Corona crisisaanpak: het wereldwijde ‘twee curven’-beleidsprobleem

Filter items
Nieuws
23 maart 2020

Wat in december 2019 begon als een ‘virusprobleem’ in een Chinese provincie, ver van ons bed, is op enkele maanden uitgegroeid tot een nooit geziene wereldwijde gezondheids- én economische crisis.

Beleidsmakers staan vandaag voor wat nu al het ‘twee-curven probleem’ wordt gedoopt: het afvlakken van zowel de besmettings- als de recessiecurve, via respectievelijk de gezondheids- en de economische politiek. 

'Flatten the curve'

‘Flatten the curve’ is vandaag wereldwijd dé prioriteit: het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden opdat de gezondheidssystemen niet overbelast zouden worden. Daartoe zetten landen diverse ‘isolatiestrategieën’ in, gaande van zachte tot harde ‘lock downs’.

Het onvermijdelijke neveneffect daarvan is evenwel dat men het economisch leven doet stilvallen. Producenten worden verhinderd te produceren en consumenten te consumeren. Maar er is geen alternatief.

Door deze gelijktijdige en wereldwijd quasi symmetrische aanbod- én vraagschok wordt de economie noodgedwongen richting recessie geduwd.

Cruciale schakels in de klassieke economische kringloop - zoals hieronder weergegeven - worden onderbroken.

En hoe harder de ‘lock down’- maatregelen en hoe langer ze duren, hoe dieper de recessie.

Een recessie die men dan weer probeert af te vlakken met een batterij economische beleidsmaatregelen. Dat wordt mooi weergegeven door de Zwitsers econoom Richard Baldwin in een artikel dat op 22 maart verscheen op de website voxeu.org:

Beleidsmakers staan voor het zoeken naar een moeilijk evenwicht tussen enerzijds een gezondheidspolitiek die er op gericht is de besmettingscurve af te vlakken en anderzijds een economische politiek die tracht de recessiecurve af te vlakken. Ook economen moeten zich daarvoor op onbekend terrein begeven.

'Act fast and do whatever you can'

Richard Baldwin, professor internationale economie aan The Graduate Institute in Genève, stelde samen met enkele collega's over de mogelijke beleidspaden een heus e-book samen, bestaande uit 14 essays. Het boek draagt de sprekende titel ‘Economics in the time of COVID-19. Act fast and do whatever you can’.

Snel en drastisch handelen, dat is alvast wat de Vlaamse en federale overheid hebben gedaan.

Bent U geïnteresseerd in nog meer aanbevelingen en analyses, dan vindt u dit e-book onderaan.

-------

Blijf wekelijks op de hoogte van het nieuws op vlak van economie, wetenschap en innovatie door je via onderstaande blauwe knop in te schrijven op onze nieuwsbrief. (Bekijk hier het archief van onze nieuwsbrieven.)

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Johan Hanssens

Staf
Secretaris-generaal
02 553 55 99

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 23 - 27 maart 2020

  27 maart 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 13

  27 maart 2020

  O.a. implementatie aangepaste IWT-richtlijn en evaluatie innovatiesteun.

 • Vlaamse supercomputer wordt ingezet in strijd tegen COVID-19

  Vlaamse supercomputer wordt ingezet in strijd tegen COVID-19

  23 maart 2020

  Er wordt massaal gezocht naar oplossingen om het coronavirus te bestrijden. Universiteiten, onderzoeksgroepen en bedrijven kwamen al met baanbrekende ideeën op de proppen. Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, wil het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), als high-performance computing-centrum, de komende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers. “We hebben toponderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen, het is goed dat we die volop inzetten in de strijd tegen COVID-19” zegt Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits.

 • Europese ministers vergaderen over economische impact van COVID-19: EU-bedrijven moeten meer zelf PPE- en medische uitrusting produceren

  Europese ministers vergaderen over economische impact van COVID-19: EU-bedrijven moeten meer zelf PPE- en medische uitrusting produceren

  23 maart 2020

  Het Kroatisch Voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde last-minute op vrijdag 20 maart in de namiddag een informele high-level videoconferentie over de impact van COVID-19 op de EU-industrie en interne markt

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (20 maart 2020)

  20 maart 2020

  O.a. goedkeuring nieuw besluit over het toekennen van steun aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten door de coronamaatregelen en verbvanging lid Raad van bestuur Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO).