Derde onderzoekscentrum Flanders Make komt in West-Vlaanderen

Filter items
Nieuws
9 oktober 2017

Mechatronica en machinebouw

Flanders Make kreeg in 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven.

De derde vestiging van onderzoekscentrum Flanders Make zal in West-Vlaanderen opgestart worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zaterdagochtend in Izegem aangekondigd. Voor het project wordt in 2018 al 15 miljoen euro vrijgemaakt.

Flanders Make bestaat sinds drie jaar en heeft momenteel onderzoekscentra in Leuven en Lommel. In die vestigingen zijn in totaal ongeveer 250 onderzoekers aan de slag. Er wordt onderzoek gevoerd op vlak van mechatronica, productontwikkelingsmethodes en geavanceerde productietechnologieën.

De nieuwe West-Vlaamse vestiging van Flanders Make zal focussen op mechatronica en machinebouw. Met 40 procent van de tewerkstelling bevindt het hart van de mechatronicasector zich sowieso in West-Vlaanderen. Verschillende West-Vlaamse bedrijven investeerden trouwens al in Flanders Make.

Topprioriteit

Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukte dat onderzoek en ontwikkeling een topprioriteit zijn voor de Vlaamse regering.

"We zitten in een vierde industriële revolutie met digitalisering die zich op alle vlakken doorzet. We hebben de ambitie om daar koploper in te zijn."

De samenwerking tussen overheid, onderzoekscentra en bedrijven is volgens Bourgeois cruciaal.

"Investeren in onderzoek is een manier om multinationals te verankeren, maar tegelijk betekent het ook een impuls voor de lokale KMO's. Flanders Make is uniek in Europa en geeft ons de kans om een enorme voorsprong te nemen."

Budget

Flanders Make kreeg in 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling is binnen deze Vlaamse regering fors gestegen.

"In 2019 zullen we in totaal een half miljard euro meer investeren dan in 2014. Daarmee zitten we ver boven het Europese gemiddelde."

Naast Flanders Make zijn ook imec-iMinds, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) strategische onderzoekscentra die ondersteund worden.

Locatie

Het staat nog niet vast waar de derde vestiging van Flanders Make precies komt. Gesprekken met de West-Vlaamse afdelingen van de UGent en de KULeuven zullen hierover klaarheid moeten scheppen.

"Ze zijn beide geïnteresseerd, maar het hangt van veel factoren af. Het zal sowieso belangrijk zijn om samen te werken", zei de minister-president.

In ieder geval zal het kabinet van minister Philippe Muyters in 2018 al 15 miljoen euro vrijmaken voor de opstart van het project.

(Bron: Belga /  VRT NWS: Onderzoekscentrum West-Vlaandere (Video)​)
 

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Europese Commissie zoekt groene uitweg uit coronacrisis

  25 mei 2020

  Vorige week heeft de Europese Commissie een uitgebreide nieuwe biodiversiteitsstrategie aangenomen om de natuur weer in ons leven te brengen en een "van boer tot bord"-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem. De twee strategieën versterken elkaar en brengen de natuur, de boeren, het bedrijfsleven en de consumenten samen om gezamenlijk te werken aan een competitieve, duurzame toekomst.

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  25 mei 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  25 mei 2020

  Vanuit verschillende instanties worden oproepen gelanceerd om onderzoek en innovatie te stimuleren en COVID-19 en gerelateerde effecten te bestrijden. De deadlines van bestaande oproepen worden vaak uitgesteld om deelnemers meer tijd te geven om hun voorstellen voor te bereiden. Een overzicht van de verschillende oproepen.

 • Schriftelijke vragen deze week | week 21

  24 mei 2020

  O.a. evaluatieagenda beleidsdomein Economie, Wetenschapsbeleid en Innovatie (EWI), ontwerprichtsnoeren voor staatssteun EU-emissiehandelssysteem en gebiedsafbakening Decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid.
   

 • Vierde videoconferentie van Directeurs-generaal over Europese O&I-acties rond COVID-19

  22 mei 2020

  Op 14 mei 2020 vond op initiatief van Directeur-Generaal Jean-Eric Paquet, van het Directoraat-Generaal voor Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie (DG RTD), de vierde videoconferentie plaats met de Directeurs-generaal van de lidstaten rond O&I-acties inzake COVID-19.