Daling van het aantal faillissementen zet zich door

Gepubliceerd op 18 maart 2016

Graydon rapport

België kent voor het tweede jaar op rij een daling van het aantal faillissementen. De daling van het aantal falingen zet zich door in alle sectoren. Ook het jobverlies volgt dezelfde neerwaartse trend.

Graydon Belgium berekende dat er 23.050 banen verdwenen zijn in 2015 als gevolg van het faillissement van 10.605 bedrijven. (Infografiek onderaan pagina.)

 Het Graydon rapport kunt u hier raadplegen.

Vlaamse overheid helpt ondernemingen in moeilijkheden

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen heeft voor ondernemingen die in moeilijkheden dreigen te komen of geconfronteerd worden met continuïteitsbedreigende elementen enkele maatregelen uitgebouwd.

Voor meer informatie: http://www.vlaio.be/themas/ondernemingen-moeilijkheden.

Preventief bedrijfsbeleid (PBB)

Het motto van PBB is bedrijven sensibiliseren om bewust na te denken over de continuïteit van hun onderneming. Voor de operationalisering van PBB op het terrein werd door de Vlaamse regering een stappenplan (PBB-instrumenten) geïntroduceerd : planmatig sensibiliseren van ondernemingen, aanreiken van hulpmiddelen voor een diagnose, aanbieden van een vervolgtraject, zowel naar het opzetten van een doorstartplan als naar de begeleiding bij de implementatie ervan.

Dyzo

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen ondersteunt ook het project Dyzo waar ondernemingen die dreigen in moeilijkheden te komen ondersteuning kunnen krijgen. Dyzo, gegroeid uit de fusie van 'Efrem' en 'Tussenstap', legt zich sinds jaar en dag toe op de integrale begeleiding op maat van zelfstandige ondernemers in moeilijkheden. Het accent kan daarbij liggen op het economische, het juridische of op het sociale. De complexiteit van de problematiek vergt een multidisciplinaire aanpak door een team van specialisten.

 

 

Sophie Callewaert
Adviseur
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.