan IMEC vzw (Interuniversitair Micro-Electronica Centrum) voor de ontwikkeling van een nieuwe eenvoudige, snelle en gevoelige SARS-CoV2 test. IMEC ontwikkelt deze test samen met partners UZ Leuven en Brussels Airport. De test is gebaseerd op het capteren van kleine deeltjes in uitgeademde lucht die het virus bevatten. Omdat staalname eenvoudig en pijnloos is, en er geen transport van het staal naar een laboratorium nodig is voor de resultaten, laat deze oplossing een veilige heropstart van de economie toe. De Vlaamse Regering keurt nu het ontwikkelingstraject voor deze test van IMEC goed en beslist tevens tot herverdeling van begrotingsartikelen voor een bedrag van 549.000 euro. 

 

Innovatie 

-

Dit kan je ook interesseren

25 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 april 2024)

Vraag om uitleg over de toekomst van Audi Brussels en over Flanders' Care, het programma van de Vlaamse overheid voor innovatie in de zorg.
19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.