Derde onderzoekscentrum Flanders Make komt in West-Vlaanderen

Gepubliceerd op 09 oktober 2017

Mechatronica en machinebouwFlanders Make kreeg in 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven.

De derde vestiging van onderzoekscentrum Flanders Make zal in West-Vlaanderen opgestart worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zaterdagochtend in Izegem aangekondigd. Voor het project wordt in 2018 al 15 miljoen euro vrijgemaakt.

Flanders Make bestaat sinds drie jaar en heeft momenteel onderzoekscentra in Leuven en Lommel. In die vestigingen zijn in totaal ongeveer 250 onderzoekers aan de slag. Er wordt onderzoek gevoerd op vlak van mechatronica, productontwikkelingsmethodes en geavanceerde productietechnologieën.

De nieuwe West-Vlaamse vestiging van Flanders Make zal focussen op mechatronica en machinebouw. Met 40 procent van de tewerkstelling bevindt het hart van de mechatronicasector zich sowieso in West-Vlaanderen. Verschillende West-Vlaamse bedrijven investeerden trouwens al in Flanders Make.

Topprioriteit

Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukte dat onderzoek en ontwikkeling een topprioriteit zijn voor de Vlaamse regering.

"We zitten in een vierde industriële revolutie met digitalisering die zich op alle vlakken doorzet. We hebben de ambitie om daar koploper in te zijn."

De samenwerking tussen overheid, onderzoekscentra en bedrijven is volgens Bourgeois cruciaal.

"Investeren in onderzoek is een manier om multinationals te verankeren, maar tegelijk betekent het ook een impuls voor de lokale KMO's. Flanders Make is uniek in Europa en geeft ons de kans om een enorme voorsprong te nemen."

Budget

Flanders Make kreeg in 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling is binnen deze Vlaamse regering fors gestegen.

"In 2019 zullen we in totaal een half miljard euro meer investeren dan in 2014. Daarmee zitten we ver boven het Europese gemiddelde."

Naast Flanders Make zijn ook imec-iMinds, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) strategische onderzoekscentra die ondersteund worden.

Locatie

Het staat nog niet vast waar de derde vestiging van Flanders Make precies komt. Gesprekken met de West-Vlaamse afdelingen van de UGent en de KULeuven zullen hierover klaarheid moeten scheppen.

"Ze zijn beide geïnteresseerd, maar het hangt van veel factoren af. Het zal sowieso belangrijk zijn om samen te werken", zei de minister-president.

In ieder geval zal het kabinet van minister Philippe Muyters in 2018 al 15 miljoen euro vrijmaken voor de opstart van het project.

(Bron: Belga /  VRT NWS: Onderzoekscentrum West-Vlaandere (Video)​)
 

Fantastisch voor W-VL & toekomst industrie: €15mio nieuwe vestiging @FlandersMake W-VL mechatronica/machinebouw @philippemuyters #goednieuws pic.twitter.com/bFIkCnsii1

— Geert Bourgeois (@GeertBourgeois) 7 oktober 2017

 

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
15 maart 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (14 maart 2024)

Vraag om uitleg over de sluiting van een vestiging van het chemiebedrijf Celanese Corporation en over kmo's die moeilijkheden ervaren om geld te lenen bij de bank.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.