Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (4 mei 2016)

Gepubliceerd op 06 mei 2016

Economie

Brownfield

Ter implementatie van het Decreet over de Brownfieldconvenanten beslist de Vlaamse Regering volgende 12 projecten waarvoor aanvraagdossiers werden ingediend in het kader van de zesde oproep ontvankelijk te verklaren: 148. Ooigem - Site Unilin, 150. Menen - Tybersite, 151. Beersel - Manchestersite, 152. Rijkevorsel - Het Sas, 153. Ingelmunster - Brouwerijsite, 156. Ternat - Donkerstraat, 157. Zele - Lange Akker, 158. Zellik - Kerremans 2020, 159. Leuven - Project Acco, 160. Sleidinge - Witte Moer, 162. Sint-Niklaas - Kleine Breedstraat en 163. Zele – Vanhassels. Ze neemt ook kennis van de intrekking van volgende aanvraagdossiers: 147. Zottegem – Grensstraat, 154. Kruishoutem – Meirestraat, 161. Gent - Blandijnpark. 

Tot slot verklaart ze de projecten 149. Meulebeke – Industriezone Gavers en 155. Loppem – Lac onontvankelijk en geeft de indieners nog 1 maand na het ontvangen van de officiële mededeling de tijd om de aanvraag eventueel te remediëren.

Laadpalen

Op 18 december 2015 keurde de Vlaamse Regering het actieplan ‘Clean Power for Transport’ goed. Eén van de voorzieningen in het plan was het faciliteren van elektrische aandrijving in stedelijke/randstedelijke en andere dichtbevolkte gebieden aan de hand van de plaatsing van publiek toegankelijke laadpunten. In het kader van de steunmaatregel ‘ecologiepremie call’ werd er tussen 2010 en 2011 voor 13 miljoen euro steun toegekend voor geplande investeringen in laadpalen, verdeeld over 54 ondernemingen. De uitvoeringstermijn voor projecten goedgekeurd in de ecologiepremie call was aanvankelijk drie jaar. Omwille van de economische crisis besliste de Vlaamse Regering in april 2009 de toegelaten uitvoeringstermijn te verlengen tot vijf jaar. Voor de projecten goedgekeurd in 2010 is de investeringstermijn intussen afgelopen. Voor een reeks andere investeringsdossiers, loopt de investeringstermijn nog tot 18 mei 2016.

In de praktijk wordt vastgesteld dat slechts een beperkt percentage van de gesubsidieerde investeringen tot op heden zijn uitgevoerd, omwille van de uitblijvende aangroei van de verkoop van elektrische voertuigen. In dit kader wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, defintief haar besluit tot toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in het Vlaamse Gewest. Ze staat zo een bijkomende verlenging van twee jaar toe aan ondernemingen die een realistisch businessplan kunnen voorleggen, waarmee het gesubsidieerde contingent laadpalen vooralsnog wordt gerealiseerd.

 

Wetenschap 

-

 

Innovatie

-

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.