Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (29 januari 2021)

Gepubliceerd op 29 januari 2021

>> Bekijk hier alle beslissingen van de ministerraad van 15 januari 2021 en alle documenten

Economie

Plan Vlaamse Veerkracht: Kapitaalverhoging bij PMV nv en bij LRM nv

Het Vlaams herstelplan 'vierluik voor het herstel van onze economie' moet gezonde bedrijven door de coronacrisis helpen met vier maatregelen: waarborgen; achtergestelde leningen; Winwinlening en vriendenaandelen; en een Welvaartsfonds van 500 miljoen euro. Het Welvaartsfonds wil een antwoord bieden op de solvabiliteitsproblemen van Vlaamse bedrijven tijdens de coronacrisis. De Vlaamse Regering voert in dit kader een kapitaalverhoging door van 240 miljoen euro bij PMV nv (Participatiemaatschappij Vlaanderen) en van 5 miljoen euro bij LRM nv (Limburgse Reconversie Maatschappij), als startkapitaal voor het Welvaartsfonds. Dit moet LRM nv ook toelaten om achtergestelde coronaleningen verstrekt door PMV nv aan participaties van LRM, over te nemen. 

Wetenschappelijk comité voor prijsobservatie en -analyse van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR): aanstelling vertegenwoordigers Vlaamse Regering

De Vlaamse Regering draagt Thierry Vergeynst en Jan van Nispen voor als haar vertegenwoordigers in het wetenschappelijk comité voor de prijsobservatie en -analyse van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR). Het Wetenschappelijk Comité voor de prijsobservatie en –analyse adviseert het federale Prijzenobservatorium bij zijn werkzaamheden op het vlak van prijsverloop, prijsniveau, marges en marktwerking.

Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 170. Gent-Pantserschipstraat

​Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet werd een systematiek ontwikkeld waarbij de actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten dat recht geeft op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten beschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering principieel het brownfieldconvenant 170. Gent-Pantserschipstraat goed. Het betreft een terrein in de Gentse haven waar de petrochemische activiteiten deels werden afgebouwd en nu een nieuwe herontwikkeling na sanering wordt beoogd. De reconversie is gericht op een bedrijvenzone met grotere bedrijfspercelen en een focus op de mogelijkheden voor bedrijven met een watergebonden karakter. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal het voorziene inspraakmoment organiseren en aankondigen, in samenwerking met de betrokken gemeente.

COVID-19: globalisatiemechanisme

Door de coronacrisis hebben bepaalde sectoren zeer zware omzetdalingen gekend, met boekhoudkundige verliezen tot gevolg. Om deze intrinsiek gezonde ondernemingen van het faillissement te redden en de sector te laten overleven, is een extra overkoepelend beschermingsmechanisme nodig voor een deel van de opgelopen verliezen in 2020. De Vlaamse Regering keurt daarom principieel het besluit goed over het corona globalisatiemechanisme voor ondernemingen met een grote omzetdaling in 2020 door de coronavirusmaatregelen. Het besluit wordt ook aangemeld bij de Europese Commissie, in toepassing van de mededeling over de Tijdelijke Kaderregeling rond staatssteun ter ondersteuning van de economie vanwege de huidige Covid-19-uitbraak.

 

Wetenschap 

Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie (AI): 12 miljoen euro subsidie werkjaar 2021

Op 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering het ‘Vlaams beleidsplan voor Artificiële Intelligentie (AI)’ goed. Daarin werd een Vlaamse beleidsagenda rond AI voorgesteld, bestaande uit drie complementaire delen: 'Uitvoeren van top strategisch basisonderzoek'; 'Een centrale focus op de implementatie van AI-toepassingen in het bedrijfsleven'; en 'Een sterk flankerend beleid waarin wordt gewerkt aan de significante opleidingsnoden gericht op de arbeidsmarkt, evenals aan de ethische uitdagingen via de oprichting van een expertisecentrum 'Data en Maatschappij' en aan outreach naar het brede publiek'. In dit kader kent de Vlaamse Regering nu 12 miljoen euro subsidie toe aan de verschillende onderzoekscentra voor het werkingsjaar 2021.

 

Innovatie 

Opstarten innovatiepartnerschap en onderhandelingsprocedure rond de ondersteuning van de Vlaamse Auditautoriteit bij het projectmanagement van het CATE-project

Op 12 december 2019 diende de Vlaamse Auditautoriteit Europese Structuurfondsen (VAA) de aanvraag 'CATE – Continuous Auditing based on Techn(olog)ical Evolution and Data Mining' in bij het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO). Op basis van de evaluatie door VLAIO werd het project geselecteerd voor het PIO-programma. De Vlaamse Auditautoriteit is verantwoordelijk voor het (financieel en operationeel) auditeren van de projecten die via Europese structuurfondsen en Vlaamse cofinanciering worden gesubsidieerd. In dit kader laat de Vlaamse Regering de VAA toe om de verschillende overheidsopdrachten in de markt te zetten om dit CATE-project uit te voeren.

>> Bekijk hier alle beslissingen van de ministerraad van 15 januari 2021 en alle documenten

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.