Corona crisisaanpak: het wereldwijde ‘twee curven’-beleidsprobleem

Filter items
Nieuws
23 maart 2020

Wat in december 2019 begon als een ‘virusprobleem’ in een Chinese provincie, ver van ons bed, is op enkele maanden uitgegroeid tot een nooit geziene wereldwijde gezondheids- én economische crisis.

Beleidsmakers staan vandaag voor wat nu al het ‘twee-curven probleem’ wordt gedoopt: het afvlakken van zowel de besmettings- als de recessiecurve, via respectievelijk de gezondheids- en de economische politiek. 

'Flatten the curve'

‘Flatten the curve’ is vandaag wereldwijd dé prioriteit: het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden opdat de gezondheidssystemen niet overbelast zouden worden. Daartoe zetten landen diverse ‘isolatiestrategieën’ in, gaande van zachte tot harde ‘lock downs’.

Het onvermijdelijke neveneffect daarvan is evenwel dat men het economisch leven doet stilvallen. Producenten worden verhinderd te produceren en consumenten te consumeren. Maar er is geen alternatief.

Door deze gelijktijdige en wereldwijd quasi symmetrische aanbod- én vraagschok wordt de economie noodgedwongen richting recessie geduwd.

Cruciale schakels in de klassieke economische kringloop - zoals hieronder weergegeven - worden onderbroken.

En hoe harder de ‘lock down’- maatregelen en hoe langer ze duren, hoe dieper de recessie.

Een recessie die men dan weer probeert af te vlakken met een batterij economische beleidsmaatregelen. Dat wordt mooi weergegeven door de Zwitsers econoom Richard Baldwin in een artikel dat op 22 maart verscheen op de website voxeu.org:

Beleidsmakers staan voor het zoeken naar een moeilijk evenwicht tussen enerzijds een gezondheidspolitiek die er op gericht is de besmettingscurve af te vlakken en anderzijds een economische politiek die tracht de recessiecurve af te vlakken. Ook economen moeten zich daarvoor op onbekend terrein begeven.

'Act fast and do whatever you can'

Richard Baldwin, professor internationale economie aan The Graduate Institute in Genève, stelde samen met enkele collega's over de mogelijke beleidspaden een heus e-book samen, bestaande uit 14 essays. Het boek draagt de sprekende titel ‘Economics in the time of COVID-19. Act fast and do whatever you can’.

Snel en drastisch handelen, dat is alvast wat de Vlaamse en federale overheid hebben gedaan.

Bent U geïnteresseerd in nog meer aanbevelingen en analyses, dan vindt u dit e-book onderaan.

-------

Blijf wekelijks op de hoogte van het nieuws op vlak van economie, wetenschap en innovatie door je via onderstaande blauwe knop in te schrijven op onze nieuwsbrief. (Bekijk hier het archief van onze nieuwsbrieven.)

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Johan Hanssens

Secretaris-generaal
02 553 55 99

Meer nieuws

 • Vlaams herstelplan: vierluik voor het herstel van onze economie

  1 juni 2020

  Op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits komt er een welvaartsfonds ter waarde van 500 miljoen euro dat belegt in kapitaalsverhogingen en achtergestelde leningen van toekomstgerichte Vlaamse ondernemingen. Particulieren kunnen investeren in het fonds en krijgen een dubbel voordeel: een fiscaal voordeel en voordelige voorwaarden bij erfenis. Deze nieuwe maatregel past in het groter Vlaams herstelplan, een vierluik. Dat is een garantie om gezonde bedrijven door de crisis te helpen en te zorgen voor een versnelling van het economisch herstel.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (2 juni 2020)

  29 mei 2020

  O.a. goedkeuring convenant Vlerick Business School (VBS, Vlerick), definitieve goedkeuring wijzigingsbesluit subsidiëring Odysseusprogramma door FWO en benoeming onafhankelijke bestuurder Raad van bestuur LRM.

 • EU-nieuws deze week | 25 - 29 mei 2020

  29 mei 2020

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • België werkt internationale achterstand weg in O&O

  België werkt internationale achterstand weg in O&O

  29 mei 2020

  België hinkt niet langer achterop op vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) en werkt de achterstand weg ten aanzien van de belangrijkste Europese handelspartners, Japan en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) over de investeringsintenties van de verschillende overheden tussen 2009 en 2019. De Vlaamse overheid blijft de belangrijkste openbare investeerder in onderzoek en ontwikkeling, met bijna 60 procent van de totale budgettaire overheidskredieten in 2019.

 • Steunmaatregelen coronacrisis: ruim 1 miljard euro aan premies uitbetaald

  Steunmaatregelen coronacrisis: ruim 1 miljard euro aan premies uitbetaald

  28 mei 2020

  Vlaanderen heeft al voor meer dan 1 miljard euro aan hinder- en compensatiepremies uitbetaald. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in het Vlaams Parlement gezegd. Tegen 8 juni zal dat bedrag oplopen tot 1,4 miljard euro. Voor de horecasector zal dat ongeveer 300 miljoen euro zijn.