Blauwe economie: oprichting Europese waarnemingspost

Filter items
Nieuws
23 mei 2022

Op 17 mei 2021 bracht de Europese Commissie een mededeling uit “over een nieuwe aanpak voor een duurzame blauwe economie in de EU - De blauwe economie van de EU transformeren voor een duurzame toekomst” (COM(2021) 240 final).

Eén van de daarin aangekondigde initiatieven, inzake ondersteuning van deze aanpak, is zopas gelanceerd: het betreft de oprichting van een waarnemingspost (‘observatory’) voor de blauwe economie die jaarlijkse verslagen over de blauwe economie zal publiceren en updates zal verstrekken over de vorderingen bij het koolstofvrij maken van de blauwe economie.

Op de nu gelanceerde site zijn een aantal elementen hiervan reeds verzameld, zoals een (beperkt) dashboard, een bespreking van een aantal sectoren en enkele kaarten.

Op termijn moet deze waarnemingspost ook meer indicatoren bevatten en de weg wijzen naar datasystemen zoals EMODnet (waarvan het centraal portaal en het secretariaat gehuisvest zijn bij het Vlaams Instituut voor de Zee, VLIZ, met de steun van de Vlaamse overheid).

>> Naar de waarnemingspost

>> Lees meer: A new Blue Economy Observatory to monitor and promote the sustainability of our ocean related activities

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Gert Verreet

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0499 59 49 83

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 20 - 24 juni 2022

  24 juni 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Gedachtewisseling over het VARIO-advies 'Visie op een goede beleidsmix tussen vrije en thematische steun voor O&O in Vlaanderen'

  23 juni 2022

  Sprekers zijn Dirk Van Dyck (plaatsvervangend voorzitter VARIO), Danielle Raspoet (directeur VARIO), Veerle Linseele (senior beleidsadviseur VARIO) en Jo Brouns (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw)

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (17 juni 2022)

  17 juni 2022

  O.a. voordracht onafhankelijke bestuurders PMV.

 • EU-nieuws deze week | 13 - 17 juni 2022

  17 juni 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Europese Ministers vergaderen over chipwet en ondersteuning jonge onderzoekers in tijden van crisis

  Europese ministers vergaderen over chipwet en ondersteuning jonge onderzoekers in tijden van crisis

  13 juni 2022

  Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni vergaderde de Raad Concurrentievermogen (luiken Industrie/Interne Markt/Onderzoek/Ruimtevaart) te Luxemburg.