Blikopener verspreidt kennis hogescholen bij ruim 4.000 bedrijven, organisaties, scholen en lokale besturen

Filter items
Nieuws
28 februari 2021

In 2020 heeft Blikopener maar liefst 2.500 bedrijven, 1.104 non-profit organisaties, 306 gemeenten, steden en OCMW’s en 142 onderwijsinstellingen bereikt met kennis en expertise van onze hogescholen. Dat is meer dan twee keer zoveel dan in 2019. Om die unieke rol die Blikopener heeft verder te versterken investeert Vlaams minister van Innovatie ruim 5 miljoen euro om de kennisdeling nog een versnelling hoger te schakelen.

“Vlaanderen is een kennisregio met kennisinstellingen van wereldniveau, maar de kennis die we opbouwen bij wetenschappelijk onderzoek moet ook vlot tot bij onze ondernemers komen. Via Blikopener slaan we de brug tussen ondernemer en onderzoeker en versterken we het innoverend vermogen van onze kmo’s, social-profits en lokale besturen. Zij kunnen praktijkgericht onderzoek vertalen naar nieuwe producten en diensten, waarmee we onze economie en samenleving vernieuwen en klaarstomen voor de toekomst” - Minister Hilde Crevits  

Geknipte partners

Anders dan universiteiten zijn hogescholen gericht op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat ondernemingen en social-profitorganisaties vrijwel onmiddellijk met de resultaten aan de slag kunnen.

Dankzij hun regionale spreiding en hun actieve verbondenheid met Vlaamse kmo's en social-profitorganisaties, zijn de hogescholen ook de geknipte partners. Om die enorme schat aan kennis open te stellen voor kmo’s en non-profitorganisaties, stelt de Vlaamse regering sinds 2019 een budget ter beschikking via het kennisdiffusieproject Blikopener. 

De basisdienstverlening van Blikopener zet in op concrete vragen van Vlaamse ondernemers. Op basis van een effectieve vraag gidst Blikopener de ondernemer naar passende begeleiding of naar (onderzoeks)projecten binnen of buiten de hogescholen.

In 2 jaar bijna verdubbeling in bereik

Samen met het budget kent ook het aantal te bereiken bedrijven en non-profit organisaties een stijging. Daar waar in 2019 met een steunbedrag van 2.150.000 euro 1.665 ondernemingen werden bereikt, bedroeg dat in 2020 al € 3.150.000 waarmee Blikopener 3596 ondernemingen bereikte.

De primaire doelgroep bleven Vlaamse kmo’s en non-profitorganisaties, maar het voorbije jaar was de dienstverlening van Blikopener ook opengesteld voor steden, gemeenten en onderwijsinstellingen. 

Nieuw in 2021

Het steunbedrag van € 5.150.000 euro in 2021 moet Blikopener toelaten nog een versnelling hoger te schakelen. Door de bijkomende steun en de uitbreiding in dienstverlening met thematische sessies zullen nog meer bedrijven bereikt worden.

Tijdens deze sessies kunnen deelnemers nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met hogescholen en/of andere leden van het VLAIO Netwerk verkennen.

Om de vraaggerichtheid van het onderzoek in de hogescholen nog te versterken, wordt Blikopener in 2021 uitgebreid met een luik ideeverkenning. Hierbij worden onderzoeksinitiatieven afgestemd op de noden van ondernemers en organisaties door bij het uitwerken van nieuwe onderzoeksprojecten deze, via gerichte gesprekken met ondernemers, meer vraaggedreven aan te pakken.

(Volledig persbericht onderaan de pagina)

>> Naar de website van Blikopener

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Rita Hauchecorne

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker

Meer nieuws

 • Raad gaat akkoord met programma eengemaakte markt 2021-2027

  19 april 2021

  Op 13 april heeft de Raad zijn standpunt in eerste lezing aangenomen over het Programma voor de Eengemaakte Markt (SMP – Single Market Programme). Volgens de Portugees minister van Economie en Digitale Transitie, Pedro Siza Vieira, “vormt de eengemaakte markt de ruggengraat van onze economie. Het nieuwe programma zorgt ervoor dat de markt goed zal functioneren voor zowel bedrijven als consumenten en zal duurzaam concurrentie­vermogen en groei in de hele EU blijven bevorderen.”

 • Smart Health: nieuw Vanguard Initiative pilootproject gelanceerd

  19 april 2021

  Op 14 april vond het kick-off event plaats van het Smart Health Vanguard Initiative pilootproject, georganiseerd door de drie coordinerende regio's: Vlaanderen, Oost-Nederland en Zuid-Nederland / Limburg. Het nieuwe pilotproject wil het potentieel van gepersonaliseerde geneeskunde realiseren door interregionale samenwerking te faciliteren. Regio's worden nu uitgenodigd om hun interesse in het pilootproject kenbaar te maken door contact op te nemen met de coördinatoren.

 • EU-nieuws deze week | 29 maart - 16 april 2021

  16 april 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 15

  16 april 2021

  O.a. startende ondernemingen en rol lokale besturen bij circulaire economie.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 14

  Schriftelijke vragen deze week | week 14

  13 april 2021

  O.a. uitkering Vlaams beschermingsmechanisme en overdracht familiale bedrijven.