Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (8 augustus 2020)

Gepubliceerd op 10 augustus 2020

Economie 

COVID-19: Winwinlening

Door de coronacrisis dreigt een groot aantal bedrijven in solvabiliteitsproblemen te geraken. Daarom hecht de Vlaamse Regering, na adviezen van de SERV en van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het decreet over de Winwinlening wijzigt. Door de Winwinleningen uit te breiden en te versoepelen, wordt de kapitaalstructuur van de kmo’s versterkt. Het maximum te ontlenen bedrag per onderneming wordt verhoogd van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het bedrag per kredietgever wordt opgetrokken van 50.000 euro naar 75.000 euro. Het wordt mogelijk om de looptijd te laten variëren tussen de 5 en 10 jaar. De looptijd van de voor de inwerkingtreding van het wijzigingsdecreet geregistreerde Winwinleningen, die aflopen in 2020, kunnen met maximaal twee jaar worden verlengd. Dit stelt ondernemingen in staat de terugbetaling meer te spreiden of uit te stellen. Het fiscale voordeel van 2,5% wordt uitgebreid tot de totale looptijd van maximaal tien jaar. Het eenmalige fiscale voordeel bij definitief verlies wordt tijdelijk verhoogd van 30% naar 40%. Deze hogere waarborg geldt alleen voor alle nieuwe Winwinleningen die worden afgesloten tijdens de periode vanaf 15 maart 2020 tot en met 31 december 2021, voor de ganse looptijd van die leningen. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.    

COVID-19: Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen in het kader van het coronavirus

De verstrengde coronamaatregelen door de Nationale Veiligheidsraad en de gouverneur van de provincie Antwerpen dreigen opnieuw voor omzetverlies te zorgen bij een aantal ondernemingen. Om deze ondernemingen te steunen, keurt de Vlaamse Regering het besluit goed dat toelaat hen een premie te laten ontvangen van de Vlaamse overheid, het Vlaams Beschermingsmechanisme. Daarnaast stelt ze ook de handelshuurlening open voor ondernemingen uit de evenementensector. De Vlaamse minister bevoegd voor economie zal de raad van bestuur van PMV/Z meedelen dat zij meer tijd kunnen geven aan ondernemingen die een achtergestelde coronalening aanvragen om aan de tewerkstellingsvoorwaarde te voldoen, en dat de minimumvoorwaarde kan verlaagd worden naar minstens 60%. De  

 

Wetenschap 

-

 

Innovatie 

-

 

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.