Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (26 april 2019)

Filter items
Nieuws
26 april 2019

Economie

Brownfieldconvenant 159. Leuven-Acco

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde 'brownfields'. Binnen de zesde oproep voor brownfieldconvenanten keurt de Vlaamse Regering nu principieel het ontwerp van brownfieldconvenant 159. Leuven-Acco goed met het oog op de publieke consultatie. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal op het gepaste tijdstip de inspraakvergadering aankondigen en organiseren samen met de betrokken gemeente.

Brownfieldconvenant 179. Langerlo-Swinnenwijerweg

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde 'brownfields'. Binnen de zevende oproep voor brownfieldconvenanten keurt de Vlaamse Regering nu principieel het ontwerp van brownfieldconvenant 179. Langerlo- Swinnenwijerweg goed met het oog op de publieke consultatie. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal op het gepaste tijdstip de inspraakvergadering aankondigen en organiseren samen met de betrokken gemeente.

Wetenschap

Citizen Science: goedkeuring lancering oproep projectvoorstellen 2019

Citizen Science of 'burgerwetenschap' is een ontwikkeling in de wetenschappelijke wereld, waarbij een wetenschappelijk onderzoeksproject wordt uitgevoerd door wetenschappers en burgers samen. Door burgers een actieve rol te geven in het wetenschappelijk onderzoek ontstaat een nog sterker draagvlak voor wetenschap en innovatie. In 2018 is vanuit het wetenschapscommunicatiebeleid gestart met de uitbouw van een Citizen Science Community, die berust op enerzijds het creëren van een kenniscentrum en anderzijds het lanceren van jaarlijkse oproepen voor Citizen Science projecten. De Vlaamse Regering keurt nu de lancering goed van de tweede oproep voor Citizen Science projecten.

>> Ga hier naar de oproep

 Von Karman Instituut voor Stromingsdynamica: subsidie

De Vlaamse Regering kent voor 2019 een subsidie toe van maximaal 1 miljoen euro aan het Von Karman Instituut, om de samenwerking met Vlaamse speerpuntclusters verder uit te bouwen en het onderzoek beter af te stemmen op de specifieke noden ervan. Het Von Karman Instituut voor Stromingsdynamica (VKI) is een wereldbefaamd opleidings- en onderzoekscentrum in Sint-Genesius-Rode, gespecialiseerd in de experimentele en numerieke studie van de meest complexe stromingen van gassen, vloeistoffen, plasma's enz. Het VKI is door de Vlaamse Regering geregistreerd als instelling van hoger onderwijs, en biedt een erkende MaNaMa-opleiding aan (Research Master) voor ingenieurs en wetenschappers op het gebied van complexe stromingsdynamica. 

Convenant Eos Wetenschap vzw

Het populairwetenschappelijke maandblad Eos vertaalt de verwezenlijkingen van wetenschap en technologie op een journalistiek begrijpelijke manier naar een groot publiek. De titel en alle bijbehorende activiteiten zijn ondergebracht in vzw Eos Wetenschap. Eos Wetenschap wil uitgroeien tot het platform voor wetenschapsjournalistiek in Vlaanderen. Om die rol ten volle op te kunnen nemen, vraagt Eos Wetenschap structurele steun voor een periode van vijf jaar bij het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie. De Vlaamse Regering keurt nu het ontwerp van Convenant 2019-2023 goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en Eos Wetenschap vzw. 

Innovatie

-

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Gezamenlijke bijdrage van het Departement EWI, FWO, VLAIO, PMV, LRM en APM voor het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord

  22 juli 2019

  Het Beleidsdomein EWI schreef een gezamenlijke bijdrage voor het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024: lees hier onze beleidsprioriteiten.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 juli 2019)

  19 juli 2019

  O.a. subsidie vzw Dyzo en vervanging leden Beslissingscomité Hermesfonds.

 • Universiteiten bouwen hypermoderne onderzoeksfaciliteit voor zwaartekrachtgolven

  19 juli 2019

  Een consortium van Belgische, Nederlandse en Duitse universiteiten en onderzoeksinstellingen gaat een onderzoekscentrum voor zwaartekrachtgolven bouwen in Maastricht. De gespecialiseerde faciliteit moet helpen om de bouw van de prestigieuze "Einstein Telescope" naar onze regio te halen.

 • EU-nieuws deze week |

  EU-nieuws deze week | 15 - 18 juli 2019

  18 juli 2019

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Economische groei in Vlaanderen blijft volgende jaren hoger dan in Wallonië en Brussel

  Economische groei in Vlaanderen blijft volgende jaren hoger dan in Wallonië en Brussel

  15 juli 2019

  De economische groei in Vlaanderen blijft ook de volgende jaren hoger dan die in Wallonië of in Brussel. Dat blijkt uit de regionale vooruitzichten van het Planbureau. Voor de periode 2018-2020 verwacht men een groei van 1,6 procent per jaar in Vlaanderen, tegen 1,2 pct in Wallonië en 0,9 pct in Brussel. Voor de periode 2021-2024 gaat het respectievelijk om gemiddeld 1,4 pct, 1,2 pct en 0,9 pct groei per jaar.