Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (5 februari 2016)

Gepubliceerd op 05 februari 2016

Economie

Wijziging steunmaatregelen aan ondernemingen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief een aantal Vlaamse steunmaatregelen aan ondernemingen. Het gaat om:

  • steun aan ondernemingen die lijden onder verstoorde bereikbaarheid door openbare werken;
  • steun aan projecten die het ondernemerschap bevorderen;
  • de ecologiepremie;
  • Screen Flanders;
  • steun voor strategische ecologie-investeringen in het Vlaamse Gewest;
  • strategische transformatiesteun aan ondernemingen in het Vlaamse Gewest en
  • steun aan ondernemingen ter compensatie van indirecte emissiekosten.

De wijzigingen moeten zorgen voor meer eenvormigheid tussen de maatregelen van het Agentschap Ondernemen en het IWT en voor meer rechtszekerheid voor de begunstigden. 

Hermesfonds

Bij de herstructurering van het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie hoort ook de wijziging van het Fonds voor Flankerend Economisch Beleid naar het Fonds Flankerend Economisch en Innovatiebeleid, aangeduid als Hermesfonds. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu het huishoudelijk reglement van het beslissingscomité bij het Hermesfonds goed. 

Overheid

Vlaamse openbare statistieken

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed over de Vlaamse openbare statistieken. Het besluit geeft uitvoering aan het decreet over de Vlaamse openbare statistieken en geeft meer toelichting over de organisatie van de Vlaamse statistische autoriteit en de rol van de hoofdstatisticus die zal worden geworven.

Het verduidelijkt hoe de coördinatie van de statistiekproductie en verspreiding zal georganiseerd worden met de Vlaamse instellingen. De oprichting van een ambtelijk coördinatiecomité Vlaamse openbare statistieken wordt aangekondigd.

Daarnaast wordt het overleg met de statistiekgebruikers geformaliseerd door de oprichting van een raad voor Vlaamse openbare statistieken.

Ten slotte wordt verduidelijkt hoe het statistisch programma jaarlijks zal worden voorbereid en opgevolgd samen met het coördinatiecomité en de raad. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.