Datastromen uit zee-observatie: Europese Commissie bekrachtigt vruchtbare samenwerking met Vlaanderen

Gepubliceerd op 08 juli 2016

Blauwe economie

De Europese Commissie onderlijnt met de bekrachtiging de goede samenwerking in zeegebonden materie en wil verder inzetten op een duurzame ‘blauwe economie’. 

De Vlaamse overheid engageert zich om, via het VLIZ, het Europese Marien Observatie- en Data netwerk (EMODnet) te blijven steunen door het secretariaat te huisvesten en door technische en wetenschappelijke ondersteuning te bieden bij de ontwikkeling van de portaalsite en van diensten voor datagebruikers.

EMODNet

Het Europese Marien Observatie- en Data netwerk (website EMODnet) zag in 2010 het levenslicht.

Met dit initiatief wil de Europese Commissie de toegang tot zeeobservatiegegevens vergemakkelijken. Op die manier hoopt het bedrijven, overheden en onderzoekers vlotter aan de nodige data te helpen, zodat zij deze verhoogde efficiëntie kunnen omzetten in het creëren van meer maritieme jobs en innovatie.

Op 19 februari 2014 volgde, bij de aanvang van de tweede fase van EMODnet, de formele opening van het EMODnet-projectkantoor op de InnovOcean site te Oostende. Hiermee vervoegde het de andere reeds op de site aanwezige kennispartners actief in internationale zeekennisopbouw zoals het VLIZ, de Europese Marine Board en het IODE projectkantoor van IOC/UNESCO.

Departement EWI

De Vlaamse overheid steunt, via het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), dit EMODnet door het secretariaat te hosten en technische en wetenschappelijke ondersteuning te bieden bij de ontwikkeling van de portaalsite en van diensten voor datagebruikers.

“Voor Vlaanderen is dit een unicum”, stelt Johan Hanssens, secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI).

“Vlaanderen heeft niet alleen wereldspelers in de offshore industrie en de baggerwereld. Het is ook internationaal een gerespecteerde partner in het zeeonderzoek en bij het wereldwijd helpen ontsluiten van mariene data. De ondertekening van deze overeenkomst toont het vertrouwen vanwege de Europese Commissie in deze samenwerking en bevestigt tevens het engagement van de Vlaamse overheid in deze.”

(Foto: Secretaris-generaal Johan Hanssens - EU-Commissaris Karmenu Vella / foto@VLIZ/Verhaege)

Ontsluiting zeegegevens

Een betere ontsluiting van zeegegevens vormt een belangrijke pijler van de “Mariene kennis 2020”- strategie van de Commissie. Om een ‘blauwe economie’ de nodige zuurstof te geven, is toegang  tot  kwaliteitsvolle gegevens van het grootste belang.

Deze ‘blauwe economie’ is vandaag in Europa reeds goed voor meer dan 4 miljoen directe en 1,5 miljoen indirecte jobs, en de verwachting is dat die verder zal aantrekken.

Een vlottere toegang tot data gebaseerd op wetenschappelijke metingen en observaties (bv. detailkaarten van de zeebodem of inschattingen van zandreserves of visstocks) verhoogt de efficiëntie van het onderzoek zelf en dat van bedrijven in hun offshore activiteiten.  

Daar waar tot voor kort een belangrijk deel van die data moeilijk bereikbaar bleef voor marktpartijen, zal het werk van het EMODnet-kantoor de beschikbaarheid van deze data gevoelig verbeteren.

 

 

Meest gelezen artikels over dit onderwerp

 

Gert Verreet
Adviseur
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

28 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (28 maart 2024)

O.a. vraag om uitleg over de AI-wet en de impact ervan op Vlaanderen, de toegang tot de kmo-portefeuille voor coöperatieve vennootschappen, cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen en de extra inspanningen die volgens het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen nodig zijn om Vlaanderen bij de innovatieve topregio's te houden.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
22 maart 2024

EU-nieuws deze week | 18 - 22 maart 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.