Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (28 juni 2019)

Filter items
Nieuws
28 juni 2019

Economie

Strategisch transformatiesteun DV Fresh bvba

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 951.913 euro toe aan DV Fresh bvba in Pittem. DV Fresh is gespecialiseerd in de verwerking van allerlei verse groenten. Met de transformatie wil DV Fresh nieuwe producten en productcombinaties aanbieden en sneller en flexibeler kunnen inspelen op de markt en op consumententrends. Daarbij wil ze het productieapparaat verduurzamen door te transformeren naar innovatieve processen en concepten, en wil ze kleinere individuele verpakkingen maken om food waste tegen te gaan.

Strategische ecologiesteun EuroChem nv

De Vlaamse Regering kent een strategische ecologiesteun toe van 1 miljoen euro aan EuroChem Antwerpen nv in Antwerpen. EuroChem Antwerpen maakt deel uit van de Zwitserse EuroChem Group AG en produceert enkelvoudige stikstofmeststoffen en samengestelde NPK-meststoffen. De investering moet de ammoniak- en stofuitstoot met respectievelijk 20% en 10% verminderen.

Strategische transformatiesteun Aperam Stainless Belgium nv

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun toe van 2 miljoen euro aan Aperam Stainless Belgium nv in Genk. Aperam Stainless Belgium nv is de Europese lead plant van de Aperam Group, die is opgericht als spin-off van de ArcelorMittal Group. Aperam Stainless Belgium nv produceert vlak koud- en warmgewalst roestvast staal in bobijnen of platen tot twee meter breed. Het project Aperam Genk Smart Factory wil de verouderende site een nieuwe toekomst inloodsen, via het uitbouwen van een volledig nieuw productieproces van dun koudgewalst roestvast staal. De nieuwe installatie integreert mathematische modellen waarbij aan de hand van sensoren, connectiviteit en robotisering een digitale revolutie plaatsvindt, die leidt tot nieuwe producten en een nieuwe manier van produceren, wat een zero waste van grondstoffen of zijstromen tot gevolg heeft. 

Strategische ecologiesteun INEOS Styrolution Belgium nv

De Vlaamse Regering kent een strategische ecologiesteun toe van 1 miljoen euro aan INEOS Styrolution Belgium nv in Antwerpen. De INEOS Styrolution groep is wereldleider in de markt van styreen-gebaseerde kunststoffen. De productiesite in België is de grootste geïntegreerde styreenplant ter wereld, en ook de enige styreenmonomeerproductieplant in Europa van de INEOS Styrolution groep. De steun is bedoeld voor het STACE-project (Styrene Antwerp Capacit Expansion), bedoeld om niet alleen een capaciteitsuitbreiding te realiseren, maar ook een significante daling van het specifiek energieverbruik.

 

 

Wetenschap

Onderzoeksprogramma AI Vlaanderen: subsidie

Op 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie (AI) goed. Daarin werd een Vlaamse AI-beleidsagenda voorgesteld, bestaande uit drie complementaire delen. (>> zie hier)

Voor de uitvoering van het eerste luik, top strategisch basisonderzoek voor het gericht ontwikkelen van nieuwe kennis, wetenschappelijke doorbraken en talent op wereldniveau, keurt de Vlaamse Regering nu een subsidie toe voor het begrotingsjaar 2019, voor een bedrag van maximaal 6 miljoen euro voor het Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie Vlaanderen.

 

 

Innovatie

Onderzoeksprogramma AI Vlaanderen: subsidie

Op 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie (AI) goed. Daarin werd een Vlaamse AI-beleidsagenda voorgesteld, bestaande uit drie complementaire delen (>>zie hier).

Voor de uitvoering van het eerste luik, top strategisch basisonderzoek voor het gericht ontwikkelen van nieuwe kennis, wetenschappelijke doorbraken en talent op wereldniveau, keurt de Vlaamse Regering nu een subsidie toe voor het begrotingsjaar 2019, voor een bedrag van maximaal 6 miljoen euro voor het Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie Vlaanderen.

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Economische groei in Vlaanderen blijft volgende jaren hoger dan in Wallonië en Brussel

  Economische groei in Vlaanderen blijft volgende jaren hoger dan in Wallonië en Brussel

  15 juli 2019

  De economische groei in Vlaanderen blijft ook de volgende jaren hoger dan die in Wallonië of in Brussel. Dat blijkt uit de regionale vooruitzichten van het Planbureau. Voor de periode 2018-2020 verwacht men een groei van 1,6 procent per jaar in Vlaanderen, tegen 1,2 pct in Wallonië en 0,9 pct in Brussel. Voor de periode 2021-2024 gaat het respectievelijk om gemiddeld 1,4 pct, 1,2 pct en 0,9 pct groei per jaar.

 • Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT): Commissie publiceert wetgevingsvoorstellen

  15 juli 2019

  De Europese Commissie maakte vorige week de nieuwe voorstellen van wetteksten bekend voor het EIT, het Europees Instituut voor innovatie en technologie, die het in lijn brengen met Horizon Europa. De Commissie stelt een toename van de middelen van het EIT voor tot 3 miljard euro (een stijging van 600 miljoen euro – of 25% – ten opzichte van de huidige strategische innovatieagenda 2014-2020). Daarmee zal het EIT de activiteiten van bestaande en nieuwe kennis- en innovatiegemeenschappen financieren en de innovatiecapaciteit van 750 instellingen voor hoger onderwijs ondersteunen.

 • OESO waarschuwt voor dalende Belgische productiviteit

  8 juli 2019

  In een nieuw rapport doet de OESO zeven beleidssuggesties om de dalende productiviteit te keren: o.a. door het Belgische fiscale ondersteuningssyteem voor R&D bij bedrijven effectiever te maken en door de investeringen in universiteiten te verhogen.

 • Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

  Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

  8 juli 2019

  Onder de naam InnovOcean Campus zullen het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), haar projectpartners, en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex gaan betrekken. De bevoegde ministers Muyters en Van den Heuvel tekenden daarvoor vandaag in Brussel de overeenkomst.

 • Recordaantal meisjes kiest voor wetenschappen en techniek

  Recordaantal meisjes kiest voor wetenschappen en techniek

  8 juli 2019

  Nog nooit hebben zoveel Vlaamse meisjes in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs voor een STEM-opleiding gekozen. Wetenschappen en techniek zijn ook in het hoger onderwijs populairder: in de academische bachelors benadert het aandeel vrouwen intussen de 40 procent.