Citizenscienceproject VLINDER creëert netwerk van moderne weerstations

Gepubliceerd op 28 januari 2019

50 identieke weerstation De 50 identieke weerstations werken op zonne-energie (c)Belga

Maandag werd het Citizenscienceproject VLINDER (VLaanderen IN DE weeR) gelanceerd. Tegen eind dit jaar willen de onderzoekers van UGent een netwerk tot stand brengen van 50 identieke weerstations die werken op zonne-energie en waarvan de meteorologische sensoren via Internet of Things (IoT) technologie automatisch metingen doorsturen.

De weerstations worden toegekend aan scholen in Vlaanderen en Brussel, die zich daarvoor nog tot eind april kandidaat kunnen stellen via de website www.vlinder.ugent.be

Vlinder kreeg een subsidie van 150.000 euro van de Vlaamse overheid omdat het werd geselecteerd bij een projectoproep rond Citizen science projecten.

>> Bekijk hier alle geselecteerde Citizen science projecten

Resultaten

De weerstations zullen temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en windsterkte meten en die metingen doorsturen naar een centrale server.

De resultaten van alle weerstations zijn niet alleen door de UGent zelf, maar ook door de scholen raadpleegbaar en zelfs steden en gemeenten en individuele burgers zullen met de data aan de slag kunnen.

De scholen krijgen ook begeleidende lespakketten ter beschikking.

STEM-leerlingen

De Heilig Grafschool in Turnhout kreeg maandag alvast de primeur om een weerstation te installeren met een bouwpakket waar STEM-leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar wel raad mee wisten. Het weerstation komt op de eigen campus te staan, maar dat is zeker niet bij alle deelnemende scholen de bedoeling.

"We willen ook weerstations aan rivieren of tussen de duinen bijvoorbeeld, zodat we kunnen zien wat de impact is van het type omgeving op de metingen", zegt UGent-onderzoeker Steven Caluwaerts.

"Hier in een stedelijke omgeving verwachten we bijvoorbeeld het hitte-eilandeffect te kunnen waarnemen. Aangezien de weerstations automatisch werken en zelfs geen elektriciteitsaansluiting nodig hebben, kunnen ze in allerlei omgevingen staan en moeten de scholen er niet de hele tijd naartoe."

(Bron: Belga)

Dit kan je ook interesseren

18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.
12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.