Corona crisisaanpak: het wereldwijde ‘twee curven’-beleidsprobleem

Gepubliceerd op 23 maart 2020

Wat in december 2019 begon als een ‘virusprobleem’ in een Chinese provincie, ver van ons bed, is op enkele maanden uitgegroeid tot een nooit geziene wereldwijde gezondheids- én economische crisis.

Beleidsmakers staan vandaag voor wat nu al het ‘twee-curven probleem’ wordt gedoopt: het afvlakken van zowel de besmettings- als de recessiecurve, via respectievelijk de gezondheids- en de economische politiek. 

'Flatten the curve'

‘Flatten the curve’ is vandaag wereldwijd dé prioriteit: het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden opdat de gezondheidssystemen niet overbelast zouden worden. Daartoe zetten landen diverse ‘isolatiestrategieën’ in, gaande van zachte tot harde ‘lock downs’.

Het onvermijdelijke neveneffect daarvan is evenwel dat men het economisch leven doet stilvallen. Producenten worden verhinderd te produceren en consumenten te consumeren. Maar er is geen alternatief.

Door deze gelijktijdige en wereldwijd quasi symmetrische aanbod- én vraagschok wordt de economie noodgedwongen richting recessie geduwd.

Cruciale schakels in de klassieke economische kringloop - zoals hieronder weergegeven - worden onderbroken.

En hoe harder de ‘lock down’- maatregelen en hoe langer ze duren, hoe dieper de recessie.

Een recessie die men dan weer probeert af te vlakken met een batterij economische beleidsmaatregelen. Dat wordt mooi weergegeven door de Zwitsers econoom Richard Baldwin in een artikel dat op 22 maart verscheen op de website voxeu.org:

Beleidsmakers staan voor het zoeken naar een moeilijk evenwicht tussen enerzijds een gezondheidspolitiek die er op gericht is de besmettingscurve af te vlakken en anderzijds een economische politiek die tracht de recessiecurve af te vlakken. Ook economen moeten zich daarvoor op onbekend terrein begeven.

'Act fast and do whatever you can'

Richard Baldwin, professor internationale economie aan The Graduate Institute in Genève, stelde samen met enkele collega's over de mogelijke beleidspaden een heus e-book samen, bestaande uit 14 essays. Het boek draagt de sprekende titel ‘Economics in the time of COVID-19. Act fast and do whatever you can’.

Snel en drastisch handelen, dat is alvast wat de Vlaamse en federale overheid hebben gedaan.

Bent U geïnteresseerd in nog meer aanbevelingen en analyses, dan vindt u dit e-book onderaan.

-------

Blijf wekelijks op de hoogte van het nieuws op vlak van economie, wetenschap en innovatie door je via onderstaande blauwe knop in te schrijven op onze nieuwsbrief. (Bekijk hier het archief van onze nieuwsbrieven.)

 

Johan Hanssens
Secretaris-generaal
Staf

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.