Citizen Science: zeven nieuwe projecten goedgekeurd

Gepubliceerd op 07 januari 2020

Zeven nieuwe projecten

Vlaams minister Hilde Crevits, bevoegd voor innovatie, kent 1 miljoen euro toe aan 7 Citizen Science projecten. Dat zijn projecten waarbij onderzoekers aan universiteiten, hogescholen en onderzoekersinstellingen het brede publiek bij hun onderzoeksproces betrekken.

Burgerwetenschap verkleint de kloof tussen wetenschappers en burgers, zorgt voor een unieke dataset voor de onderzoekers en zorgt voor een groter draagvlak voor wetenschap, technologie en innovatie bij de bevolking.

De Vlaamse Regering lanceerde vorig jaar voor de tweede keer een oproep in het kader van Citizen Science projecten. Citizen Science of burgerwetenschap betrekt het brede publiek bij observaties, metingen, het verzamelen van data om het wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen.

Succes

Met 53 projecten was de oproep een groot succes.

De grote interesse toont aan dat de samenwerking tussen wetenschappers en burgers op een groeiende belangstelling kan rekenen. Wetenschappers schakelen burgers in om hen gedurende twee tot drie jaar te helpen bij hun onderzoek.

De burgers worden op hun beurt ambassadeurs voor het belang van wetenschap en innovatie bij het brede publiek.

Burgers en middenveld

Om dit mogelijk te maken subsidieert Minister Crevits de 7 projecten die als beste uit de evaluatie kwamen met 1 miljoen euro of ongeveer 150.000 euro per project.

Vlaams minister Hilde Crevits: “Samen met wetenschappers zoeken we naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals de vergrijzing, de sociale samenhang en klimaat- en energievraagstukken. Het zijn uitdagingen die op tafel liggen bij verenigingen, bij burgerbewegingen en bij onze kennisinstellingen en ondernemingen." "

We willen burgers en het middenveld hierin een rol geven. Met deze Citizen Science projecten brengen we wetenschappers en burgers samen en vergroten we de kennis en de liefde voor de wetenschap.”

Geselecteerde projecten

De geselecteerde projecten zijn hieronder te bekijken of hier te downloaden als pdf  PDF icongeselecteerde_projecten_citizen_science_december_2019.pdf

Voor meer informatie over deze projecten kun je terecht op www.ewi-vlaanderen.be/oproep-citizen-science

 

Liliane Moeremans
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.