Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (9 februari 2024)

Gepubliceerd op 12 februari 2024

>> Bekijk hier alle beslissingen en documenten van de Vlaamse Regering van 28 januari 2024

Economie

Wijziging decreet met ad-hocwaarborgen voor ondernemingen en waarborgen voor financieringsfondsen en kredietportefeuilles

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar decreet met ad-hocwaarborgen voor ondernemingen en waarborgen voor financieringsfondsen en kredietportefeuilles. Het gaat om een actualisering, een verduidelijking en verfijning van het decreet. Zo worden een aantal waarborgregimes opgeheven die niet meer worden toegepast en een aantal punctuele ingrepen gedaan in de specifieke regeling over kredietportefeuilles. Er worden ook een aantal definities geactualiseerd en een aantal andere beperkende of onduidelijke decretale voorschriften aangepast. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV en daarna van de Raad van State.

 

Wetenschap

-

 

Innovatie

Instap in project en kapitaalverhoging imec EU pilot line nv

De imec piliot line nv wil nieuwe chiptechnologie afstemmen op de noden van de Europese industrie en deze doorvertalen in mature concepten die op industriële schaal geïntegreerd kunnen worden in een nieuwe golf van dominante, Europese producten. Zoals gangbaar is bij Europese projecten vraagt de Europese Commissie ook voor dit project de buy-in van de lidstaat in de vorm van het voorzien van cofinanciering.

De Vlaamse overheid stapt in twee fasen in de imec EU pilot line nv.

De eerste fase bestaat uit de inkoop van aandelen in de imec EU pilot line nv opgericht door imec binnen de huidige minimumkapitalisatie om zo een publieke entiteit te creëren met de Vlaamse overheid als meerderheidsaandeelhouder. Dit is een ontvankelijkheidsvereiste voor de indiening van de Europese proposal door imec vzw in het kader van de voorziene cofinancieringsstructuur.

Daarna wordt op het moment van goedkeuring van het projectvoorstel door de Europese Commissie een kapitaalverhoging gedaan ten belope van 750 miljoen euro onder de voorwaarden uit de aandeelhoudersovereenkomst. De essentie van deze aandeelhoudersovereenkomst betreft de creatie van een preferente aandelenstructuur waarbij de aandelen aangehouden door de Vlaamse overheid een preferent rendement hebben van 5%.

Gelijktijdig met de ingang van deze kapitaalverhoging treedt ook de leaseovereenkomst in werking waarbij imec vzw de infrastructuur van de imec EU pilot line nv leaset voor de periode en onder de voorwaarden uit de leaseovereenkomst om zo een inkomstenstroom te verzekeren die het rendement op de Vlaamse aandelen onderbouwt.

De Vlaamse Regering keurt de instap van de Vlaamse overheid en de kapitaalverhoging goed.

Ze keurt de voordracht goed van Johan Hanssens, secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), met het oog op benoeming tot bestuurder door de algemene vergadering, in de raad van bestuur van imec EU pilot line nv.

Ze keurt ook de personeelsuitbreiding met 1 VTE, zonder compensatie, goed bij het Departement EWI.

Daarnaast keurt ze de bij deze beslissingen horende herverdelingsbesluiten goed.

Dit kan je ook interesseren

21 januari 2024

Informele Raad Industrie en Interne Markt in Genk: belangrijk momentum voor Europese industrie

Op 8 en 9 februari wordt in Genk de informele bijeenkomst van de ministers voor Concurrentievermogen georganiseerd. Tijdens dit tweedaagse evenement reflecteren de ministers en hun delegaties over de toekomst van de interne markt en de Europese industrie.
24 november 2023

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (24 oktober 2023)

O.a. herverdeling Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO) in het kader van de cofinanciering van een Europese R&D-pilootlijn voor chiptechnologie in Vlaanderen en subsidie voor het project ‘Rethink Energy 4 Food (RE4F)’.
07 juli 2023

Vlaamse overheid en imec ondertekenen Letter of Intent voor de uitbouw van imec’s cleanroom

De Vlaamse Regering heeft vandaag een Letter of Intent (LOI) ondertekend met imec, het Vlaamse onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie. Met de overeenkomst drukt de Vlaamse Regering haar engagement uit om te investeren in de verdere uitbouw van de cleanroom van imec. Het investeringsbedrag, dat maximum 750 miljoen euro zal bedragen, wordt gekoppeld aan de Europese Chips Act ambitie om pilootlijnen te steunen onder het Chips for Europe initiatief.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.