Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (28 juni 2019)

Filter items
Nieuws
28 juni 2019

Economie

Strategisch transformatiesteun DV Fresh bvba

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun van 951.913 euro toe aan DV Fresh bvba in Pittem. DV Fresh is gespecialiseerd in de verwerking van allerlei verse groenten. Met de transformatie wil DV Fresh nieuwe producten en productcombinaties aanbieden en sneller en flexibeler kunnen inspelen op de markt en op consumententrends. Daarbij wil ze het productieapparaat verduurzamen door te transformeren naar innovatieve processen en concepten, en wil ze kleinere individuele verpakkingen maken om food waste tegen te gaan.

Strategische ecologiesteun EuroChem nv

De Vlaamse Regering kent een strategische ecologiesteun toe van 1 miljoen euro aan EuroChem Antwerpen nv in Antwerpen. EuroChem Antwerpen maakt deel uit van de Zwitserse EuroChem Group AG en produceert enkelvoudige stikstofmeststoffen en samengestelde NPK-meststoffen. De investering moet de ammoniak- en stofuitstoot met respectievelijk 20% en 10% verminderen.

Strategische transformatiesteun Aperam Stainless Belgium nv

De Vlaamse Regering kent een strategische transformatiesteun toe van 2 miljoen euro aan Aperam Stainless Belgium nv in Genk. Aperam Stainless Belgium nv is de Europese lead plant van de Aperam Group, die is opgericht als spin-off van de ArcelorMittal Group. Aperam Stainless Belgium nv produceert vlak koud- en warmgewalst roestvast staal in bobijnen of platen tot twee meter breed. Het project Aperam Genk Smart Factory wil de verouderende site een nieuwe toekomst inloodsen, via het uitbouwen van een volledig nieuw productieproces van dun koudgewalst roestvast staal. De nieuwe installatie integreert mathematische modellen waarbij aan de hand van sensoren, connectiviteit en robotisering een digitale revolutie plaatsvindt, die leidt tot nieuwe producten en een nieuwe manier van produceren, wat een zero waste van grondstoffen of zijstromen tot gevolg heeft. 

Strategische ecologiesteun INEOS Styrolution Belgium nv

De Vlaamse Regering kent een strategische ecologiesteun toe van 1 miljoen euro aan INEOS Styrolution Belgium nv in Antwerpen. De INEOS Styrolution groep is wereldleider in de markt van styreen-gebaseerde kunststoffen. De productiesite in België is de grootste geïntegreerde styreenplant ter wereld, en ook de enige styreenmonomeerproductieplant in Europa van de INEOS Styrolution groep. De steun is bedoeld voor het STACE-project (Styrene Antwerp Capacit Expansion), bedoeld om niet alleen een capaciteitsuitbreiding te realiseren, maar ook een significante daling van het specifiek energieverbruik.

 

 

Wetenschap

Onderzoeksprogramma AI Vlaanderen: subsidie

Op 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie (AI) goed. Daarin werd een Vlaamse AI-beleidsagenda voorgesteld, bestaande uit drie complementaire delen. (>> zie hier)

Voor de uitvoering van het eerste luik, top strategisch basisonderzoek voor het gericht ontwikkelen van nieuwe kennis, wetenschappelijke doorbraken en talent op wereldniveau, keurt de Vlaamse Regering nu een subsidie toe voor het begrotingsjaar 2019, voor een bedrag van maximaal 6 miljoen euro voor het Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie Vlaanderen.

 

 

Innovatie

Onderzoeksprogramma AI Vlaanderen: subsidie

Op 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie (AI) goed. Daarin werd een Vlaamse AI-beleidsagenda voorgesteld, bestaande uit drie complementaire delen (>>zie hier).

Voor de uitvoering van het eerste luik, top strategisch basisonderzoek voor het gericht ontwikkelen van nieuwe kennis, wetenschappelijke doorbraken en talent op wereldniveau, keurt de Vlaamse Regering nu een subsidie toe voor het begrotingsjaar 2019, voor een bedrag van maximaal 6 miljoen euro voor het Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie Vlaanderen.

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 7 - 11 oktober 2019

  11 oktober 2019

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Gezocht: wetenschappers om Unesco-projectvoorstellen te evalueren

  Gezocht: wetenschappers om Unesco-projectvoorstellen te evalueren

  7 oktober 2019

  UNESCO ontwikkelde in de periode juni – september 2019 13 nieuwe projectvoorstellen voor mogelijke financiering door het FUST. We zoeken nu geïnteresseerde wetenschappers om een of meerdere projectvoorstellen te evalueren.

 • Hilde Crevits nieuwe minister voor Economie, Wetenschap en Innovatie

  4 oktober 2019

  De leden van de nieuwe Vlaamse Regering hebben woensdag de eed afgelegd in het Vlaams Parlement. Hilde Crevits wordt viceminister-president en bevoegd voor o.a. Economie, Wetenschap en Innovatie.

 • Vlaams Indicatorenboek 2019

  Vlaams Indicatorenboek 2019 nu beschikbaar

  3 oktober 2019

  Het Vlaams Indicatorenboek bevat beleidsindicatoren die de ontwikkeling van het Vlaams potentieel inzake wetenschap, technologie en innovatie in kaart brengen. Sinds 1999 wordt om de twee jaar een Indicatorenboek uitgegeven onder de coördinatie van het interuniversitair Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (ECOOM)

 • Gepersonaliseerde geneeskunde in 2030

  Gepersonaliseerde geneeskunde in 2030

  1 oktober 2019

  Het Internationale Consortium voor Gepersonaliseerde Geneeskunde (ICPerMed) heeft een visie ontwikkeld over wat de invloed van gepersonaliseerde behandelingsmodaliteiten op de volgende generatie van geneeskunde tegen 2030 zal zijn.